Simpozion dedicat istoricului Paul Păltănea la parohia „Înălţarea Domnului“ din Galaţi

Omagierea istoricului Paul Păltănea

În după‑amiaza zilei de 25 ianuarie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural‑filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, a fost organizat de către preoţii Costel Bălan şi Eugen Drăgoi, ai acestei parohii, un Simpozion comemorativ dedicat istoricului gălăţean Paul Păltănea, la împlinirea a 14 ani de la trecerea sa la cele veşnice.

La evenimentul cultural de excepţie, a participat şi Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, precum şi istorici, oameni de cultură, profesori, preoţi, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ şi enoriaşi ai parohiei „Înălţarea Domnului“.

În deschiderea manifestării culturale, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa şi teologia Sfântului Grigorie Teologul, prăznuit în acea zi, şi a prezentat aspecte importante din contibuţia ştiinţifică deosebit de valoroasă la istoria bisericească din judeţul Galaţi a remarcabilului cercetător şi istoric Paul Păltănea.

În cadrul simpozionului, invitaţii au prezentat comunicări cu referire la personalitatea celui comemorat, opera şi contribuţia acestuia la cunoaşterea, receptarea şi promovarea istoriei gălăţene.

Toate materiale prezentate în cadrul evenimentului se vor reuni într‑un volum colectiv ce va fi publicat la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca un omagiu adus istoricului Paul Păltănea care, vreme de peste două decenii, a fost colaborator constant, prin publicaţii, în cadrul proiectelor editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În partea a doua a manifestării evocative a fost prezentat un film documentar în care regretatul istoric le vorbeşte elevilor de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri“ din Galaţi, în calitate de absolvent al acestei prestigioase unităţi de învăţământ.

Seara s‑a încheiat în biserica parohială cu oficierea unui Parastas pentru istoricul Paul Păltănea.

Preluare www.edj.ro