Conferinţele semestriale de primăvară în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Conferință semestrială la Galați

Protopopiatul Galați

În data de 4 mai 2023, a avut loc întrunirea preoţilor din Protopopiatul Galați, în cadrul conferinţei pastoral‑misionare din primul semestru al anului 2023.

Prin acest eveniment s‑a deschis oficial seria manifestărilor cultural‑religioase dedicate comemorării marelui Episcop Melchisedec Ștefănescu, la împlinirea a două veacuri de la naştere (n. 15 februarie 1823) şi 131 de ani de la trecerea sa la cele veşnice (d. 16 mai 1892).

Prima parte a întrunirii a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepis­copul Dunării de Jos, în biserica „Sf. Nicolae“ din proximitatea Protoieriei Galaţi, în prezenţa celor o sută de clerici din cadrul acestui protopopiat.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul de cântăreţi bisericeşti „Ortodoxia“.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşit un Parastas pentru Episcopul Melchisedec Ștefănescu şi pentru toţi continuatorii lui în scaunul Dunării de Jos, trecuţi în veşnicie. În cadrul slujbei au fost pomeniţi şi tinerii victime ale atacului armat din Serbia.

Lucrările propriu‑zise ale şedinţei au fost aşezate sub semnul anului omagial şi comemorativ 2023 şi s‑au desfăşurat în sala de conferinţe a Protoieriei Galaţi.

La întrunirea prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian au participat cadre didactice și studenții din cadrul Universității Vârstei a Treia din Galaţi, directorii căminelor pentru persoane vârstnice din municipiul Galați, inspectori şcolari şi profesori de religie, precum și elevi implicați în activitățile de voluntariat pentru bătrâni.

În deschiderea şedinţei, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre lucrarea misionară desfășurată cu mare implicare și jerfelnicie atât în parohii, cât şi în centrel sociale pentru ocrotirea, sprijinirea şi îngrijirea sufletească și trupească a vârstnicilor.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat aspecte ce ţin de misiunea slujitorilor sfintelor altare în rândul tinerilor şi al vârstnicilor, evidenţiind frumoasa şi activa implicare şi conlucrare dintre cele două generaţii în proiectele şi programele pe care Biserica le desfăşoară în sprijinul vârsnicilor.

În discursurl său, Părintele Arhiepiscop a arătat că „fără faptele concrete ale iubirii nu putem fi iubiți, iar iubirea este cea care ne va uni tot timpul prin omul bun, cultură, limba vorbită, obiceiuri şi Biserică“.

În continuare, prof. univ. dr. Florin Tudor, consilier eparhial, a vorbit despre scopul înființării și activitatea singurei universităţi pentru persoane de vârsta a treia din România, care funcţionează la Galaţi de mai bine de şapte ani.

Invitatul a propus şi câteva proiecte pentru dezvoltarea și comunicarea mai eficientă prin schimburi de experiență în cadrul centrelor sociale parohiale şi înființarea unui Centru de îngrijiri paleative la Galați, prin implicarea Bisericii şi a mai multor instituții din acest municipiu.

Referatul pregătit şi susţinut de către preotul Ion Furtună a avut ca temă: „Realităţi şi provocări actuale privind pastoraţia persoanelor vârstnice“.

Ceilalți invitați au prezentat cu mare emoție întâmplări și activități desfășurate în cadrul azilelor pe care le coordonează, amintind de perioadele dificile prin care au trecut, de vârstnicii decedați în pandemia recentă și de cei care au plecat în veșnicie fără a beneficia de dragostea și empatia rudelor și a celor apropiați.

În cadrul întrunirii, au fost analizate activităţile şi programele misionare desfăşurate în primul semestru al acestui an şi au fost discutate aspecte legate de pregătirea şi buna organizare a următoarelor activităţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Distinştii invitaţi au reînnoit invitația către preoţi şi tineri, elevi şi studenţi, de a colabora în continuare pentru desfăşurarea de activități dedicate celor ce au nevoie de sprijin și care sunt instituționalizați în centrele de asistență socială.

Totodată, doamna Maria Gheorghe, în vârstă de 92 de ani, fostă directoare de şcoală şi profesoară de limba şi literatura română, iar de mai bine de 15 de ani implicată în activităţi de voluntariat, a adus câteva consideraţii din vasta sa activitate didactică şi a mulţumit pentru bucuria prilejuită de participarea la acest eveniment.

La final, elevii prezenţi în sală au primit din partea chiriarhului Dunării de Jos felicitări şi reviste cu conţinut religios.

Protopopiatul Tecuci

Conferință semestrială la Tecuci

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca anul 2023 să fie „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice“, a generat pe cuprinsul întregii țări și în diaspora o multitudine de activități, de conferințe, apariții editoriale, articole, studii ce au în prim‑plan grija față de cei vârstnici.

Cu binecuvântrea Înalt­prea­sfințitului Părinte Arhiepiscop Ca­sian, în data de 8 mai 2023, a avut loc și la Tecuci Conferința pastoral‑misionară a preoților din protopopiatele Tecuci și Ni­corești.

Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii, în frumoasa biserică închinată Sfântului Ioan Botezătorul, ctitorie și necropolă a marelui filantrop tecucean Theodor Cincu, de către preoții misionari din cele două protoierii, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte.

În biserică, alături de preoții prezenți, au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie, duios și lin, cântăreții de la parohii și intelectualii vârstnici tecuceni, dornici de reînâlnirea cu ierarhul nostru.

La momentul potrivit, preoții și o parte din bătrânii prezenți, pregătiți după rânduială, s‑au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

Lucrările propriu‑zise ale con­ferinței s‑au desfășurat în Sala de conferințe a Protoieriei Tecuci.

După cuvântul de deschidere, Părintele Arhiepiscop a invitat pe dl Virgil Pavel, în vârstă de 87 ani, fost profesor și director al Colegiului Național „Spiru Haret“ din Tecuci, membru al Uniunii Scriitorilor din România, să împărtășească celor prezenți din vasta sa experiență de viață. Cu vădită emoție, distinsul dascăl a vorbit despre  începuturile cinstirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ca ocrotitor al orașului Tecuci, mulțumind în același timp ierarhului pentru atenția și dragostea cu care îi înconjoară pe vârstnicii eparhiei.

Cei prezenți au trăit și bucuria reîntâlnirii cu unul din supraviețuitorii celui de‑Al Doilea Război Mondial, veteranul Gheorghe Arhip, maior în Armata Română, ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, care anul acesta, de Ziua Veteranilor, a fost decorat cu distincția eparhială „Vrednicia andreiană“.

Încurajat de căldura cu care a fost primit, domnia sa a adus impresionante mărturii din viața sa de militar, arătând și faptul că de la terminarea războiului și până  în prezent, nimeni nu i‑a oferit atâta atenție și niciodată nu s‑a simțit atât de important.

Sala de conferințe a protoieriei a căpătat  o strălucire deosebită prin expunerea unor lucrări picturale realizate de o venerabilă credincioasă, Maria Andrei, de 96 ani, din Parohia Barcea Nouă, înveșmântată într‑un frumos costum popular. Înzestrată de Dumnezeu cu o memorie deosebită, aceasta scrie și recită poezii, croșetează, pictează, este nelipsită de la biserică, iar acasă împlinește zilnic rânduiala celor șapte laude, asemenea viețuitorilor din mănăstiri.

Întrebată de Ierarh cum erau odinioară bisericile, preoții și cum se pregăteau creștinii pentru întâmpinarea marilor sărbători, dumneaei a adus emoționante mărturii.

În partea a doua a conferinței, Părintele Ar­hiepiscop a invitat la un dialog realist și de mare folos pentru toți, respectiv pe preoții tineri și foarte ti­neri din cele două protopopiate cu preoții mai în vârstă și cu mai multă experiență în lucrarea pastorală și misionară.

De asemenea, s‑au prezentat aspecte practice din viața parohiilor, legate de cele două teme sinodale ale anului 2023.

În încheiere, au fost felicitați toți cei prezenți, încurajați și îndemnați la o slujire cât mai responsabilă, așa încât fiecare preot vârstnic să poată răspunde la întrebarea: „Ce am făcut eu pentru un preot mai tânăr?“, iar fiecare preot tânăr să poată mărturisi: „Această lucrare frumoasă am învățat‑o de la părintele…“.

Protopopiatul Brăila

Conferință semestrială la Brăila

Vineri, 12 mai 2023, la ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Valahul, a Sfântului Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului și a Sfântului Gherman, Patriarhul Constantinopolului, a avut loc conferința semestrială de primăvară a clerului brăilean.

Preoții din cele trei protopopiate ale ju­de­țului: Brăila, Făurei și Însurăței, s‑au întâlnit pentru prima parte a evenimentului, începând cu ora 11.00, în biserica parohiei mixte româno‑elene „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, sub prezidiul Înalt­preasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Lucrările ședinței au debutat cu slujba de pomenire a Episcopului Melchisedec Ștefănescu (15 februarie 1823 – 16 mai 1892), al Dunării de Jos și al Romanului, anul acesta împlinindu‑se 200 de ani de la nașterea sa și 131 de ani de la trecerea sa la Domnul.

Înaltpreasfinția Sa continuat  prin a evoca figura luminoasă a ierarhului cărturar care a fost ales, în 1870, membru titular al Academiei Române. Un bun gospodar, energic organizator al nou‑înființatei, pe atunci, Eparhii a Dunării de Jos, cu sediul la Ismail, între 1865 și 1879 și reoganizator al Episcopiei Romanului, începând cu 1879 și până la sfârșitul vieții sale în 1892, a fost un înfocat patriot care a susținut unirea Principatelor, unirea administrativă a Bisericilor din Țara Românească și Moldova și redactor al Documentului Sinodal pentru obținerea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, în anul 1892, conform testamentului său, a fost înființată în municipiul Roman, fundația „Melchisedec Ştefănescu“, prin intermediul căreia se ofereau burse de studiu în străinătate unor studenți eminenți.

Au participat, în calitate de invitați, domnul Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române și domnul profesor doctor Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei și peste 200 de elevi ai colegiilor fruntașe din Brăila, „Nicolae Bălcescu“, „Nicolae Iorga“, „Gheorghe Munteanu Murgoci“, „Dimitrie Panaitescu Perpessicius“.

La finalul primei părți, elevii au primit daruri din partea preoților.

Cea de‑a doua parte a evenimentului, a avut loc în sala de ședințe a Așezământului eparhial din stațiunea Lacu Sărat, începând cu ora 14.00.

După cuvântul de deschidere al Înaltpreasfințitului Părinte Casian, dl acad. Victor Spinei și dl prof. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române au ținut prelegeri despre Episcopul Melchisedec Ștefănescu și au prezentat noua apariție editorială „Chestiunea Mării Negre“, ieșită de sub lumina tiparului în luna decembrie a anului 2022 la editura Litera, ediție îngrijită de către domniile lor, curs universitar de mare valoare al unuia dintre cei mai importanți istorici români, Gheorghe I. Brătianu, susținut la Universitatea din București, pe parcursul a doi ani universitari (1941‑1943) şi care urmărește istoria multimilenară a popoarelor din jurul bazinului Mării Negre.

După cum mărturisea domnul academician Victor Spinei, forma stenografiată a cursului, nesupravegheată de către profesor, a necesitat o muncă minuțioasă de îndreptare și de adăugare a unui aparat critic.

A fost menționată, totodată, și cartea domnului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, „Istoria, adevărul și miturile“, care reprezintă o metodologie onestă de cunoaștere și cercetare a istoriei, menită să tempereze anumite apariții editoriale care prezintă, cel puțin tendențios, atât istoria României în general, cât și istoria Bisericii Ortodoxe Române, în special. Astfel, conferința s‑a dovedit a fi un adevărat festin intelectual.

În încheiere, Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a îndemnat preoții brăileni să urmeze exemplul vrednicului de pomenire ierarh Melchisedec Ștefănescu, atât din punct de vedere academic, cât și din punct de vedere gospodăresc, după care i‑a invitat pe participanți la o mică agapă.

Preoții, în frunte cu cei trei protoierei, au mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru or­ganizarea acestui eveniment deosebit și pentru grija părintească pe care le‑o poartă permanent.

Protopopiatul Covurlui

„Aduceţi‑vă aminte de mai‑marii voştri, care v‑au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi‑au încheiat viaţa şi urmaţi‑le credinţa“ (Evrei 13, 7).

Aceste cuvinte ale Sfântului Apostol Pavel rostite către evrei, surprind în chip deplin tot ceea ce s‑a săvârșit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos cu prilejul Conferinței pastoral‑misionare de primăvară din cadrul Protoieriei Covurlui.

Conferință semestrială în Protoieria Covurlui

Înaintașii noștri, care ne‑au grăit despre Dumnezeu, prin povața și viața lor, sunt bătrânii cărora Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române le‑a închinat acest an omagial. Pe acești mărturisitori ai viețuirii autentic creștine am avut prilejul de a‑i avea în mijlocul precucernicilor preoți, tineri, copii și cântăreți bisericești din Protoieria Covurlui, participanți la lucrări­le Conferinței pastoral‑misionare de primăvară din 18 mai 2023.

Ca un icoană ce se întregește pe măsură ce iconarul așterne culorile și chipurile, după toată erminia pictării icoanelor, așa și imaginea a ceea ce s‑a petrecut în biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Pechea, capătă mai mult înțeles pe măsură ce parcurgem toate momentele care au fost cuprinse în desfășurarea acestei întâlniri pastoral‑misionare.

Precum iconarul purcede la împlinirea lucrării sale cu o rugăciune, asemenea au debutat și lucrările conferinței, cu bucuria liturghisirii alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

La Sfânta Liturghie au participat toți preacucernicii preoți ai Protoieriei Covurlui, însoțiți de tineri și copii.

Pentru ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești să devină o imagine vie a prețuirii și grijii Bisericii față de aceștia, alături de tineri și copii au fost părtași la această întâlnire în rugăciune și bucurie, toți cântăreții bisericești care activează în parohiile din Protoieria Covurlui, împreună cu cadre didactice aflate la pensie, care au slujit în școlile din localitățile covurluiene.

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian a așezat în inimile tuturor, plecând de la Evanghelia zilei, îndemnuri duhovnicești, dar și povețe practice despre slujirea aproapelui, despre urmarea lui Hristos, ca model de păstorire, despre dragostea care ne mână spre „staulul“ păcii, bucuriei și al mânturii, prin ușa care este Hristos.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ca un moment ancorat în cuvintele amintite din Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel, s‑a săvârșit slujba parastasului pentru întâiul și vrednicul de pomenire arhiereu al Dunării de Jos, Episcopul Melchisedec Ștefănescu, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea sa. Astfel, fiind împreună rugători cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepis­cop Casian al Dunării de Jos, într‑o biserică sfințită în anul 1873 de către însuşi Epis­copul Melchisedec, cei prezenţi la eveniment au avut ocazia de a admira figura impunătoare a ierarhului numit de Ion I. C. Brătia­nu: „Farul luminos și principele episcopatului român“, mare luptător pentru unitatea neamului românesc, iubitor de limbă românească și cultură, primul cleric, membru activ al Academiei Române.

Prin evocare marelui ierarh al Dunării de Jos, clerul și poporul a primit lecția vie a prețuirii înaintașilor, iar comemorarea lui în acest cadru și loc, a întărit conștiința legăturii peste timp, prin rugăciune și urmare, a celor de azi, cu cei care mai înainte ne‑a grăit despre Dumnezeu.

Lucrările conferinței pasto­ral‑misionare preoțești de primăvară s‑au desfășurat, în continuarea Sfintei Liturghii, în lă­cașul de cult.

Au fost reliefate aspecte ale pastorației vârstnicilor în parohiile din cadrul Protoieriei Covurlui, deazbaterile arătând im­portanța implementării de programe social‑filantropice pen­tru susținerea bătrânilor, dar și șansa de a putea valorifica misionar și pastoral prezența vârstnicilor în parohii, ca purtători ai tradițiilor și cuviincioaselor purtări ale creștinului de odinioară.

Toți vârstnicii, copiii, tinerii, preoții și cântăreții bisericești, laolaltă, s‑au bucurat de agapa frățească care i‑a reunit, așa cum se adunau dintotdeauna familiile românești, în jurul mesei și al vetrei, cu toți ai casei, după Sfânta Liturghie.

Bucuria rugăciunii, a învă­țăturilor, a agapei frăţeşti nu ar fi fost deplină fără cercetarea semenului aflat în suferință. Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, însoțit de tineri, de vârstnici și preoți, purtând daruri duhovnicești, cărți de rugăciune și iconițe, dar și prinoase, semne ale bucuriei de a dărui și împărtăși cu cel în nevoi din darurile primite și binecuvântate, a mers la Centrul Medico‑Social din comuna Pechea.

Concluzia Conferinței semestriale de primăvară a fost transmisă către toți, în chip faptic, prin îmbrățișarea semenului de toate vârstele aflat în suferință și boală, care nu cere decât prezența noastră rugătoare și sinceră, dându‑ne în schimb toate cele de trebuință, spre o mergere prin viață către „ușa“ Împărăţiei, Care este Hristos.

Protopopiatul Tg. Bujor

Conferință semestrială în Protoieria Tg. Bujor

În data de 23 mai 2023, s‑a încheiat seria conferinţelor pastoral‑misionare de primăvară din Arhiepis­copia Dunării de Jos, cu participarea preoţilor din Protopopiatul Târgu Bujor.

Evenimentul a fost găzduit de Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ – Adam, din judeţul Galaţi.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din incinta ansamblului monahal, înconjurat de cei 75 de preoţi din Protopopiatul Târgu Bujor, în prezenţa monahiilor acestei mănăstiri, a unor credincioşi vârstnici şi elevi din localităţile învecinate.

La momentul cuvenit, copiii şi vârstnicii prezenţi la slujbă, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre frumoasa şi rodnica activitate a preoţilor implicaţi în programele dedicate tinerilor şi a oferit câteva sfaturi duhovniceşti clericilor prezenţi.

De asemenea, ierarhul locului a prezentat câteva aspecte de la slujba de proclamare oficială a canonizării Sfântului Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, care a avut loc la Bucureşti în zilele precedente.

Înaltpreasfinţia Sa a amintit şi de încercările şi greutăţile prin care au trecut monahiile şi mănăstirea Adam în perioada comunistă, evidenţiind totodată aspecte din perioada dificilă de reînceput a vieţii monahale de după anii 1990.

După Sfânta Liturghie, în semn de binecuvântare şi pre­țuire pentru lucrarea deosebită desfăşurată în parohie cu tinerii şi pentru ocuparea primului loc la nivel de eparhie în cadrul Concursului Naţional Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului“ din acest an, preotul Ionuţ Iordache de la Parohia Moscu a primit din partea chiriarhului Dunării de Jos rangul de iconom stavrofor.

Tot în locaşul de cult s‑au desfăşurat şi lucrările propriu‑zise ale conferinţei preoţeşti, aşezate sub genericul anului omagial şi comemorativ 2023.

În cadrul întrunirii au fost analizate activităţile şi programele misionare desfăşurate în primul semestru al acestui an, între acestea numărându‑se con­cursul catehetic organizat la ni­­velul Patriarhiei Române de Sectorul teo­logic‑e­ducațional al Administrației Patriarhale în par­teneriat cu Ministerul Edu­cației.

La final, au fost discutate aspecte legate de pregătirea şi buna organizare a unor activităţi pastoral-misionare din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi toţi cei prezenţi au fost invitaţi la agapă.

Pr. Rareş Bucur

Pr. Petru Ojog

Pr. Cosmin Constantin Smeu

Pr. Bogdan‑Laurențiu Istrate