Rugăciune, filantropie şi comunicare

Având în vederea că, începând cu data de 16 martie 2020, în ţară a fost declarată stare de urgenţă ca urmare a creşterii riscului de îmbolnăvire cu SARS‑CoV‑2, precum şi faptul că în judeţele Galaţi, Brăila şi Tecuci au fost, şi în continuare sunt, persoane plasate în carantină, dar şi persoane izolate la domiciliu, unii fiind bătrâni şi cu posibilităţi materiale reduse, Arhiepiscopia Dunării de Jos, la iniţiaţiva şi cu binecuvânatrea Părintelui Arhiepicop Casian, a desfăşurat o serie de programe care au constat în oferirea de sprijin spiritual şi material.

ÎPS Casian în comuniune de rugăciune cu credincioșii eparhiei, la vreme de pandemie

În această perioadă liturgică, mai densă din punct de vedere al oficierii slujbelor bisericeşti, credincioşii Eparhiei Dunării de Jos au putut fi în comuniune de rugăciune, în fiecare azi, cu Ierarhul Dunării de Jos, atât la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, cât şi la celelalte slujbe bisericeşti săvârşite, fie în Catedrala Arhiepiscopală, fie în Paraclisul „Sf. Ioan Casian“ din cadrul Reşedinţei Arhiepiscopale. Rugăciunea de seară, rostită cu căldură şi smerenie, a adunat de fiecare dată în rugăciune alături de Arhipăstorul Dunării de Jos, credincioşi dornici de a se ruga şi a asculta sfaturile şi îndemnurile pline de înţelepciune ale ierarhului, toate ancorate în învăţătura plină de lumină a Bisericii şi izvorâte din experienţa vieţii de slujitor al Sfântului Altar.

Aceste slujbe  înălţate către Bunul Dumnezeu au fost transmise pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei, unind mii de credincioşi în rugăciune cu Chiriarhul Dunării de Jos şi aducând în casele lor lumină, bucurie şi nădejde din iubirea şi lumina Preasfintei Treimi.

Pe site‑ul eparhial au fost postate zilnic, cuvinte din vieţile sfinţilor şi învăţături ziditoare de suflet din proloage, fiind adăugate indicaţii şi modalităţi prin care aceste cuvinte de folos pot fi transpuse în fapte bune.

În fiecare zi, rugăciunea a fost împletită cu filantropia, iar consilierea spirituală, literatura duhovnicească, produsele de igienă, asigurarea materialelor medicale de urgentă nevoie şi oferirea de hrană, au fost principalele preocupări ale ierarhului, preoţilor şi voluntarilor din Biserica noastră strămoşească.

În acest context greu, în care clericii şi credincioşii mireni ai Bisericii sunt separaţi spaţial din punct de vedere al locului de rugăciune, aceştia au putut fi în comuniune unii cu alţii şi au reuşit să cunoască activităţile şi implicarea eparhiei prin massmedia ale Patriarhiei Române, respectiv „Ziarul Lumina“, Trinitas TV, Radio Trinitas, Agenţia de ştiri Basilica,  precum şi prin cele eparhiale, site‑ul edj.ro, pagina de facebook eparhială, canalul de youtube eparhial şi revista „Călăuză ortodoxă“.

Multe dintre activităţile organizate şi desfăşurate de Arhiepis­copia Dunării de Jos în această perioadă de epidemie, s‑au putut regăsi şi în paginile unor agenţii de ştiri laice şi a unor cotidiene naţionale şi locale.

Nădăjduim că timpul acesta de încercare, dar şi de reflecţie mai profundă asupra stării noastre sufleteşti şi trupeşti, să ne fie urcuş duhovnicesc şi întărire în credinţă, în dragoste şi în frăţietate.

Pr. Rareş Bucur