Sfârşit de an şcolar 2012-2013, la Seminarul Teologic ,,Sfântul Apostol Andrei”

Premierea tinerilor merituoşi
Premierea tinerilor merituoşi

Ultimele zile de şcoală au farmecul şi parfumul lor, inconfundabile: adie un aer de vacanţă, se încheie medii, se repetă pentru serbare, este aşteptată cu emoţie premierea. În seminarul gălăţean aceste evenimente au un firesc al lor (generat de seriozitatea cu care sunt privite) şi, în aceeaşi măsură, doza lor de emoţie şi de neprevăzut.

Aşa cum ne-a obişnuit, ÎPS Arhiepiscop dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos a participat la Consiliul profesoral de analiză a situaţiei la învăţătură şi de validare a notelor la purtare, îndemnându-ne să cumpănim cu dreaptă măsură, să judecăm atât cu mintea cât şi cu sufletul. S-a făcut bilanţul unui an de muncă şi s-au proiectat direcţii pentru anul şcolar care va veni.

Joi, 20 iunie s-a desfăşurat în sala Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, serbarea seminariştilor. Corul, condus de profesorul Dan Drăgoi şi recitatorii au omagiat evenimentele marcante ale calendarului spiritual (Cincizecimea, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Părintele Dumitru Stăniloae, Mihai Eminescu) şi au pus în valoare tradiţiile populare. Ne-au încântat cu vocile lor soliştii Ionuţ Popa (anul IV), Cosmin Pancu (anul IV), Gabriel Bucur (anul I). Cei mai mici „seminarişti”, elevii clasei I ne-au condus cu graţie şi farmec în lumea copilăriei, biruitoare în lupta cu alfabetul şi cu cifrele.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în mijlocul tinerilor absolvenţi ai clasei I
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în mijlocul tinerilor absolvenţi ai clasei I

Premierea a încununat la propriu seara. ÎPS Casian a felicitat elevii, profesorii şi părinţii pentru roadele acestui an şcolar şi a oferit premianţilor diplome, cărţi şi coroniţe. În ceea ce-i priveşte pe cei mici, ei au plecat spre casă convinşi că sunt „florile mândre ale grădinii Seminarului”, aşa cum i-a numit ÎPS Arhiepiscop. Cei mari, absolvenţii au trăit cu nostalgie momentul, gândindu-se deja la examenele care-i aşteaptă, şi la viitor.

Redăm câteva dintre gândurile absolvenţilor noştri:

• „În toţi cei patru ani petrecuţi în şcoala andreiană, şcoala tinereţii şi a virtuţilor, am învăţat că Seminarul nu este doar locul de unde pleacă tineri  care Îl vor mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos în lume, ci este ieslea ce naşte oameni în adevăratul sens al cuvântului. Pentru mine, Seminarul a fost şcoala unde mi-am ostoit setea de Dumnezeu şi  mi-am trăit cea mai frumoasă perioadă a vieţii, astfel încât mă voi întoarce cu drag oricând”. (Daniel Cazan)

„Părintele Dumitru Stăniloae ne învaţă că există o formă superioară de reciprocitate în rugăciune, pentru că omul nu mai cere şi Dumnezeu dăruieşte în continuare. Pe parcursul celor patru ani m-am convins cu adevărat că Seminarul este o şcoală a rugăciunii în care învăţăm să construim o legătură reală şi solidă cu Dumnezeu, bazată pe rugăciune. Aceasta conduce la o reciprocitate a iubirii” (Cătălin Bârsan).

Felicitări tuturor elevilor, succes mult absolvenţilor promoţiei 2013 şi… mulţumiri jertfelnicilor dascăli!

Prof. Ana Tunaru