Ing. Mircea Chiriac s-a mutat în veşnicie

mchiriac1Pentru întreaga zonă a Dunării de Jos, pentru oraşul Galaţi şi pentru breasla inginerilor constructori din ţară numele Directorului Institutului de Proiectare S.A, ing. Mircea Chiriac, are valoare nu doar de simbol, ci de mentor, de ctitor şi de Om cu „O” mare.

Născut în părţile Botoşanilor, în satul părintelui Cleopa, căsătorit cu o bucovineancă (n. Târziu), după absolvirea şcolilor locale, până la cea a Universităţii din Iaşi, coboară în oraşul de la Dunăre, care îl adoptă şi pentru care el devine o ,,piesă grea”, atât la rezistenţa construcţiilor, într-un spaţiu cu multe dificultăţi, cât şi la refacerea chipului urbanistic, între trecutul zbuciumat şi mutilat de vremuri şi oameni şi entuziasmul uneori prea grăbit şi pripit de după anii ‘90. La temelia unei construcţii trebuie aşezat, mai întâi, suflet, apoi raţiune, apoi cunoştinţele în domeniu, pricepere şi discernământ, dar, mai presus de toate, pasiune!

Dl. Mircea Chiriac a fost şi va rămâne în memoria posterităţii un astfel de om, al cetăţii, al lucrului bine făcut şi, pe deasupra, un om al lui Dumnezeu.

În absenţa unicului copil, plecat prematur la Domnul, această familie şi-a croit viaţa în mijlocul familiei umane a zonei şi a strălucit prin exemplaritate nu numai profesională, ci şi morală. Mircea Chiriac este omul Bisericii în viaţa aceasta, şi după plecarea dincolo!

A ştiut să-şi înscrie numele în Cartea Vieţii Veşnice prin disponibilitatea, generozitatea şi promptitudinea prin care a răspuns minimalelor solicitări ale slujitorilor majorităţii parohiilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Ne-a ajutat  şi practic şi legal şi profesional şi material, pe toţi! Aşa cum s-a putut, fără a dori publicitate. Ştia că-L vede de acolo, Domnul! Am ştiut aceasta în ultimele sale zile petrecute pe patul spitalului. Îl vedea, în suferinţă, pe Domnul şi Domnul Îl liniştea, îl calma şi îl ajuta! De aceea a promovat, în viaţă, în Adunarea şi Consiliul Eparhial, în mai multe mandate, cunoscut de îngeri şi de noi slujitorii.

Recunoştinţă veşnică!

† Casian,

Arhiepiscopul Dunării de Jos


Vineri, 18 mai a.c., la ora 12, a avut loc slujba de prohodire, la care a participat şi ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi, toţi legaţi sufleteşte de dl. Mircea Chiriac. După săvârşirea slujbei cuvenite, ÎPS Arhiepiscop a evocat crâmpeie din viaţa dl. Mircea Chiriac, definindu-l ca mare ctitor în plan edilitar. A urmat mesajul rostit de dl. conf. dr. ing. Octavian Coşovliu, adresat celor prezenţi, ca din partea colectivului pe care dl. Mircea Chiriac l-a condus.

La final trupul dl. Mircea Chiriac a fost purtat pe ultimul drum  până la cimitirul “Eternitatea” unde a fost aşezat în pământ, spre odihnă veşnică. El rămâne în conştiinţa celor care l-au cunoscut ca un om bun, cu frică de Dumnezeu şi dragoste faţă de oameni.

Pr. Horaţiu Moldovan,

Consilier eparhial pentru Patrimoniu şi construcţii bisericeşti


Schiţă biografică

Mircea Chiriac s-a născut la data de 23 august 1943, în comuna Suliţa, jud. Botoşani. Între anii 1956-1960 a urmat Liceul “August Treboniu Laurian” din Botoşani, iar între anii 1960-1966, cursurile Facultăţii de Construcţii Civile şi Industriale din Iași.

Între anii 1966-1973 a funcţionat ca inginer în cadrul ICM din Galaţi, iar mai apoi între anii 1974-1987 a îndeplinit funcţia de director tehnic al Trustului de Construcţii Galaţi.

Din anul 1987 a îndeplinit funcţia de director general al SC Proiect SA Galaţi (fostul Institut de Proiectare al Judeţului Galaţi).

Pentru contribuţia substanţială adusă la consolidarea şi reabilitarea Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, i-a acordat disticţia “Crucea Patriarhală pentru mireni”, în anul 1995.

Între anii 2002-2010 a fost membru titular în Adunarea Eparhială şi Consiliul Eparhial ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, din anul 2010 devenind membru onorific al acestor foruri eparhiale.