Praznicul Învierii Domnului la Galaţi

Sfânta Lumină de la Ierusalim adusă şi la Galaţi
Sfânta Lumină de la Ierusalim adusă şi la Galaţi

În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu un ceas înainte de miezul nopţii, a oferit protoiereilor şi preoţilor eparhiei, Lumina  Sfântă adusă în seara aceleiaşi zile de o delegaţie a Patriarhiei Române, direct de la biserica „Învierii Domnului“ din Ierusalim. Lumina a fost dusă cu evlavie de preoţi şi oferită credincioşilor adunaţi în sfintele lăcaşuri.

Sunetele de clopot au anunţat la miezul nopţii momentul aşteptat cu atâta emoţie de către credincioşi, al oferirii, de către ierarhul locului, a Luminii Sfinte de la Ierusalim. La chemarea „Veniţi de luaţi lumină!“ au răspuns cu emoţie şi lacrimi de bucurie în ochi cei peste 10.000 de creştini, care au umplut atât esplanada Catedralei Arhiepiscopale de la Dunărea de Jos, cât şi întreaga stradă Domnească.

Învierea Domnului la Catedrala Dunării de Jos
Învierea Domnului la Catedrala Dunării de Jos

După încheierea slujbei Canonului Învierii, în Catedrala Arhiepiscopală a fost săvârşită Sfânta Liturghie Pascală, la care a luat parte un număr impresionant de credincioşi gălăţeni, printre care şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

În seara slăvitului Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în maiestuoasa sală a Centrului pastoral-misionar „Sf. Cuvios Ioan Casian“ din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc tradiţionala întâlnire a preoţilor slujitori din municipiul Galaţi cu ierarhul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, aşezată sub semnul comuniunii, al frăţietăţii şi al imperioasei nevoi de a ne împărtăşi unii altora profundele trăiri duhovniceşti prilejuit de bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos.

Tinerii teologi, seminarişti, profesori de religie şi cântăreţi bisericeşti reuniţi în corala de muzică psaltică „Ortodoxia“, sub bagheta c. diacon Adrian Marin, au deschis această întâlnire duhovnicească, prin susţinerea, în autentic duh ortodox, a unui concert de cântări pascale. Calitatea excepţională a interpretării şi transmiterea prin cânt a mesajului pascal a încântat şi bucurat întreaga asistenţă.

Pr. Gabriel Molocea