Bucuria slujirii şi devoţiunii fără margini

– 18 februarie 1990 – dată când dr. Casian Crăciun a fost hirotonit întru Arhiereu-vicar la Dunărea de Jos;

– 28 februarie – ca în fiecare an, îl sărbătorim pe Sfântul Casian;

– 18 martie – ziua de naştere a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

IMG_3689Sunt momente pentru credincioşii ortodocşi din această zonă – Galaţi şi Brăila – de manifestare făţişă a simpatiei şi dragostei faţă de întâiul păstor, Înaltpreasfinţitul dr. Casian, nume de care se leagă categoric numeroase construcţii de biserici, altele au fost renovate (peste 400 de şantiere pe raza Arhiepiscopiei!), iar picturile proaspete au încălzit aproape peste tot inimile şi sufletele credincioşilor.

Ar  fi  trebuit  să  încep mai întâi cu jertfelnicia, strădania şi eforturile extraordinare pe care Înaltpreasfinţitul dr. Casian le-a depus pentru salvarea Catedralei Episcopale, care, la venirea ÎPS Sale la Galaţi, se afla în stare de ruină. A ştiut să adune în preajmă oameni de suflet, care, cu credinţă şi dăruire, au pus umărul la împlinirea unei misiuni ce la început părea aproape imposibil de realizat. Aşa se face că acum, Catedrala Arhiepiscopală – un adevărat monument de arhitectură – domină semeţ şi irezistibil mirajul urbanistic gălăţean.

De numele Arhiepiscopului nostru se leagă neîndoielnic şi strădania – dusă până la epuizare –  de a reda culturii Palatul Episcopal. Cu fonduri europene, peste puţin timp, Galaţiul, locuitorii, cât şi turiştii dornici de înnobilarea minţii şi a sufletului vor beneficia de un muzeu unic în această parte de ţară. Conservator prin arhitectură, dar modern prin dotări de ultimă oră, Palatul Episcopal va deveni un punct turistic de neocolit la Galaţi. E încă un gest de mare nobleţe, un act de mare grijă şi apreciere pe care ÎPS dr. Casian îl acordă culturii şi vieţii spirituale la Dunărea de Jos.

Desigur, în scurtul meu discurs jurnalistic, nu pot cuprinde numeroasele împliniri ale Arhi-episcopului nostru. Mărturie stau multele aşezăminte de asistenţă socială, o salbă minunată de mănăstiri care mângâie neostenit sufletele credincioşilor şi întăresc speranţa că Bunul Dumnezeu va avea grijă de toată lumea…

Acum, când primăvara şi-a anunţat sosirea, îl sărbătorim pe ÎPS dr. Casian cu toată dragostea creştinească de care suntem în stare, mulţumindu-i pentru harul şi devoţiunea cu care a slujit şi slujeşte Arhiepiscopia noastră, dorindu-i, cu pioasă recunoştinţă, viaţă lungă şi ne rugăm să rămână veşnic tânăr întru păstorirea plină de reuşite la Dunărea de Jos.

Întru mulţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop!

Lect. univ. dr. Grigore Lazarovici,

membru al Consiliului Eparhial