Sfântul Nicolae bun dăruitorul!

Sfânta Liturghie arhierească la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae

Cu ajutorul lui Dumnezeu, la bucuria sărbătorilor andreiene din Eparhia Dunării de Jos, s‑a adăugat potrivit tradiției, manifestarea creștinească, duhovnicească și plină de milostivire, prilejuită de cinstirea Sfântul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei, ocrotitorului spiritual al cetății Brăilei.

În contextul situației pandemice, care a marcat întreaga societate, Sfântul Nicolae, grabnic ajutătorul și mare făcător de minuni, a sporit lucrarea comunităților parohiale din toate bisericile din oraș. În perioada premergătoare sărbătorii, a fost chemat în rugăciune sfântul ierarh,  prin săvârșirea slujbei Acatistului însoțită de ectenii pentru bolnavi și pentru izbăvirea de boli molipsitoare. De asemenea, slujitorii sfintelor altare brăilene au întărit duhovnicește conștiința creștinilor în fața necazurilor și a suferințelor, care au pus la încercare starea sufletească a credincioșilor.

Astfel, persoanele vârstnice care se află în instituția socială de îngrijire ,,Caraiman“ din cadrul Complexului rezidenţial „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ au fost cercetate și mîngâiate duhovnicește de către preoții și membrii Consiliului şi Comitetului parohial de la biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Brăila. Cu acest prilej au fost pregătite daruri la biserica parohială şi apoi transportate, cu respectarea normelor igienico‑sanitare în vigoare, la sediul centrului respectiv. Cele 125 de persoane asistate în cadrul centrului de ocrotire socială au primit vizita preoţilor şi a voluntarilor de la parohia brăileană ocrotită de „Sfântul Nicolae“ care au venit cu daruri constând în articole vestimentare, produse de igienă, iconiţe şi cărţi de rugăciune. Atât personalul angajat al acestei instituţii, cât şi bătrânii beneficiari s‑au bucurat de vizita slujitorilor bisericii şi au mulţumit pentru binecuvîntare, rugăciune şi darurile primite.

În duhul slujirii aproapelui, grija Bisericii s‑a îndreptat  și către mamele aducătoare de  viață și pruncii lor care, se află vremelnic în locul speranței ‑ maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Brăila. În urma unor consultări cu reprezentanţii acestei unităţi medicale, preoţii de la parohia brăileană „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ au achiziţionat și oferit un ecograf performant, un aparat cardio‑respirator pentru ventilaţie invazivă și non invazivă cu debitmetru şi alte componente, precum şi standuri speciale pentru poziţionarea aparaturii medicale. De asemenea, pentru copiii nou‑născuţi ai căror părinți au posibilități modeste au fost achiziţionate 25 de trusouri conţinând articole de îmbrăcăminte necesare în primele zile de viață.

Cu binecuvântarea și grija părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, s‑au desfățurat activități pastorale și social‑filantropice, în toate parohiile din protopopiat în această perioadă. O contribuție substanțială privind solidaritatea creștină, mai ales față de cei aflați în situații dificile, au avut‑o parohiile „Adormirea Maicii Domnului“, „Sfinții Arhangheli“, „Sfânta Filofteia“, „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, „Sfântul Nicolae“ și Capela militară „Sfinții Mucenici Brâncoveni“.

Activitate social-filantropică la maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Brăila

Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae – prietenul copiilor, a poposit la micuții de la Grădiniţa parohială „Familia“ care funcționează în cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Brăila. Emoţionaţi şi plini de gingăşie, cei 38 de copii din grupa mijlocie şi grupa mare, cu vârste între 3 şi 6 ani, au recitat poezii, au cântat şi s‑au jucat alături de cadrele didactice şi oaspeţii veniţi la acest eveniment. După programul pe care l‑au prezentat oaspeţilor, copiii au primit mult aşteptatele daruri constând în obiecte vestimentare de sezon, dulciuri şi fructe de la Moş Nicolae, aşa cum îl cunosc toţi copiii pe blândul şi bunul ierarh din Mira Lichiei. Darurile moșului au fost oferite de Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ şi Capela militară „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Brăila.

Într‑o perioadă de boală și suferință îndelungată instituțiile medicale au devenit locul unde lupta pentru viață a fost susținută cu jertfelnicie de către cadre medicale devotate, iar Biserica a oferit suport duhovnicesc, precum și sprijin material. Astfel, parohia „Sfânta Filofteia“ din municipiul Brăila a  dăruit  Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Corp B, două concentratoare de oxigen. Alături de această inițiativă lăudabilă, potrivit tradiției anilor precedenți, parohia brăilenă a oferit obiecte vestimentare pentru sezonul rece la 10 copii asistaţi în cadrul centrului social parohial, precum și 80 de pachete cu produse de igienă pentru deţinuţii minori din cadrul Pentienciarului Tichileşti.

Daruri pentru copiii de la Grădiniţa „Familia“

Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ prin Centrul social parohial „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Brăila, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a organizat în pragul sărbătorii Sfîntului Nicolae, în baza protocolului de colaborare cu Şcoala Gimnazială „Nikos Kazantzakis“ din Brăila în vederea prevenirii abandonului școlar o activitate filantropică care s‑a concretizat prin oferirea de daruri la 30 de copii constând în obiecte vestimentare pentru perioada rece care urmează şi pachete cu dulciuri şi fructe.

Acţiunile desfăşurate în a­ceastă perioadă dificilă prin care trecem, fac parte din programul eparhial de ajutorare a familiilor nevoiaşe cu mulţi copii, a vârsnicilor, a persoanelor afectate de diferite boli şi aflate în risc social, precum şi a unităţilor medicale şi centrelor sociale din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Acţiune social-filantropică a Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Brăila

Şi în acest an, foarte mulţi credincioşi brăileni au venit la biserica „Sfântul Nicolae“ din centrul urbei, pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească şi a se închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Ierarh Nicolae, aduse cu mare evlavie din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale şi aşezate spre închinare într‑un spaţiu special din apropierea lăcaşului de cult.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Ierarhul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la care au participat autorităţi locale, profesori, oameni de cultură, studenți, elevi şi credincioşi. În cuvântul de învăţătură Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi. Cu acest prilej, Chiriarhul nostru a evidențiat misiunea jertfelnică a preoților care au prelungit dragostea şi dărnicia la casele semenilor nevoiaşi şi lucrarea atât de necesară a cadrelor medicale, desfăşurată cu dăruire în această perioadă dificilă de pandemie prin care trecem.

Activitate social-filantropică la Parohia „Sfântul Nicolae“ din Brăila

La finalul Sfintei Liturghii, 9 tineri cu rezultate deosebite la concursurile şcolare, de la liceele şi colegiile din municipiu, au fost binecuvântați și în semn de apreciere le‑au fost oferite daruri duhovnicești și materiale. De asemenea, copiii care au participat la slujbă au primit daruri.

Ierarhul nostru ne‑a oferit încă o dată modelul iubirii jertfelnice față de cei în suferință și, ca o „Liturghie după Liturghie“, a cercetat duhovnicește o bătrână din comuna Cazasu, județul Brăila, care se află imobilizată la pat din cauza unei grele lupte cu boala.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne‑a ajutat să putem parcurge și susține toate activitățile prilejuite de Sărbătoarea „Sfântului Ierarh Nicolae“;  astfel s‑a mai scris încă o pagină de trăire spirituală autentică în rândul slujitorilor și credincioșilor brăileni.

Pr. Mircea Ionuț Băncilă