Faptele iubirii milostive la Dunărea de Jos

Activitate filantropică a Parohiei „Sf. Ilie“ – Galaţi

Milostenia este dovada dragostei, a înţelegerii şi a sentimentului că orice om îţi este frate; este putinţa de a te transpune în situaţia fratelui care nu are, este expresia împlinirii voii Mântuitorului: „Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate, asemenea să facă“ (Lc. 3, 11). Sf. Ap. Pavel îndeamnă, spunând: „Facerea de bine şi dărnicia nu le daţi uitării, căci la jertfe ca acestea, Dumnezeu priveşte cu plăcere“ (Evrei 13, 16).

În perioada Postului cel Mare şi în preajma praznicului Învierii Domnului, în parohiile eparhiei s‑au desfăşurat şi se vor desfăşura, potrivit tradiţiei şi învăţăturii Bisericii noastre şi în conformitate cu proiectele filantropice eparhiale, activităţi care au drept obiectiv sprijinirea familiilor sărace, cu mulţi copii, a persoanelor singure şi a vârstnicilor.

Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi

După tradiţie, la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se derulează ample acţiuni filantropice îndreptate către persoanele cu venituri reduse, vârstnici şi familii cu mulţi copii, aflate în evidenţa parohiilor, sau către semenii aflaţi în instituţiile de asistenţă socială şi medicală din judeţele Galaţi şi Brăila: cămine de copii, aziluri de bătrâni, spitale şi penitenciare.

În acest program social‑filantropic, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s‑au implicat peste 100 de parohii din întreaga Eparhie, preoţii parohi, însoţiţi de membrii Consiliilor şi Comitetelor parohiale oferind persoanelor nevoiaşe alimente, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de igienă personală şi colportaj bisericesc (iconiţe, cărţi de rugăciuni, calendare, cruciuliţe).

De asemenea, în bisericile din eparhie au fost rostite, la slujba Sfintei Liturghii, cereri speciale pentru toţi semenii aflaţi în suferinţă, rugăciunea din biserici fiind prelungită până la inima celor singuri sau aflaţi în necazuri prin gândul bun şi luminos, prin fapta de omenie.

De pildă, Protoieria Tg. Bujor a ajutat cu materiale igienico‑saninate și alimente neperisabile Spitalul Orășenesc Tg. Bujor și Spitalul Gănești în valoare de 2.900 lei, iar parohia Vădeni a oferit pacienților și angajaților o masă caldă în valoare de 2.000 lei.

În urma recomandărilor primite din partea cadrelor medicale, bolnavilor le‑au fost oferite pachete cu alimente neperisabile, obiecte de igienă personală, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Activitate filantropică la Spitalul T.B.C. din Galaţi

Totodată, preoţii slujitori au rostit rugăciuni pentru cei bolnavi, i‑au întărit în credinţă şi i‑au încurajat în suferinţele lor.

De asemenea, membrii Consiliului şi Comitetului parohial de la parohia „Sf. Proroc Ilie“, după ce au participat la Sfânta Liturghie au organizat o activitate filantropică îndreptată către bătrânii aflaţi în grija „Fundaţiei de sprijin a persoanelor vârstnice“ din Galaţi. În cadrul aceste fundaţii, bătrânii beneficiază de cazare, masă, consiliere psihologică şi servicii medicale.

În cadrul programului social‑filantropic desfăşurat de Eparhia Dunării de Jos, în Dumini­ca Înfricoşătoarei Judecăţi, 3.405  persoane au primit ajutoare materiale, în valoare de 110.818 lei, fiind implicați 330 de voluntari. Această activitate de ajutorare a semenilor noştri se înscrie în acţiunile social‑filantropice programate pentru tot parcursul perioadei liturgice a Triodului.

Duminica Sfintei Cruci

În Duminica Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin preoţii slujitori, membrii organismelor parohiale şi tineri voluntari, a organizat variate manifestări pastoral‑misionare şi social‑filantropice, în cadrul unor instituţii sociale – spitale, aziluri de bătrâni, cămine de copii, penitenciare – înţelese ca prelungire a puterii izvorâte din razele Sfintei Cruci de la Sfintele Altare către „altarele vii“, creştinii aflaţi în boală, în suferinţă şi în lipsuri.

Preotul de la Capela „Sf. Spiridon“ din incinta Spitalului T.B.C. a primit cu bucurie darurile care au fost aduse de către preoții și membri ai consiliului parohial de la parohiile ,,Sf. Vasile ce Mare“ și „Sf. Mina“ din Galați, constând  în produse igienico‑sanitare şi alte materiale pentru curăţenie, şi le‑a oferit responsabililor din cadrul spitalului pentru a fi utilizate potrivit nevoilor curente. Valoarea darurilor oferite prin această acţiune a fost de 2.000 de lei. Protoieria Covurlui a oferit 35 de noptiere Centrului Medico‑Social Pechea, în valoare de 3.500 lei. În Protoieria Tg. Bujor, preoții și voluntarii au oferit produse igienico‑sanitare Spitalului Orășenesc, iar Spitalul Gănești a primit prosoape de baie noi, valoarea totală a produselor fiind de 2.900 lei.

În cadrul acestui program  social‑misionar eparhial, 4.982 de persoane au primit ajutoare materiale, în valoare de 152.687 lei, în care au fost implicați 98 de voluntari.

Sectorul social‑filantropic