„Rugăciunea – un dar de la Dumnezeu pentru cei ce vor să Îl primească“ (I)

„Fă să aud dimineața mila Ta“ (Ps.142, 8).

 

Momentul meu de reculegere spirituală, legătura mea cu Dumnezeu, detaşându‑mă de toate grijile şi nesiguranţa mea; putere şi încredere în mine, un Dar de la Dumnezeu pentru cei ce vor să îl primească; poarta prin care Dumnezeu Îşi face apariţia atât în inimile noastre cât şi în mintea noastră, liniştea sufletească de care avem nevoie atunci când suntem speriaţi sau ne este frică de ceva anume, când suntem emoţionaţi sau chiar fericiţi …iată cum privesc elevii Colegiului Economic „Virgil Madgearu“ şi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, rugăciunea – darul vorbirii cu Dumnezeu, pentru cei ce vor să îl primească.

 

Redăm, în cele ce urmează, daruri de taină, şi mărturii, de la elevii noştri:

♦ „Rugăciunea este un mod de a comunica cu Dumnezeu. Prin rugăciune, vorbim direct cu Tatăl nostru, exact ca și comunicarea dintre un tată și copiii săi. Noi, oamenii, ne rugăm lui Dumnezeu, pentru a avea pace, sănătate, Îi mulțumim pentru mâncare și alte lucruri. Înainte ca noi să ne rugăm, El ne cunoaște gândurile; știe de ce avem nevoie înainte de a‑I cere. Rugăciunea este o iarbă de vindecare și de folos, dar, dacă nu știm unde se cade s‑o punem, nu vindecă boala noastră. Prin rugăciune, avem oportunitatea de a lega o relație de prietenie cu Dumnezeu, o legătură puternică. Rugăciunea este cea care ne face fericiți, încrezători, și ne dă putere să mergem mai departe. Toată viața noastră trebuie să fie o rugăciune!“ (Cristina‑Ana‑Maria Gîn­dac, clasa a X‑a G, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

♦ „Rugăciunea este un mod prin care îți menții curățenia în corp și suflet. E un mod de alinare care te poate ajuta“ (Ștefan Gheor­ghiu, clasa a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Rugăciunea pentru mine înseamnă că vorbesc cu Bunul Dumnezeu, că Dumnezeu îmi transmite iubirea și fericirea Lui. Atunci când mă rog, simt că Dumnezeu mă veghează și îmi dă bucurie în suflet. Îmi transmite mie și familiei mele grijă sufletească și zâmbetul de pe buze în fiecare zi. Mă duc la biserică, și atunci când mă duc, parcă Îl simt în inima mea și mai mult. Îi mulțumesc mereu pentru că are grijă de noi toți și că nu ne uită niciodată. Te încurajează și te veghează spre binele tău. Niciodată nu ne va uita și nu va uita niciodată că ne iubește și că are grijă de noi. M‑a ajutat să trec peste momentele grele din viața mea și pentru aceasta Îi mulțumesc! Nu sunt cel mai cuminte copil dar știu că Dumnezeu mă va ierta!“ (Daria Maria Ristici, clasa a V‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați)

♦ „Rugăciunea reprezintă pentru mine un mod de vorbire cu Dumnezeu“ (Daria Mihaela Gafton și Cosmina Zota, clasa a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Pentru mine, rugăciunea reprezintă modul prin care mă pot «conecta» la Dumnezeu. Rugăciunea reprezintă modul direct prin care putem vorbi cu Dumnezeu. Ea este posibilitatea  de a te apropia de El. Eu când mă rog, îi povestesc Domnului despre ziua pe care o am, îmi aduc aminte din nou de Jertfa Domnului Iisus Hristos, căci El pentru noi a murit. El a murit pentru a ne oferi o viață nouă în Hristos. Dorința Domnului este de a ne pocăi și de a crede în Hristos. Rugăciunea este pentru a ne cere iertare în ascuns Domnului. Prin Sfânta Evanghelie după Matei 3, 2 ni se cere Pocăința căci Împărăția Domnului este aproape. Fără rugăciune nu putem fi cu Dumnezeu, nu putem fi copiii Lui, iar fără o relație cu El totul este pierdut. Tot prin rugăciune putem primi puterea Duhului Sfânt, botezul cu Duhul Sfânt și darurile Sale, dar toate prin rugăciuni către Domnul. Fără rugăciune nu există credință desăvârșită, iar fără credință nu putem fi plăcuți Domnului. Trebuie să ne pocăim și să credem în Domnul Iisus Hristos, altfel totul este în zadar. Toate lucrurile pământești se duc, iar relația cu Dumnezeu se amplifică și devine puternică prin rugăciune“ (Andreea Bălan, clasa a IX‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Rugăciunea pentru mine este un moment între mine și Dumnezeu, între mine și iubirea față de familie, prieteni, între mine și tot ceea ce văd, aud și simt. Prezența rugăciunii în viața mea reprezintă un dar imens din partea părinților și a familiei mele, întrucât ei sunt cei care m‑au introdus în atmosfera acestei sfinte taine și o voi da și eu mai departe cum se cuvine“ (Andra Alexia Necula, clasa a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Din punctul meu de vedere, rugăciunea este și ea, un Dar de la Dumnezeu pentru cei ce vor să îl primească, este credința din noi, creștinii pentru Tatăl nostru și reprezintă poarta prin care Dumnezeu Își face apariția atât în inimile noastre cât și în mintea noastră! Pentru mine, rugăciunea reprezintă liniștea sufletească de care avem nevoie atunci când suntem speriați sau ne este frică de ceva anume, când suntem emoționați sau chiar fericiți“ (Petruța Pepelea, clasa a XI‑a C, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

♦ „Pentru mine rugăciunea reprezintă curățarea sufletului. Prin rugăciune îmi vindec și reumplu inima cu dragoste și lumină. Pentru mine rugăciunea reprezintă unica modalitate de purificare și singurul canal de comunicare cu Dumnezeu. Prin rugăciune mă descarc și vorbind cu Dumnezeu capăt puterea de a lupta a doua zi, nemaisimțindu‑mă singură pe lumea aceasta“ (Elev anonim, clasa a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Rugăciunea pentru mine reprezintă liniștea. Liniștea sufletească pe care o simt atunci când vorbesc cu Dumnezeu. Este momentul în care îngerii îmi ascultă puritatea și luminarea minții, a inimii, a sufletului. Îmi fac rugăciunea pentru ca Îngerii și Dumnezeu să‑mi croiască cel mai bun drum în viață“ (Alexia Oana Mocăniță, clasa a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Rugăciunea pentru mine reprezintă pacea și liniștea sufletească, mă ajută să mă simt în siguranță și mai conectată cu Dumnezeu. Mă simt protejată“ (Alecsia Ilayda Șahin, clasa a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Rugăciunea, pentru mine reprezintă momentul evadării din lumea reală și călătoria înspre un loc unde pot să‑mi deschid sufletul și să fiu sinceră atât față de mine cât și față de Dumnezeu. Rugăciunea este linia noastră directă cu cerul. Să vorbesc cu Dumnezeu m‑a ajutat în cele mai grele momente din viața mea. Consider că toți ar trebui să încerce să se roage mai mult pentru că este un moment de eliberare“ (Vanessa Vigliecca, clasa a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Pentru mine rugăciunea reprezintă atașamentul relației dintre om și Dumnezeu. Este expresia iubirii lui Dumnezeu în fiecare om. Rugăciunea este esențială pentru viața creștinilor. Dar să te rogi, nu este așa de simplu; plictiseala, descurajarea, repetarea sau obișnuița pot face rugăciunea dificilă“ (Andreea Lăcătuș, clasa a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Rugăciunea pentru mine reprezintă legătura cu Dumnezeu. Prin rugăciune mă pot exprima mai ușor, ajutându‑mă să trec mai ușor peste un moment dificil din viața mea“ (Elev anonim, clasa a XI‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Rugăciunea pentru mine înseamnă metoda de a comunica cu Dumnezeu. În fiecare seară mă rog la El și îi mulțumesc pentru tot ce am și pentru fiecare zi pe care m‑a lăsat să o trăiesc în plus. Trebuie să recunosc că uneori mai uit să mă închin seara, dar încerc să nu fac aceeași greșeală și a doua zi. Era o vreme când mă gândeam că Dumnezeu nu îmi mai ascultă rugăciunile, deoarece nu prea mi se întâmplau lucrurile pe care le ceream, însă am realizat că singurul lucru de care am nevoie de la Dumnezeu este sănătatea, pentru că celelate le pot face cu mâna mea“ (Selini Mihailopol, clasa a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „În opinia mea, atunci când ne rugăm suntem doar noi și Dumnezeu, însă «a te ruga» nu înseamnă să te uiți doar la cer și să rostești niște cuvinte care‑ți vin în minte, ci să‑ți deschizi sufletul și să‑ți limpezești mintea. Rugăciunea reprezintă, pentru mine, o relaxare și o posibilitate de a mă exprima în liniște și în pace fără să mă simt judecată sau presată dacă greșesc sau nu. Rugăciunea este benefică deoarece, după ce ne rugăm, ne simțim ușurați de probleme și de griji“ (Anamaria‑Georgiana Ștefanache, clasa a XI‑a C, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

♦ „Rugăciunea pentru mine reprezintă legătura cu Dumnezeu. Prin rugăciune mă pot exprima mai ușor, ajutându‑mă să trec mai ușor peste un moment dificil din viața mea“ (Elev anonim, clasa a XI‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Rugăciunea reprezintă pentru mine dialogul dintre sufletul meu și Dumnezeu. Este momentul în care mă pot deschide complet, fără ocolișuri. Este momentul în care eu vorbesc, apoi aștept răspunsul care apare în jurul meu, prin mici semne la care trebuie să fim atenți ca să putem primi ajutorul cerut. Aceasta mai reprezintă și una dintre cele mai personale părți din rutina mea, când pentru câteva secunde mă pot concentra pe mine, pe interiorul meu. Rugăciunea este importantă pentru oameni pentru a se descărca și lumina, pentru a începe ziua mai bine sau a se duce la culcare liniștită“  (Elev anonim, clasa a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

♦ „Pentru mine, rugăciunea reprezintă un moment de liniște, și de tăcere, prin care îmi pot comunica problemele și în care mă simt în siguranță. Totodată, rugăciunea reprezintă și o stare ce hrănește sufletul“ (Alexandru Arhip, clasa a XI‑a B, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

(Va urma)

Au consemnat prof. Ciprian Nazare,  prof. Monica Trifan