„Rugăciunea – un dar de la Dumnezeu pentru cei ce vor să îl primească“ (II)

 „Fă să aud dimineața mila Ta“ (Ps.142, 8).

M omentul meu de reculegere spirituală, legătura mea cu Dumnezeu, detaşându‑mă de toate grijile şi nesiguranţa mea; putere şi încredere în mine, un Dar de la Dumnezeu pentru cei ce vor să îl primească; poarta prin care Dumnezeu Îşi face apariţia atât în inimile noastre cât şi în mintea noastră, liniştea sufletească de care avem nevoie atunci când suntem speriaţi sau ne este frică de ceva anume, când suntem emoţionaţi sau chiar fericiţi …iată cum privesc elevii Colegiului Economic „Virgil Madgearu“ şi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, rugăciunea – darul vorbirii cu Dumnezeu, pentru cei ce vor să îl primească.

Redăm, în cele ce urmează, daruri de taină, şi mărturii, de la elevii noştri:

(continuare din numărul 398)

 ♦ „Pentru mine, rugăciunea este un mod de exprimare în fața lui Dumnezeu. Atunci când ne rugăm lui Dumnezeu, și Îi cerem ajutorul în legătură cu ceva sau cineva, este vorba despre credință. Trebuie să crezi în Dumnezeu, pentru ca El să te poată ajuta, și nu doar când ai nevoie de El, ci și când îți este bine!

Dacă‑I întoarcem spatele, și încetăm să ne rugăm când ne este bine, și El o să facă la fel cu noi, când vom avea nevoie.

Icoana „Deisis“ – Mănăstirea Măxineni, autor: Daniel Codrescu

[…] Rugăciunea este și mijlocul prin care comunicăm cu Dumnezeu, rugăciunea nu este un monolog, nu este doar vărsarea inimii în fața lui Dumnezeu, ci este un dialog în care noi Îi vorbim lui Dumnezeu și El ne vorbește, este o comunicare intimă cu Dumnezeu, o conversație cu un Dumnezeu Care nu este distant, ci aproape, așa de aproape încât locuiește în inima noastră, prin naștere din nou, cum ne rugăm.

 Rugăciunea trebuie să fie simplă, sinceră și naturală. Scopul rugăciunii nu este să‑L impresionăm pe Dumnezeu, ci să dezvoltăm o relație personală cu El.

Rugăciunea este, de fapt, totul, rugăciunea este inima ta, inima lui Dumnezeu. Rugăciunea este o tăcere adâncă și o stare de vorbire cu Dumnezeu. Rugăciunea este viața noastră. Rugăciunea nu este numai a vorbi, este ceva permanent. Cea mai puternică rugăciune este aceea care îți vine în minte când simți că‑ți fuge Pământul de sub picioare. Ceea ce te salvează este liniștea rugăciunii.

Rugăciunea este foarte importantă, deoarece, cum trupul are nevoie de mâncare, apă, căldură și multe altele, așa și sufletul are nevoie de acestea, dar nu i le putem da prin lucruri materiale, ci prin RUGĂCIUNE“ (Andreea‑Ionela Bejan, clasa a IX‑a P, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

 ♦ „Rugăciunea este modul prin care comunic cu Dumnezeu. Este calea prin care Îi pot spune Domnului ce se întâmplă în sufletul și mintea mea.

Rugăciunea face parte din viața noastră de zi cu zi, ea ne însoțește de la primul strigăt, când ne naștem, până la ultimul gând pe care îl avem înainte de Marea Trecere. Pentru mine, rugăciunea reprezintă speranța că totul va fi bine și liniștea sufletească de care am nevoie atunci când viața mă pune la încercare.

Prin rugăciune, simt cum Dumnezeu este aproape de mine, Îl simt cum îmi dă aripi și astfel devin mai curajoasă și mai bună. Numai El ne poate înțelege și șterge lacrimile, transformând în biruință toate clipele de suferință“ (Gabriela Ionițescu, clasa a IX‑a I, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

 ♦ „Pentru mine, rugăciunea este un cadou dăruit lui Dumnezeu, pentru a‑i mulțumi deoarece El ne apără de rele“ (Elev anonim, clasa a VIII‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

 ♦ „Rugăciunea pentru mine reprezintă calea prin care îl pot simți pe Dumnezeu în sufletul meu“ (Rareș Cristian Ștefan, clasa a VIII‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

 ♦ „Pentru mine, rugăciunea reprezintă momentul meu de reculegere spirituală, atunci când eu rămân unu la unu cu gândurile mele. Rugăciunea îmi oferă legătura mea cu Dumnezeu, detașându‑mă de toate grijile și nesiguranța mea, dându‑mi putere și încredere în mine“ (Alexandru Bivol, clasa a X‑a C, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

 ♦ „Pentru mine rugăciunea reprezintă modul prin care eu comunic cu Dumnezeu, modul prin care îmi satisfac nevoia de a fi ascultat și ajutat“ (Iosif Istrate, clasa a VIII‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

 ♦ „Rugăciunea pentru mine reprezintă discuția mea cu Dumnezeu. De exemplu, atunci când sunt trist sau am o problemă simt nevoia să vorbesc cu Dumnezeu, prin rugăciune“ (Cristian Duminică, clasa a VIII‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

 ♦ „Rugăciunea pentru mine reprezintă modul prin care pot comunica cu Dumnezeu și modul prin care Dumnezeu comunică cu mine“ (Crina Roșca, clasa a VIII‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

 ♦ „Pentru mine, rugăciunea este momentul în care pot vorbi cu Dumnezeu, având ocazia să‑mi spun problemele și să‑I aduc mulțumiri pentru tot ce‑mi oferă în fiecare zi. În rugăciune, nu sunt așa importante cuvintele gândite deoarece inima și sufletul dictează cuvintele potrivite. Din punctul meu de vedere, rugăciunea este cheia care deschide porțile spre calea Domnului“ (Mario‑Iulian Bănilă, clasa a X‑a F, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

 ♦ „Pentru mine, rugăciunea reprezintă calea cea mai frumoasă de a vorbi cu Domnul, și de a‑I arăta recunoștință, de a‑I spune mulțumirile pe care le am, temerile pe care le port, dorințele și visurile.

Pentru mine, rugăciunea mai înseamnă și siguranța că Domnul nu ne uită, atât pe mine și familia mea, cât și pe alte persoane, necunoscute mie. Suntem ocrotiți de tot răul și, prin rugăciune, simt că ne încurajează că putem orice.

Rugăciunea înseamnă liniște, iubire, mulțumire, respect și ascultare și îmi întărește legătura cu Dumnezeu“ (Teodora‑Beatrice Stan, clasa a XI‑a I, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

 ♦ „Rugăciunea reprezintă iubire și mulțumire față de Dumnezeu“ (Bianca Colea, clasa a VIII‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

 ♦ „Pentru mine rugăciunea înseamnă comunicarea mea cu Dumnezeu. Rugându‑mă cu credință la Dumnezeu, știu că legătura cu El nu poate fi pierdută niciodată. Nu putem face nimic fără Dumnezeu, iar cei care Îl caută sunt întotdeauna răsplătiți“ (Maria Alexandra Mîrzac, clasa a VIII‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

 ♦ „Rugăciunea pentru mine înseamnă legătura mea strânsă cu Dumnezeu“ (Vanessa Costea, clasa a VIII‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

 ♦ „Pentru mine rugăciunea înseamnă un mod de recunoștință față de Dumnezeu prin care mă conectez cu El“ (Georgiana Beatrice, clasa a VIII‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați).

(Va urma)

Au consemnat prof. Ciprian Nazare,  prof. Monica Trifan