În cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor“, Arhiepiscopia Dunării de Jos a continuat programele misionare şi social-filantropice desfăşurate în parohiile sărace din localităţile izolate de pe teritoriul canonic al eparhiei.
În acest context, în data de 16 martie 2012, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor format din preoţi slujitori ai Protoieriei Făurei, dar şi din administraţia eparhială, în prezenţa credincioşilor şi a cadrelor medicale, a oficiat Taina Sfântului Maslu în parohiile Câineni şi Plăsoiu. Aceste două parohii, dar nu numai, au devenit o prioritate misionară şi social-filantropică, mai ales după ce au fost greu încercate de căderile masive de zăpadă din luna februarie a acestui an.
La final, cei 100 de copii, şcolari şi preşcolari ai celor două parohii au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos rechizite şi articole de îmbrăcăminte, iar cei 160 de bătrâni bolnavi şi nedeplasabili, precum şi cei aflaţi în risc social au primit pachete cu alimente de primă necesitate şi articole de îmbrăcăminte, valoarea totală ridicându-se la suma de 6.500 lei.
Pe lângă aceste daruri materiale, cei prezenţi au fost mângâiaţi şi cu mici daruri de suflet, precum broşurele intitulate „Taina Sfântului Maslu“ şi „Carte de rugăciuni pentru bolnavi“, ambele editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în seria „Misionaria“, revista eparhială „Călăuză ortodoxă“ şi iconiţe.
Într-o autentică împreună-lucrare, slujirea sfinţitoare din biserică a fost prelungită în slujirea medicală din cabinetele special amenajate în acest scop, unde medicii voluntari din Asociația Medicilor Creștini Ortodocși „Sfinții Pantelimon și Ermolae“ din Brăila au oferit consultaţii gratuite tuturor celor bătrâni şi bolnavi, fără sprijin şi lipsiţi de posibilităţi materiale.
De asemenea, în urma con-sultaţiilor de specialitate şi a tratamentelor prescrise au fost oferite şi medicamente gratuite, în valoare de 2.000 lei.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoţit de preoţii slujitori şi de membrii Consiliilor şi Comitetelor parohiale din cele două localităţi au vizitat la domiciliu persoanele vârstnice şi nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiilor, oferindu-le asistenţă religioasă şi medicamente.
Amintim aici şi de ecourile profunde pe care le-a generat, în inimile tuturor – copii şi bătrâni bolnavi – această activitate misionară. Prezenţa chiriarhului şi a atâtor slujitori în cele două sate din Bărăgan, în casele atâtor creştini care luptă cu boala şi neajunsurile vieţii au dat atâta bucurie şi speranţă tuturor, încât o bătrână a afirmat: ,,Cand am să plec din această lume am să spun şi celor de dincolo bucuria pe care am simţit-o cu acest prilej!”.
G.M.