Pelerinajul ,,Călători pe cărările Sfinţilor”

Întâmpinarea sfintelor moaşte
Întâmpinarea sfintelor moaşte

Duminică, 28 noiembrie 2010, la Catedrala Arhiepiscopală din Ga-laţi a avut loc deschiderea oficială a sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi al întregului neam românesc.

Pelerinaj cu părticica din lemnul Sfintei Cruci
Pelerinaj cu părticica din lemnul Sfintei Cruci

Programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa elevilor seminarişti, precum şi a unui număr impresionant de credincioşi.

IMG_0064
Pelerinaj cu părticica din moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

Cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a îndemnat pe toţi credincioşii prezenţi la eveniment, ca „orice lucru sau activitate, în stadiul incipient sau în plină desfăşurare, să fie însoţite de rugăciuni de mulţumire, de laudă şi de cerere, pentru dobândirea ajutorului din partea lui Dumnezeu, pentru finalizarea acestora”.

Evenimentul central al zilei l-a reprezentat procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor”, desfăşurată pe străzile Domnească şi Basarabiei de către cele 4 grupuri de pelerini gălăţeni, în frunte cu preoţii din municipiu, dar şi din celelalte protopopiate ale Eparhiei. În acest context a fost adusă şi prezentată spre închinare credincioşilor noua raclă cu părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, aflate de aproape două secole în tezaurul spiritual al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De asemenea, pelerinii s-au mai putut închina şi la moaştele Sf. Ap. Andrei, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Nectarie Taumaturgul, aflate în patrimoniul Catedralei arhiepiscopale.

Depunerea raclelor cu sfinte moaştele în baldachinul de pe esplanada catedralei
Depunerea raclelor cu sfinte moaştele în baldachinul de pe esplanada catedralei

În cuvântul său de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a subliniat faptul că „cei ce s-au lepădat de bogăţia materială, au generat o bogăţie spirituală. Aşa a făcut şi Sfântul Apostol Andrei şi ne-a spus nouă tuturor că L-a găsit pe «Mesia, Care Se cheamă Hristos!». Şi noi avem nevoie să Îl găsim pe Dumnezeu, să Îl căutăm în viaţa noastră, în interiorul necazurilor, limitelor pământeşti, neîmplinirilor şi bucuriilor noastre, să Îl chemăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Mesajul Sfântului Apostol Andrei pentru contemporaneitate este acesta: popor creştin român! După 2000 de ani ai fost chemat la Hristos! Cheamă-L şi tu  pe Hristos permanent în viaţa ta, dimineaţă, la prânz şi seara, în bucurii şi încercări, Cel Care îţi aduce negreşit liniştea şi pacea sufletului, bucuria vieţii şi curajul de a merge mai departe, împreună cu toşi sfinţii Săi”.

Cinstirea sfintelor moaşte
Cinstirea sfintelor moaşte

Momentele de sărbătoare au continuat cu săvârşirea, în Catedrala Arhiepiscopală, de către Chiriarhul Dunării de Jos, a slujbei de sfinţire a Litiei, în prezenţa preoţilor şi a credincioşilor participanţi la procesiune. La final, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură tuturor pelerinilor veniţi la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei despre puterea şi darurile Sfintei Cruci în viaţa credincioşilor, precum şi despre folosul duhovnicesc pe care îl primim când cinstim sfinţii lui Dumnezeu şi ne închinăm sfintelor lor moaşte.

Întrebat despre importanţa Sfinţilor şi a Sfântului Apostol Andrei pentru credincioşi, Cătălin Bârsan, elev în anul al IV-lea la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, a răspuns: „Sfinţii pe care Dumnezeu îi numeşte în Sfânta Scriptură «prieteni» şi «casnici» ai Săi, reprezintă pentru noi un mijloc de a ajunge mai repede la Dumnezeu, repezintă pentru noi o cale prin care Dumnezeu ne poate primi mai repede rugăciunile”.

IMG_0198
Închinare la părticica din lemnul Sfintei Cruci

La ceas de vecernie a sosit la Galaţi o delegaţie din Biserica Ortodoxă a Greciei, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ignatie de Dimitriada (Volos), care a adus spre închinare credincioşilor din judeţele Galaţi şi Brăila, o parte din omoforul arhieresc şi părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

M. P.