„Ştergarul, între simbol şi utilitate“

Expoziția „Ștergarul, între simbol și utilitate“

Zestrea comunei Iveşti, o impresionantă co­lec­ţie de prosoape, a fost adunată şi expusă în 14 februarie, la Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi, zi în care a avut loc şi vernisajul expoziţiei, cu tema:  „Ștergarul, între simbol şi utilitate“.

Evenimentul s‑a desfăşurat la Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi în Salonul Artelor, fiind organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi al Muzeului „Hortensia Papadat Bengescu“ din localitatea Iveşti.

Manifestarea cultural‑artistică şi educativă a fost realizată în urma cercetărilor efectuate de specialiştii de la Serviciul de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare al Centrului Cultural din Galaţi, care ‑ pe parcursul anului 2018 ‑,  au adunat 120 de obiecte, la care o contribuţie deosebită au avut‑o inimoşii iubitori de tradiţii din cadrul Muzeului local „Hortensia Papadat Bengescu“ din Iveşti. Cele mai reprezentative „piese“ fac parte din colecţia personală a preotului Ioan Vasile, slujitor în comuna Iveşti.

Vizitatorii, între care preoţi, profesori, oameni de cultură şi numeroşi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, au avut posibilitatea de a admira prosoape, mileuri, lucrări brodate sau cusute, precum şi câteva cataloage şi albume vechi ce cuprind tehnici şi modalităţi de realizare a obiectelor tradiţionale.

Participanți la expoziție

Participanţii au aflat aspecte şi despre simbolistica şi utilitatea frumoaselor obiecte care au înveşnicit viaţa şi satul românesc de odinioară.

Ștergarul, obiect de utilitate casnică în satul tradiţional, regăsit în toate ritualurile de trecere, reprezintă una dintre cele mai importante piese de ţesătură din patrimoniul material, în care se regăseşte măiestria realizării ornamentelor, cu semne şi simboluri care vorbesc peste timp de viaţa cotidiană a ţăranului român.

Expoziţia face parte din seria activităţilor organizate în Arhiepiscopia Dunării de Jos în contextul „Anului omagial al satului românesc“ şi implicării preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari în cunoaşterea şi transmiterea valorilor satului românesc.

Pr. Rareş Bucur