Conferinţa semestrială de primăvară în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Clerul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, reunit în conferința semestrială de primăvară

În programul misionar al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pentru anul 2019, la loc de seamă s‑a aflat pregătirea şi derularea Conferinţei semestriale de primăvară. Evenimentul a avut loc în 14 mai şi s‑a desfăşurat la Centrul Eparhial din Galaţi, „tipicul“ îndătinat al unor astfel de manifestări fiind îmbunătăţit prin multe elemente de noutate, care i‑au conferit deschidere, atractivitate şi consistenţă.

Evenimentul a reunit sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi toţi slujitorii sfintelor altare din întreaga eparhie. Sfânta Liturghie a fost săvârşită cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, de către un sobor de preoţi de la mai multe parohii din zonele rurale ale eparhiei, sub protia pc. pr. Gelu Aron, consilier administrativ‑bisericesc.

În acest cadru, preoţii cu activitate meritorie şi deosebită, în misiunea Bisericii, au fost distinşi cu rangurile bisericeşti consacrate în Biserica Ortodoxă Română: sachelar, iconom şi iconom stavrofor.

Conferința semestrială de primăvară în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru adormiţii întru fericire patriarhi ai României, Nicodim şi Iustin, şi pentru vrednicul de pomenire episcop Melchisedec Ștefănescu, primul ierarh al Dunării de Jos, la împlinirea a 127 de ani de la trecerea la Domnul. De asemenea au fost pomeniţi şi preoţii, învăţătorii şi primarii gospodari din satele eparhiei, adormiţi în Domnul.

După Sfânta Liturghie, toţi participanţii la conferinţă au fost invitaţi în curtea Centrului Eparhial la o agapă frăţească, care a inclus anul acesta bucate tradiţionale, specifice perioadei Pascale, din satele şi comunele eparhiei. Comuniunea de la Sfântul Potir s‑a prelungit astfel printr‑o împreună gustare din tradiţiile păstrate din generaţie în generaţie.

Anul acesta, lucrările şi dezbaterile propriu‑zise au fost aşezate sub genericul „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)“, potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 4‑5 iulie 2017.

În deschiderea conferinţei Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a creionat personalitatea marcantă a părintelui Constantin Varlaam, vrednic slujitor în perioada interbelică, în satul Fundeanu, trecut prin nenumărate suferinţe şi prigoane în perioada comunistă. Chiriarhul Dunării de Jos a prezentat preoţimii de la Dunărea de Jos crâmpeie din viaţa şi activitatea părintelui, arătând veşmântul acestuia, realizat din mătase de Lyon şi păstrat în patrimoniul parohiei. Totodată, amintim faptul că din Sfântul Potir din argint, donat de mama sa şi folosit de părintele, s‑au împărtăşit preoţii eparhiei, la Sfânta Liturghie din dimineaţa aceleiaşi zile.

Aspecte de la Conferința semestrială de primăvară din Arhiepiscopia Dunării de Jos

Pentru întreaga activitate bogată şi frumoasă, dar şi pentru moartea sa martirică, părintele Varlaam a fost distins în cadrul acestei conferinţe, post‑mortem, cu noul ordin eparhial „Crucea Sfântului Apostol Andrei“, pentru clerici.

În continuare, mai mulţi preoţi din satele eparhiei, unde, în perioada Postului Mare au fost desfăşurate activităţi remarcabile pastoral‑misionare, au prezentat succinte portrete ale unor personalităţi de seamă, care se constituie în repere autentice de vieţuire în satul românesc.

În partea a doua a con­ferinţei, toţi preoţii pre­zenţi au vizionat un film documentar, realizat de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Du­nării de Jos, în care au fost prezentate principalele acti­vităţi pastoral‑misionare, culturale şi social‑filantropice, care s‑au desfăşurat în Postul Mare, în satele eparhiei.

A urmat prelegerea dlui Mirel Bănică, antropolog, sociolog şi cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Ro­mâne, intitulată „Ortodoxia Ro­­mâ­nească în vatra satului la 30 de ani după căderea comunismului“.

Înaltpreasfinţia Sa a încheiat lucrările conferinţei semestriale de primăvară de la Dunărea de Jos, mulţumind atât distinsului invitat, cât şi preoţilor participanţi pentru prezenţa la acest eveniment şi pentru mărturiile frumoase aduse, atât din trecut, cât şi din zilele noastre, din satele unde aceştia slujesc, îndemnându‑i să identifice, să păstreze şi să promoveze valorile acestor vetre de plămădire a neamului românesc.

Redacţia