Sărbătoarea Botezului Domnului în municipiul Brăila

Praznicul Botezului Domnului, la Brăila

„Epifania“ sau „Teofania“ reprezintă, pentru credin­cioşii ortodocşi, o sărbătoare de mare însemnătate şi de încărcătură duhovnicească. Praznicul „Arătării Domnului“ şi al arătării Sfintei Treimi la apa Iordanului, aduce binecuvântarea şi arată  Pronia lui Dumnezeu, de care se bucură credincioşii atât în ziua de 6 ianuarie, când se săvârşeşte Slujba Aghesmei celei Mari, cât şi în celelalte zile care urmează, până la odovania acestui slăvit praznic.

Tradiționala procesiune de Bobotează, la Brăila

În municipiul Brăila s‑a împământenit tradiţia, potrivit căreia, apele sunt sfinţite pe malul Dunării, acolo unde Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi şi diaconi săvârşeşte slujba de sfinţire a Aghesmei celei Mari. În prezenţa reprezentanţilor Primăriei Brăila şi a celorlalte autorităţi locale, civile şi militare, un număr mare de credincioşi au participat, şi anul acesta, cu evlavie la slujbă, din dorinţa de a primi arhiereasca binecuvântare şi cuvântul de învăţătură.

Începând cu ora 1030, Chiriarhul Dunării de Jos, în frunte cu fanfara militară a pornit împreună cu clerici şi credincioşi în atmosferă de sărbătoare şi dangăt de clopote de la Catedrala „Naşterea Domnului“, pe Calea Călăraşilor către faleza Dunării, unde, pe scena special amenajată, a săvârşit slujba de sfinţire a Aghesmei celei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele reci ale Dunării. Pe parcursul procesiunii, mulţi credincioşi ai urbei au primit cu bucurie binecuvântare din partea Arhipăstorului nostru.

Pe esplanada Dunării, în locul dinainte pregătit, prin grija şi directa implicare a Protoieriei Brăila au fost aşezate cinci butoaie de lemn umplute cu apă, împodobite cu ramuri de brad şi tricolor. După săvârşirea slujbei de sfinţire a apei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat însemnătatea acestui Praznic Împărătesc şi folosul apei sfinţite cu acest prilej.

„A şti că suntem iertaţi de păcate faţă de Dumnezeu, faţă de aproapele nostru şi faţă de noi înşine, înseamnă să ne întâlnim real, astăzi, cu Domnul Hristos în noi, cu toată puterea, iubirea, binecuvântarea şi iertarea Lui. Și atunci se poate sfinţi şi firea omenească. Astăzi firea oamenilor se sfinţeşte. […] Să Îl primim pe Domnul ca Oaspete Sfânt, iertător, plin de pace, de bucurie şi de sănătate. Să luăm, odată cu agheasma, gustul vieţii libere, demne şi frumoase. Astfel, sufletul se va încălzi de pace, de credinţă, de iertare şi de prietenie. […] Anul acesta icoana noastră, a ortodocşilor este familia creştină: mama, tata, copiii, bunicii şi nepoţii. Pastoraţia familiei, a părinţilor şi a copiilor presupune înţelepciunea de a fixa adevărul, viaţa şi bucuria din inima mamei în inima copilului şi din inima copilului în inima mamei, sub privirea proteguitoare şi apărătoare a tatălui. Unde este familia creştină, acolo este pacea, sănătatea şi Biserica, deoarece Biserica Ortodoxă este de acord să împartă numele ei sfânt cu familia, aceasta din urmă devenind «biserica de acas㻓, a menţionat Înaltpreasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.

După săvârşirea slujbei de sfinţire a apei a urmat lansarea crucii în apele fluviului Dunărea, „Iordanul neamului românesc“, moment la care şase tineri curajoşi şi plini de râvnă au înfruntat „gerul Bobotezei“, în speranţa de a recupera Sfânta Cruce. Daniel Nichiţelea, muncitor constructor, în vârstă de 30 de ani a fost cel care a reuşit să ridice Sfânta Cruce din apele Dunării. Familiarizat cu activităţile Bisericii, tânărul Daniel se înscrie pentru a treia oară în această reuşită, prilejuită de Sărbătoarea Bobotezei.

Mulţumim Bunului Dumnezeu şi Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian pentru momentele de bucurie şi de încărcătură duhovnicească de care ne‑am învrednicit cu toţii, cât şi pentru Agheasma Mare, folositoare trupurilor şi sufletelor, pentru tămăduirea neputinţelor şi sporirea credinţei şi nădejdii în Hristos, Domnul nostru născut în ieslea de la Betleem.

Pr. Mircea-Ionuţ Băncilă, protoiereu de Brăila