Pelerinajul „Călători pe cărările sfinţilor“: 30 de ani cu Sfântul Apostol Andrei, la Dunărea de Jos

Primirea moaștelor Sf. Cuv. Paisie în Catedrala Arhiepiscopală

În acest an, 2022, manifestările spirituale și culturale închinate Sfântului Apostol Andrei au debutat duminică, 27 noiembrie, prin procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“, în municipiul Galaţi. În fața bisericii „Vovidenia“ din municipiu, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a întâmpinat delegaţia Arhiepiscopiei Iașilor, condusă de pcuv. arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adus la închinare, la Galaţi, Moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“

Ierarhul Dunării de Jos şi peste două sute de preoţi au însoţit în procesiune mulţimea de credincioşi până la Catedrala Arhiepiscopală. În prezenţa oaspeţilor, în sfântul locaş, a fost oficiată o slujbă de mulţumire, după care un grup de copii ucrainieni, a dat glas unor cântări închinate Sfântului Paisie, născut la rândul său, în Ucraina.

În acest cadru pcuv. arhim. Benedict Sauciuc a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian, distincţia eparhială „Crucea Sfântului Apostol Andrei“.

În cuvântul de învățătură Înalt­preasfințitul Părinte Casian a arătat aspecte din viața Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, evidențiind lucrarea săvârșită de acesta în Moldova secolului al 18‑lea.

În continuare Înaltpreasfinția Sa a adus mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru inițiativa de a fi reorientat teologia românească spre duhul filocalic izvorât din rugăciune: „Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru că a reorientat preocupările teologilor spre Liturghie, Filantropie și Filocalie. La împlinirea a 70 de ani de viață ai Preafericirii Sale, ne‑a dăruit la toți ierarhi, câte un set complet al celor 12 volume din Filocalie, pe care le‑a reeditat în semnul dragostei profunde față de părinții săi duhovnicești, Cleopa Ilie, Dumitru Stăniloae și Sofian Boghiu, toți propuși pentru canonizare. Mulțumim că ne‑a adus aminte că nu‑i suficient să zidim ziduri în mănăstiri. Câte chilii a găsit Sfântul Paisie când a venit la Neamț? Ce a găsit Sfântul Calinic la Cernica? Darul rugăciunii, privegherea de toată noaptea și tăcerea în fața răutății omenești, vor zidi mănăstirile, altfel piatră pe piatră nu va rămâne! Fără rugăciunea din inimi, fără evlavie, fără părăsirea orgoliului, fără conectarea la internet, nu vom mai avea nimic“.

Amintind despre starea de pace și iubire din sânul obștii conduse de Sfântul Paisie, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Nu a existat vreodată să permită Cuviosul Paisie să calce pragul bisericii vreun călugăr care să nu ceară iertare, chiar dacă nu era vinovat celuilalt călugăr. Nici în obște nu avea ce căuta, nici pragul bisericii nu‑l călca. M‑aș bucura să avem într‑un singur loc o astfel de atitudine simplă: să nu calce pragul bisericii cel ce nu poate călca pe mândrie, să nu calce pragul bisericii cel ce nu poate să‑și înfrâneze răutatea, judecata aproapelui. Aceasta ne spune Sf. Paisie. Și ne mai spune așa: sunteți 700 de călugări, într‑o singură mănăstire. Eu nu vreau să se teamă nimeni de mine și aștept și doresc ca toți să mă iubească, pentru că și eu îi iert și‑i iubesc pe toți pe care îi stimez ca pe fii mei duhovnicești“.

La final moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț au fost aşezate la închinare, pe un baldachin special amenajat, în proximitatea Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi. Sfântul Odor a binecuvântat, bucurat şi înălţat suflezeşte credincioşii care au venit la întâlnirea cu Apostolul Andrei şi Sfinţii lui Dumnezeu, până în seara zilei de 30 noiembrie.

Pr. dr. Alexandru Bulgaru