Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

31 ianuarie – Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan săvârşeşte, la Capela Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ din Galaţi, slujba de mulţumire şi parastasul pentru ostenitorii spitalului, trecuţi la Domnul şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestei instituţii.

1 februarie Sf. Mc. Trifon – săvârşeşte la Mănăstirea „Sf. Trifon“ din loc. Şendreni, jud. Galaţi, cu ocazia hramului, slujba de mulţumire şi oficiază rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia rosteşte şi rugăciunea Sf. Mucenic Trifon.

2 februarie – Întâmpinarea Domnului – slujeşte, la invitaţia PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, la Catedrala episcopală din Slobozia împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

3 februarie – săvârşeşte, în Capela Palatului Episcopal, sluj­ba Sfintei Liturghii urmată de slujba parastasului pentru Episcopul Partenie Clinceni, cti­torul Palatului Episcopal şi ceilalţi ierarhi ai Dunării de Jos.

10 februarie Sf. Sfinţit Mc. Haralambie – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Mc. Haralambie“ din municipiul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt locaş.

16 februarie – participă, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii urmată de un Tedeum pentru deschiderea lucrărilor Adunării Eparhiale.

17 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi hirotoneşte întru diacon pe teologul  Marian Docan,  rostind cuvânt de învăţătură.

18 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii cu prilejul împlinirii a 29 de ani de la primirea cerescului dar al hirotoniei întru arhiereu, hirotoneşte întru diacon pe teologul Alin Marian Constantin şi întru preot pe c. diac. Marian Docan pe seama parohiei Nicoreşti, protopopiatul Nicoreşti, judeţul Galaţi; hiroteseşte întru arhidiacon pe c. diac. Marius Cristian Gheorghe şi  rosteşte cuvânt de învăţătură.

19 februarie – participă, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la slujba Sfintei Liturghii, urmată de Tedeum, cu prilejul deschiderii şedinţei Adunării Naţionale Bisericeşti.

24 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi hirotoneşte întru preot pe c. diac. Alin  Marian Constantin pe seama capelei cu hramurile „Sf. M. Mc. Pantelimon şi toţi Sfinţii Doctori fără de arginţi“ din cadrul Aşezământului social -filantropic „Sf. M. Mc. Pantelimon“, Lacu‑Sărat, judeţul Brăila, rostind cuvânt de învăţătură.

Ședința cu protoiererii din eparhie – 14 februarie 2019

27 februarie – săvârşeşte, la parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ din Galaţi, la slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

28 februarie Sf. Cuv. Ioan Casian şi Gherman – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, hiroteseşte întru duhovnici trei preoţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

3 martie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, rostind cuvânt de învăţătură.

7 martie – participă, la parohia „Dimitrie Cantemir“ din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia serbării celui de‑al doilea hram al acestui sfânt locaş, „Sfântul Sfinţit Mucenic Efrem“.

8 martie – oficiază slujba Vecerniei unită cu Litia la biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“ din municipiul Brăila, rostind la final un cuvânt de învăţătură.

9 martie Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, la biserica‑memorial cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt  lăcaş.

10 martie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, rostind cuvânt de învăţătură.

11 martie – 14 martie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

15 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

17 martieDuminica Ortodoxiei – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

18 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL – CULTURALE

3 februarie – participă, în salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos la recitalul „Pian la şase mâini“ susţinut de ansamblul „Trio Equilibrium“ din Bucureşti.

Hirotesie de duhovnici la Catedrala Arhiepiscopală – 28 februarie 2019

15 februarie – participă, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la vernisajul expoziţiei  „Candela de veghe“ şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

17 martie – participă, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la vernisarea expoziţiei de icoane „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti“, în Patriarhia Română, oferind diplome precum şi importante premii care au constat în seturi de icoane-model, seturi de acuarele şi pensule şi blaturi pentru icoane, elevilor participanţi de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, secţia patrimoniu şi pictură bisericească, studenţi ai secţiei de Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi,  de la Centrele parohiale pentru tineret din Lieşti şi Barcea, judeţul Galaţi,  de la Palatul Copiilor din Galaţi şi Brăila, Clubul Copiilor din Tecuci, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi Liceul de Artă „Hariclea Darclée“ din Brăila.

ADMINISTRATIV – SINODALE

4 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

11 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

14 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa cu ppcc. protoierei pentru analizarea activităţii bisericeşti a subunităţilor pe anul 2018.

15 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, în Cabinetul Arhiepiscopal, lucrările Consiliului Eparhial, de analiză a activităţii bisericeşti pe anul 2018 din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de proiectare a priorităţilor pe anul 2019.

16 februarie – prezidează, la Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Centrului Eparhial, lucrările Adunării Eparhiale de validare a activităţii bisericeşti pe anul 2018 din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de aprobare a proiectelor pe anul 2019.

20 februarie – participă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din Bucureşti, la şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul – 11 martie 2019

21 februarie – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

25 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

4 martie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

11 martie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

28 februarie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii şi pe Preasfinţitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

7 martie – primeşte, la Centrul Eparhial, pe dl Dorin Otrocol, prefectul judeţului Galaţi.

8 martie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

14 martie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

18 martie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial