Congresul Naţional de Medicină Fizică, Recuperare şi Balneologie ‑ 2019

În perioada 3‑6 septembrie 2019 s‑a desfăşurat la Galaţi, Congresul Naţional de Medicină Fizică, Recuperare şi Balneologie, cu participare internaţională, organizatorul evenimentului fiind Societatea Română de Medicină Fizică, Recuperare şi Balneoclimatologie (SRMFRB) şi Asociaţia Română de Balneologie (ARB), în parteneriat consorţial cu Societatea Romana de NeuroReabilitare (RoSNeRa) şi Societatea Romana de Patologie, Terapie şi Recuperare Vertebro Medulare (RoSCoS).

Deschiderea oficială a congresului

Congresul a reunit cercetători ştiinţifici, profesori universitari, oficialităţi locale, cadre medicale din ţară şi din străinătate, în cele patru zile de program anunţându‑şi participarea aproape 300 de persoane, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Gazda Congresului a fost Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi, Consiliul Judeţului Galaţi şi Primăria Municipiului Galaţi.

Deschiderea oficială a manifestării ştiinţifice a avut loc marţi, 3 septembrie 2019, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adresat un cuvânt de „bun venit!“ distinşilor oaspeţi şi a binecuvântat înalta manifestare academică internaţională. Chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu invitaţii speciali ai evenimentului au primit din partea organizatorilor „Titlul de Ambasador Naţional al Balneologiei Româneşti“.

După deschiderea oficială, prof. univ. dr. Gelu Onose de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti şi Preşedinte de onoare al SRMFRB a subliniat importanţa promovării cercetării ştiinţifice şi necesitatea descoperirii noutăţilor legate de rolul şi importanţa unui tratament de recuperare medicală.

Ariile tematice din cadrul Congresului au cuprins o gamă largă de abordări ştiinţifice din:

‑  Balneologie: Factori naturali terapeutici; Stil de viaţă sănătos; Aspecte de etică sau/şi legalitate; Sano‑turism şi marketingul destinaţiei de turism balnear; Medicină Fizică şi de Recuperare în Afecţiuni neurologice şi de comunicare; Afecţiuni musculoscheletale; Afecţiuni pediatrice; Afecţiuni geriatrice; Afecţiuni cardiovasculare; Afecţiuni respiratorii; Fizio / Kineto – terapie;  Intervenţii mecatronice / robotice în recuperarea medicală;  Intervenţii integrative holistice; Educaţie şi cercetare ştiinţifică.

Seara a fost încheiată cu un recital vocal‑instrumental de excepţie, susţinut de formaţia de muzică veche „Kalofonis“ din Galaţi.

La Aşezământul social‑filantropic „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon“ din Staţiunea Lacu Sărat, judeţul Brăila s‑au desfăşurat, în data de 6 septembrie, lucrările ultimelor trei sesiuni ştiinţifice din cadrul Congresului.

Și în ultima zi a întrunirii internaţionale, participanţii s‑au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adresat un cuvânt de suflet, evidenţiind legătura frumoasă, de înaltă ţinută profesională, care există între medicii pentru trup cei pentru suflet.

În contextul dat, gazda, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a făcut o prezentare a bazei de tratament şi a Capelei din cadrul Aşezământului Eparhial de la Lacu Sărat.

Organizatorii evenimentului academic şi invitaţii speciali au primit din partea Părintelui Arhiepiscop distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“ pentru mireni.

Creditat naţional şi internaţional, Congresul de Medicină Fizică, Recuperare şi Balneologie 2019, a avut înscrise un număr de 109 lucrări ştiinţifice, lucrări care au fost prezentate pe parcursul a nouă sesiuni de dezbateri.

Cum au văzut organizatorii şi participanţii această manifestare, ne‑au spus chiar ei:

  • „Greu de transpus în cuvinte sentimentul de curiozitate pe care îl resimte un rezident de anul I înainte de a participa la primul său congres şi dificil de descris sentimentul de împlinire dat de o astfel de experienţă. Toate cunoştinţele celorlalţi participanţi sintetizate şi organizate în lucrări atent selecţionate au fost de natură să prezinte posibilităţile multiple pe care le avem în acest domeniu şi, totodată, să contureze limitele metodelor pe care le avem la îndemână, obligându‑ne astfel să înţelegem că doar prin muncă, perseverenţă, creativitate şi atentă observaţie putem evolua.

Participanții la congres, la Centrul Socio-Medical de la Lacu Sărat

Din interacţiunea cu ceilalţi specialişti, am înţeles că o idee capătă valoare doar în momentul în care dobândeşte finalitate practică, îndeplinind o funcţie de utilitate socială. Astfel, în cea de‑a patra zi a congresului, în mediul relaxant al sălii oferite de Arhiepiscopie ne‑au fost prezentate o parte din informaţiile care ne ajută să realizam cât de important este ceea ce facem şi cât de multă dăruire necesită această profesie.

Faptul că un congres inter­na­ţional a putut fi organizat în oraşul Galaţi este un motiv în plus de a fi mândru că am avut această şansă“  (Claudiu‑Elisei Tănase, medic Rezident Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, Galaţi).

  • „Am fost încântat să particip la acest Congres organizat magistral, ce s‑a scurs pe durata câtorva zile, în oraşul nostru. Palatul Arhiepiscopal, Grădina Botanică şi Aşezământul «Sfântul Pantelimon» de la Lacu Sărat au fost cadrul ideal pentru un astfel de eveniment.

Am avut ocazia de a‑i putea urmări pe câţiva dintre cei mai distinşi profesori şi doctori de specialitate ce ne‑au încântat prin calităţile oratorice prezentate alaturi de un nivel informaţional de înaltă ţinută.

Tematica aleasă a cuprins elemente de profilaxie,  modalităţi de reabilitare şi dificulatăţi în recuperare, diagnoză, studii clinice şi, nu în ultimul rând, posibile noi alternative la vechile concepte.

Multumesc pentru invitaţia de a participa la acest eveniment şi astept cu nerăbdare proxima ocazie!“ (Dan Marcov, kinetoterapeut la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ ‑ Galaţi).

  • „Cortina s‑a lăsat peste congresul de balneofizioterapie şi recuperare medicală desfăşurat în oraşul nostru. Participarea numeroasă şi selectă a făcut ca evenimentul să capete o strălucire aparte. Ca medic de familie infiltrat printre balneo‑fizioterapeuţi, am participat cu multă curiozitate, transformată treptat în entuziasm. Pentru unul ca mine anumite aspecte dezbătute au fost destul de complexe, dar nu înţelegerea în profunzime a fost menirea participării mele. Important pentru mine a fost să desluşesc tendinţe şi abordări noi ale procedurilor BFT. Astfel, am avut ocazia să îmi actualizez şi să nuanţez o serie de îndrumări destinate pacienţilor în viitor. A fost util de asemenea, să aflu de apariţia pe harta centrelor BFT din ţară, a noului şi modernului complex balnear de la Lacu Sărat. Construit prin efortul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pentru confortul şi liniştea pe care le oferă, acest centru are toate premisele să devină căutat deopotrivă ca lăcaş de reculegere trupească şi spirituală.

Dacă ar fi să rezum, acest congres a fost o reuşită îmbinare a eforturilor pentru mai bine a celor două bresle de slujitori ai OMULUI: cei ce lucrează sub deviza PRIMUM NON NOCERE cu cei care servesc sub deviza NIHIL SINE DEO“  (Dr. Ciprian‑Silviu Verenca, medic de familie, Galaţi).

  • „Acum când emoţia organizării a pălit şi nu a trecut suficient timp să se aştearnă uitarea este momentul unui bilanţ.

În perioada 3‑7 septembrie s‑au desfăşurat, la Galaţi,  lucrările Congresului Naţional cu participare internaţională, de Medicină Fizică,  Recuperare şi Balneologie 2019, cu binecuvântarea ÎPS  Casian –întâlnire care a fost un prilej de bucurie. Congresul a constituit  un moment important pentru comunitatea medicală şi a permis consolidarea relaţiilor profesionale şi interumane, punând astfel în slujba beneficiarilor pacienţi acest nepreţuit dar care este cunoaşterea în forma ei desăvârşită:  împărtăşirea  către ceilalţi.

Surpriza Congresului a fost redescoperirea Palatului Arhiepiscopal, simbol al spiritualităţii creştine pe meleagurile dunărene, precum şi descoperirea, de această dată, a Aşezământului Sf. Pantelimon‑gazdă perfectă pentru minte şi suflet“ (Dr. Mădălina‑Codru­ţa Verenca, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ ‑ Galaţi).

Sectorul social-filantropic

 

Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop,

În numele Societăţii Române de Medicină Fizică de Recuperare şi Balneoclimatologie (SRMFRB) şi al Asociaţiei Române de Balneologie (ARB), reunite consorţial cu Societatea Română de Neuroreabilitare (RoSNeRa) şi Societatea Română de patologie, Terapie Vertebro‑Medulare (RoSCoS), pentru implicarea şi sprijinul deosebite cu care ne‑aţi onorat, bucurat şi impresionat în cadrul Congresului Naţional de Medicină Fizică, de Recuperare şi Balneologie, cu participare internaţională, din perioada 04‑06 Septembrie 2019 de la Galaţi, vă mulţumim din toată inima şi vă transmitem gândurile noastre respectuoase şi dorinţa de viitoare colaborări, alături de intenţia noastră de a contribui la promovarea Aşezământului de la Lacul Sărat, de a cărui dezvoltare vă preocupaţi cu atâta grijă şi dăruire, punând astfel în valoare o resursă balneară specifică, reprezentată de nămolul din Lacul Sărat.

Cu mulţumiri, stimă, aleasă preţuire şi cele mai bune gânduri,

    Preşedinte al SRMFRB,                                             Preşedinte al RoSNeRa,

    Conf. Dr. Dan Blendea                                              Prof. univ. dr. Gelu Onose

     Preşedinte al RoSCoS                                             Preşedinte al ERB, Vicepreşedinte SRMFRB,

    Prof. univ. dr. Gelu Onose                                       Dr. Biol. Constantin Munteanu