Mens sana in corpore sano (II)

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos în dialog cu Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea (4 octombrie 2021)

(continuare din numărul 396-397)

ÎPS Casian: Se spune că la Terapie intensivă nu există atei…!

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: La Terapie intensivă te salvează aparatele, doctorii și… Dumnezeu! Chiar ieri am avut un pacient, un caz disperat adus de la Craiova, la Spitalul de Urgență Floreasca și am spus: „Acest om poate fi salvat de aparate, de știința doctorilor și de puterea lui Dumnezeu!“. „Ce să facem?“, m‑au întrebat rudele.  „Rugaţi‑vă şi faceți‑vă cruce!“

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Medicina îți dă suportul, îţi oferă medicamente, apă, îţi ajută metabolismul ca să meargă ca o locomotivă…. Dar cine îți dă flacăra vieții? Sunt anumite lucruri care nu pot fi explicate în medicină. Tot astfel, ne putem întreba de ce se naște copilul la nouă luni. De ce nu la cinci luni? De ce copilul în viața intrauterină uneori este foarte agitat… Am văzut mame care spuneau că se învârte copilul. Le‑am îndemnat: „Doamnă, duceți‑l la biserică!“ Și mi‑au spus că apoi, după ce le‑a citit preotul, pruncul s‑a liniștit.

Un alt exemplu: un prieten bun a avut niște nenorociri în viaţă, era foarte afectat. Am fost cu el la biserica unde merg de obicei „Sf. Nicolae“‑ Blănari şi am spus: „Părinte, vă rog să‑i faceți o rugăciune, de iertare și liniștire!“. A ieșit din biserică alt om. „Nu știu ce mi‑a făcut! Parcă plutesc!“

Și încă un lucru. Cel mai mare fizician al lumii, Albert Einstein, cercetând şi aprofundând realităţile, tainele lumii materiale, a exclamat: „Trebuie să existe un Dumnezeu, o forţă creatoare! Prea sunt aranjate toate în lumea asta!“ El se referea la structura atomilor, la construcția moleculară. Prea sunt aranjate toate… În structura moleculară prea sunt aranjate…!

ÎPS Casian: Ca și Voltaire: „Universul mă încurcă și nu pot gândi măcar că există acest ceasornic fără de ceasornicar“. Și era ateu!

Pe Dumnezeu trebuie să‑l arăți omului la măsura sa de înţelegere umană. Iar întruparea Fiului lui Dumnezeu a venit ca un ajutor deosebit pentru noi, care nu avem posibilitatea să urcăm „Hymalaia“ distanţării noastre de propriul Creator. De aceea Hristos coboară până la marginea muntelui „Hymalaia“ și, astfel, se mântuiește și cel care stă pe șes și cel care urcă mai sus, pe culmi!

Sf. Irineu al Lyonului, ucenicul Sf. Policarp, care era la rândul său ucenicul Sf. Evanghelist Ioan, a spus în sec. II: „Omul viu este icoana lui Dumnezeu pe pământ“. Cu alte cuvinte, când te ispiteşte cu întrebarea: „L‑a văzut cineva pe Dumnezeu?“ Eu i‑aș spune: „Ce minune mai mare decât aceea în care omul care fusese în comă sau intubat iese de la Terapie intensivă pe picioarele lui? Pentru că… mort era și a înviat.“ Deci, fără de El, nu se putea întâmpla o asemenea minune!

Dumneavoastră aţi afirmat adesea că este o legătură extraordinară între starea de calm din noi şi modul cum ne desfăşurăm activitatea zilnică. Suntem eficienţi, dacă suntem liniştiţi şi împăcaţi cu ceilalţi! Stresul și enervarea, sunt sigur, biciuiesc foarte mult mintea şi sufletul omului. Vorbiți‑ne puțin din punct de vedere științific, ce se întâmplă în creierul nostru când ne enervăm, când ne ieșim din fire!

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Sigur că există! S‑a dovedit aceasta prin toate mijloacele de cercetare științifică. Noi avem un număr mare de celule nervoase: peste 100 de miliarde de neuroni! Însă pe secundă pierdem cel puţin un neuron ‑ cât am pierdut de când stăm noi aici?! În principiu, se spune că nu există producere de noi neuroni. Dar s‑a dovedit că persoanele tinere, copiii şi cei care au o viață activă din punct de vedere fizic şi intelectual, produc neuroni, proces numit neurogeneză. Dar asta n‑are prea multă importanță… Esenţial este că acești neuroni se leagă între ei, creează legături numite sinapse. Un neuron are până la 1000 de sinapse, adică alţi neuroni cu care ține legătura. Prin aceste sinapse, neuronul evoluează și dezvoltă cunoștințe, exact cum a spus și Kennedy: „O mână strânsă, un vot în plus“!

În clipa în care ne‑am enervat, am declanşat în noi un adevărat uragan“… fenomen în care se pierd, sunt ucişi extrem de mulţi neuroni. La furie, la nervi, la panică și la divorț. Pentru că la divorț se întâmplă o rupere totală între două persoane care până atunci s‑au iubit, iar în spatele lor sunt alte și alte persoane și, mai ales, la mijloc este un copil sau mai mulţi. Și se creează o stare de tensiune exact ca la o tensiune electrică. Ca și la furie! Când s‑a produs această stare, electro‑encefalogramele au dovedit că foarte mulţi neuroni nu mai funcționează. Iar aceia nemaifuncționând, fiind legați în cascadă prin mii şi mii de sinapse, pierzi un număr mare de neuroni. Aici e nenorocirea! Și dacă ne uităm pe RMN‑ul unui om care a trecut prin mai multe scandaluri, prin furie, decese, necazuri, dat afară de la serviciu, îi apar pete albe pe creier. Acele pete albe sunt zonele care au devenit nefuncționale.

Deci, cu creierul pe care ni l‑a dat Dumnezeu, putem să funcționăm foarte bine. Noi avem trei feluri de sănătate: sănătatea fizică, e vorba de starea generală fizică a trupului, cu toate sistemele şi aparatele sale. A doua este sănătatea organică„Mens sana in corpore sano!“ ‑ dacă tensiunea este bună, dacă merge ficatul, dacă celelate organe interne funcţionează şi există armonie între ele, atunci organismul meu are o stare de bine. Dar de obicei ne batem joc de ele: fumăm, consumăm alcool, mâncăm mult, nu ne odihnim cât trebuie (avem nevoie de minimum 7‑8 ore de somn, pentru ca trupul şi creierul să se refacă după o zi de muncă!) etc. Ne distrugem sănătatea, pentru că toate acestea sunt acte de violenţă faţă de organismul uman, care a fost făcut de Dumnezeu să funcţioneze şi până la 300 de ani. Uitați‑vă, scrie în Biblie despre aceasta! Al treilea tip de sănătate este sănătatea mentală. Sănătatea mentală presupune două elemente: să ne ținem creierul activ și să ne rugăm lui Dumnezeu! Nu o spun pentru că sunt ateu sau credincios, o spun pentru că așa cred.

ÎPS Casian: Ce efect are, Domnule Profesor, rugăciunea asupra creierului?

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: E dovedit și acest lucru de cercetători. Rugăciunea Tatăl nostru are un efect spiritual, dar şi organic, foarte profund. Am auzit pe profesorul Dulcan că în genomul uman este implementată rugăciunea Tatăl nostru. Și a și încercat să dovedească acest lucru. Așa e de profund mesajul acestei rugăciuni, încât este aşezată de Creator în celula umană. Foarte interesantă ideea, pentru că îl înveți foarte ușor și nu‑l uiți niciodată. Indiferent unde te afli, Tatăl nostru îl ții minte mereu…

ÎPS Casian: A rămas în  popor şi expresia: „Știu ca pe Tatăl nostru“! Este aici și o identificare, o fixare a unei filiații spirituale. Deoarece noi pierdem la un moment dat pe tatăl nostru pământesc și rămânem, totuși, legaţi sufleteşte şi credem în iubirea şi purtarea de grijă a Tatălui celui veșnic, Care rămâne mereu pentru noi un Tată, iar noi suntem fiii Săi chemaţi la viaţa cea veşnică… Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune că nu există oameni tineri și bătrâni, ci există tinerețe de vârsta întâi, tinerețe de vârsta a doua, precum și tinerețe de vârsta a treia.

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Aşadar, depinde de creierul tău, depinde de mintea ta cum te simți şi cum acţionezi! Iar viaţa spirituală este foarte importantă în acest proces…

ÎPS Casian: Aş vrea să vă mai rog să ne răspundeți scurt, la întrebarea: cum se inter‑condiţionează creierul și activitatea de peste zi, creierul şi alimentaţia… De ce uneori somnul este întrerupt, nu este continuu, deși ne dorim asta?

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Vă răspund aici din propria experienţă. Eu fac tot posibilul ca seara, cu 2‑3 ore înainte de culcare, să fie fără televizor, fără vești proaste, fără breking‑news. Citesc literatură, istorie, geografie (…) Am învățat în facultate pe baza definiţiilor din Școala rusă de medicină, care pe atunci avea foarte multă influență. Rușii, prin școala lor, în special prin savantul Ivan Pavlov, afirmau: creierul trebuie să se odihnească! Când se odihnește, el se reface ca și ficatul, ca și inima… Trebuie să stea liniștit. S‑a dovedit că, dacă creierul se odihnește, şi restul organismului funcţionează bine, deoarece acolo este celula esențială ‑ neuronul. În clipa în care eu am intrat în noapte (cel mai bun somn este între orele 22.00‑24.00), neuronul se reface, iar în jurul meu apar niște „enoriași“ ca niște îngerași… Au o denumire celulele acelea, se numesc microglide… Acele celule vin la neuron, îl curăță, îi fac o igienă metabolică interioară, îi scot toate reziduurile și le duc în afară. Dacă nu se realizează acest proces, se adună niște corpi cu caracter nociv care se numesc beta‑amiloizi. Acestea sunt proteine și ele blochează transmiterea informației de la neuron la neuron. Nenorocirea este că acest blocaj merge în cascadă. Și acest lucru duce la o boală foarte gravă numită Alzheimer sau, cum este cunoscută mai popular, la demență. În unele cazuri poate duce la tremurături, la boala Parkinson. Deci, toată lupta speciei umane este să prevină aceste boli. Nu să le tratăm! Când le tratezi, este deja prea târziu. Trebuie să le prevenim. Cum? Școala rusă spune: somn și iar somn! Ei făceau somno‑terapie. Făceau somno‑terapie cu răniții, cu bolnavii. Deci, dacă sunt obosit, imediat m‑am culcat.(…)

Deci, somnul este necesar, odihna este o necesitate, rugăciunea este obligatorie, geamul deschis de dimineață este obligatoriu, două pahare de apă înainte de ora 9.00 iarăşi nu trebuie să lipsească. Eu, dimineața, beau întotdeauna apă alcalină de la aparatul Kangen. L‑am cumpărat de la brașovenii mei, dar este produs în Japonia. Toți spun că îți echilibrează PH‑ul în organism.

Deci, asta e cu somnul, cu odihna! Am constatat că intervine aproape constant fenomenul asteniei de după‑amiază, la prânz mă simt puțin obosit… Eu mă trezesc la 5,30 în fiecare zi, la 6,30 plec de acasă și ajung la serviciu la 7 fără un sfert. Și lucrez până la 18,30. La prânz, însă, simt că mă apucă un fel de somnolență, dar nu sunt pentru a lua o cafea. De aceea, mănânc puțin la prânz. În prima parte a zilei am consultații sau operații și în a doua parte fac cercetare, abordez subiecte de știință. (…)

ÎPS Casian: Ce le recomandaţi celor care au trecut prin boala Covid‑19,  mulţi au rămas cu efecte secundare nedorite: oboseală, dificultate în respiraţie, nervozitate, scăpări de memorie.

Alexandru Vlad Ciurea: Imediat ce vedeţi că vine starea de oboseală, stați întins pentru 20‑30 minute! Repet, trebuie imediat să vă odihniți. Odihna este foarte importantă. Nu uitați acest lucru! Odihna este pentru corp și somnul este pentru creier. Și creierul trebuie să stea liniștit. Nu‑l forțați! Nu forțați creierul! Vă mai recomand, în loc de cafea, ceaiul verde care este foarte bun, are mai multe vitamine! Am trecut și eu prin asta, așa că știu foarte bine cum este…

A consemnat pr. Gelu Aron