Conferinţa semestrială de primăvară a preoţilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos

După o perioadă marcată de teama întâlnirii frățești, față către față, datorată pandemiei cu visurul Sars‑Cov2, în această primăvară Dumnezeu a rânduit ca tradiționalele conferințe preoțești să fie reluate în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Astfel, în luna iunie a acestui an, preoții din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos s‑au întrunit, în comuniune de rugăciune, respectând, bineînțeles, și recomandările autorităților sanitare privitoare la perioada în care ne aflăm.

Conferința preoților din Protoieriile Galați, Târgu Bujor și Covurlui

Sfânta Liturghie la Capela Seminarului Teologic, în deschiderea conferinței cu preoții din Protoieriile Galați, Tg. Bujor și Covurlui

Conferințele au debutat în ziua de 2 iunie, cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi din protopopiatele Galaţi, Târgu Bujor şi Covurlui, participante la conferinţă, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Gazda lucrărilor propriu‑zise ale conferinței a fost Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi, centru reprezentativ al culturii gălățene.

După cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, preoţii din cele trei protopopiate, care au alcătuit și soborul la Sfânta Liturghie, au susţinut referatele pregătite, având ca temă fenomenul migraţiei românilor şi grija pastorală faţă de cei plecaţi în străinătate şi faţă de cei rămaşi acasă. Mai multe proiecte, programe şi metode pastoral‑misionare pentru familiile românilor migranţi au fost identificate şi propuse spre implementare în rândul credincioșilor păstoriți.

Protoieria Galați a fost reprezentată de 3 slujitori, fiecare abordând un aspect relevant pentru tema propusă: preotul Marius Gavrilescu (Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni“): Istoria și evoluția fenomenului migrației românilor, preotul Dorin Ciobanu (Parohia „Sfântul Grigorie Teologul“): Migrația românilor până la Marea Unire din 1918. Înființarea primelor parohii românești, iar subsemnatul  (preot Gabriel Ioan Pelin, Parohia „Vovidenia“): Grija pastorală față de cei plecați în străinătate și sprijinirea enoriașilor rămași acasă.

Conferință preoțească semestrială cu clericii din Protoieriile Galați, Tg. Bujor și Covurlui

Din Protoieria Târgu Bujor, preotul Mihail Bichir (Parohia Slivna) a adus ca mărturie: Proiecte pastoral‑misionare: înfrățiri între parohiile ortodoxe din țară și comunitățile de români din străinătate, iar preotul Laurențiu Mocanu (Parohia Frumușița): Efecte ale migrației românilor în străinătate: stabilirea unității familiei; schimbări demografice și sociale; pierderea identității etnice și/sau confesionale.

Protoieria Covurlui prin aportul preotului Marian Apostu (Parohia Grivița) a vorbit despre Programe și metode pastorale de integrare a copiilor reveniți în țară, mai ales în contextul pandemiei actuale, preotul Ciprian Rotaru (Parohia Plevna), aducând în discuție Metodele pastorale dedicate bătrînilor ai căror copii sunt în străinătate. Medierea situațiilor de conflict sau în prag de separare pentru familiile în care, migrarea unuia dintre soți, duce la destabilizarea relațiilor de familie.

Referenții au depus mărturie despre crearea, păstrarea și folosul parteneriatelor cu unele parohii româneşti din străinătate, care au dus la realizarea unor activități comune cu impact imediat asupra tinerilor participanți: workshop‑uri, tabere, prietenii etc.

Prima parte a conferinței a fost nu doar teoretică ci și practică, fiecare preot conferențiar expunând din activitatea pastorală și personală momente dificile dar și înălțătoare vizavi de problema migrației.

Migrația și Pandemia ne‑au învățat că, prin intermediul platformelor de comunicare online, putem interacționa cu cei de departe.

Astfel, în a doua parte a întâlnirii, doi preoţi din Italia, originari din Eparhia Dunării de Jos, acum fiecare Protoiereu, au fost invitaţi de către Părintele Arhiepiscop pentru a prezenta activitatea sacerdotală din afara granițelor. Preotul Pompiliu Nacu, slujitor la Parohia Monza‑Milano Nord și Protopop al Protoieriei Lombardia II Nord şi preotul Costică Totolici slujitor al parohiei Modena din Italia și Protoiereu al Protopopiatului Emilia Romgna I, au prezentat în cuvinte și imagini frumuseţea, provocările, dar mai ales jerfelnicia slujirii preoţeşti pentru diaspora creștină. Cucerniciile lor mărturisesc la unison bucuria de a fi împreună cu românii plecați pe meleaguri străine precum şi numeroasele realizări ale acestora în comunităţile pe care le păstoresc. Mărturia acestora despre modelul preotului din Eparhia Dunării de Jos care a contribuit la formarea lor ca slujitori, ne‑a făcut și pe noi, cei prezenți, să apreciem mai mult bucuriile binefacerii lui Dumnezeu primite în anii de pregătire la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“.

Urmare colaborării cu eparhia mamă, preotul Pompiliu Nacu a publicat, în acest an, la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, volumul „Tradiţia rediviva. Satul românesc între spiritualitate şi modernitate“, pe care ierarhul gălățean l‑a prezentat în plenul conferinței. Volumul, bine structurat este bogat în teme despre satul tradiţional românesc ca păstrător al credinţei străbune şi promotor al identităţii, tradiţiilor, portului şi valorilor naţionale.

Urmând inițiativei ierarhului, ținând cont de prelegerile susținute, dar mai ales primind mărturia celor doi preoți migranți, putem afirma că lucrarea preoțească la Dunărea de Jos este una conform canoanelor, bineplăcută credincioșilor păs­toriți (din țară dar și de peste hotare) și care ne va conduce spre mântuire.

Conferință preoțească în Protoieriile Făurei și Însurăței

Conferință preoțească semestrială cu clericii din Protoieriile Făurei și Însurăței

A doua zi, în data de 3 iunie a.c, s‑a desfășurat Conferința semestrială de vară cu Protoieriile Făurei și Însurăței, conferință care a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Paraclisul Așe­zământului ,,Sfântul Pantelimon“, Lacu Sărat.

În cuvântul plin de învă­ță­tură de la sfârșitul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat nevoia de a fi împreună în rugăiune, în lucrarea faptelor bune, în întrajutorarea semenului,  dar mai ales de a ne avea în inimă unii pe alții în unitatea Duhului Sfânt, Duhul Adevărului, indiferent de condițiile lumii de afară, taină  a unității ce nu trebuie știrbită de nimic.

În cadrul conferinței ce a urmat, preoții Teodor Drăgănică, George Albu și Dragoș Negoiță, au susținut referate ce au vizat aspecte privitoare la pastorația românilor de peste granițe. Deși fiecare comnitate românească de afară a întâmpinat și întâmpină în continuare probleme din cele mai diverse, de la distanța foarte mare a unora până la locașul de cult, până la lipsa unei biserici, lipsă ce trebuie suplinită cu închirierea altor spații, catolice sau protestatnte, a fost subliniată râvna preoților români de a strânge în jurul lor pe conaționalii lor și de a le fi mângâiere, sprijin, ajutor și călăuză.

Preotul Florin Voinea, preot la parohia ortodoxă română din Liverpool, fiu duhovnicesc al Eparhiei Dunării de Jos, a fost invitatul conferinței, invitație pe care a onorat‑o online, el creionând viața și activitatea sa preoțească, toate greutățile și lipsurile cu care s‑a confruntat de când a ajuns în Anglia, dar și bucuriile și împlinirile pe care le‑a avut în tot acest timp.

La final, am avut parte de o surpriză atat de placută, prin prezența absolvenților clasei a XII‑a ai Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“. Aceștia au sintetizat cei patru ani de activitate didactică din cadrul Seminarului, aducând mulțumiri atât profesorilor, dar mai ales Înaltpreasfinției Sale, Părintelui Arhiepiscop Casian, pentru toată purtarea de grijă pe care a avut‑o cu ei.

Conferință preoțească în Protoieriile Tecuci și Nicorești

În data de 15 iunie 2021 a avut loc la biserica „Sf. Gheorghe“ din Tecuci, desfășurarea Conferinței pastoral‑misionare, aferente semestrului I. Întrunirea prezidată de către Înaltpreasfintițul Părinte Casian, a reunit preoții din Protopopiatele Tecuci și Nicorești.

Între orele 8 și 10.30, au fost oficiate Utrenia și Sfânta Liturghie. Soborul a fost format din câte trei preoți de la fiecare protoierie, sub protia pc. pr. misionar Ion Ariton, coordonator al Cercului misionar nr. 2, care a întocmit și referatul.

Înaltpreasfintițul Părinte Casian, prezent la Sfânta Liturghie, la momentul cuvenit a primit în comuniune euharistică, la Sfantul Potir, preoții din cele două protopopiate, pregătiți pentru Sfânta Împărtășanie. După Sfânta Liturghie a avut loc slujba de pomenire a poetului național Mihai Eminescu.

Conferință preoțească semestrială cu clericii din Protoieriile Tecuci și Nicorești

Începând cu ora 11.00, Înalt­preasfintițul Părinte Casian, a deschis conferința, intrând in direct pe platformă video cu pc. pr. George Cimpoca, originar din Tecuci, de 15 ani preot în localitatea Coslada, din Spania. Părintele George Cimpoca a prezentat în cadrul conferinței condițiile în care preotul ortodox își desfășoară activitatea in comunitățile românești din diaspora, problema spațiului liturgic și a dotării lui cu cele necesare, cadrul juridic și economic în care comunitatea creștină românească poate funcționa, precum și implicarea preotului din afara granițelor țării pentru a întări comunitatea și a asigura continuitatea prin programe și activități în care sunt implicați tinerii.

Au urmat dezbateri pe marginea temei pastorației românilor plecați în străinătate, luând cuvântul preoții rânduiți.

În ultima parte a întrunirii, s‑a prezentat programul activităților prilejuite de hramul Mănăstirii Buciumeni, și a pregătirii pentru întâlnirea cu tinerii.

Întrunirea preoților din Protoieria Brăila

Conferință preoțească semestrială cu clericii din Protoieria Brăila

Ultima parte a conferințelor preoțești din această vară, s‑a desfășurat în data de 17 iunie a.c., cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Brăila.

Programul a debutat cu participarea preoţilor din Protopopiatul Brăila la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în spaţiul natural din imediata apropiere a Capelei „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din cadrul Aşezământului social‑filantropic „Sfântul Pantelimon“ – Lacu Sărat, judeţul Brăila.

În cuvântul adresat preoţilor după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre efectele dezastruoase ale păcatului în viaţa personală şi în cea comunitară, precum şi despre ajutorul pe care Mântuitorul Hristos, Maica Domnului şi sfinţii îl oferă în încercări, atunci când avem nădejde şi le cerem cu credinţă ajutorul.

În deschiderea şedinţei, ierarhul locului a tâlcuit Evanghelia zilei şi a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru posibilitatea pe care am avut‑o în prima parte a anului 2021, ca în cadrul conferinţelor preoţeşti, slujitorii Sfintelor Altare, din cele opt protopopiate ale eparhiei, să se poată revedea şi să comunice între ei faţă către faţă.

De asemenea, ierarhul a evidenţiat modalităţile înţelepte prin care Biserica, prin slujitorii şi credincioşii ei, a ştiut să gestioneze, în toate zonele din eparhie, provocările şi greutăţile acestei perioade dificile de pandemie.

În continuare, prin intermediul unei platforme de comunicare online, preotul George Vâlcu de la Parohia Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului“ din Antwerpen, Belgia, originar din Eparhia Dunării de Jos, a fost invitat special al conferinţei pentru a le vorbi preoţilor prezenţi despre misiunea preoţească din diaspora.

Pc. Pr. George Vâlcu de la Parohia Ortodoxă Română din Antwerpen, Belgia, invitatul conferinței

Părintele George Vâlcu a vorbit cu mare bucurie şi entuziasm celor prezenţi, aducând numeroase mărturii din activitatea pe care o desfăşoară nu numai la parohia românescă din Belgia, ci şi în calitatea pe care o are de mai bine de 12 ani, de secretar al Biroului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române la Bruxelles. Acest Birou face parte din Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă UE (CROCEU).

În pledoaria sa, părintele Vâlcu a făcut o prezentare a diasporei ortodoxe în general, a parohiei din Antwerpen  în care slujeşte de aproape 15 ani şi a perspectivelor pastorale.

Numeroasele date statistice ne‑au arătat că foarte mulţi români sunt astăzi peste hotarele ţării, un aflux mare al migrării acestora fiind în anul 2007, când peste 415.000 de români au plecat din România, cei mai mulţi stabilindu‑se în Italia, Spania şi Germania.

Părintele George Vâlcu a mai precizat că peste 750.000 de copii au fost născuţi în diaspora în familiile românilor stabiliţi acolo.

De asemenea, preacucernicia sa a arătat că în diaspora Biserica Ortodoxă Română este cea mai reprezentativă instituţie care face legătura românilor de acolo cu cei din ţară.

Cea de a doua parte a întrunirii a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească cu referire la temele sinodale ale anului 2021.

Pr. Gabriel Pelin, Pr. Cătălin Moruzanu,

Pr. Gheorghe Joghiu, Pr. Rareș Bucur