Tinerii, apostoli ai libertăţii şi ai unităţii de credinţă

Tineri participanți la ITO ‑ 2018

Anul acesta, Sibiul a fost gazda celei de‑a V‑a ediţii a Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi, desfăşurată între 6‑9 septembrie 2018.

Deschiderea oficială a avut loc în seara zilei de joi, 6 septembrie, prin festivita­tea organizată în Piaţa Mare din Sibiu, unde cei peste trei mii de tineri prezenţi, din ţară şi străinătate, au participat cu bucurie la programul liturgic, continuat de cel cultural‑artistic.

Prezent la deschidere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat miile de tineri participanţi, care au susţinut cu răspunsurile liturgice slujba de Tedeum şi le‑a adresat un cuvânt de suflet, cu tema: „Credinţa în Dumnezeu şi dragostea de neam au susţinut lupta pentru unitatea naţională“, prilej cu care a detaliat cele trei valori care formează tema ITO‑2018: „Unitate. Credinţă. Neam“.

Dragi tineri creştini ortodocşi din România şi din alte ţări, voi sunteţi apostoli sau misionari ai libertăţii şi ai unităţii etnice sau naţionale, dar şi ai comuniunii între etnii şi ai cooperării între popoare, când cultivaţi iubirea generoasă în familie, în prietenie, în parohie, în eparhie, în societate şi în toate întrunirile ortodoxe naţionale şi internaţionale, spre bucuria Ortodoxiei întregi şi comuniunea între popoarele lumii“.

Torța ITO ‑ 2018

Manifestarea a debutat prin prezentarea delegaţiilor eparhiale din ţară, la care s‑au adăugat delegaţii din Cipru, Muntenegru, Albania, Rusia, Polonia, Grecia, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Spania, Bulgaria, Portugalia, Franţa, Belgia, Irlanda, dar şi de pe continentul african: Burundi, Uganda, Kenya, Ruanda, Tanzania, Congo, Malawi; apoi, din Statele Unite ale Americii şi din Chile, Guatemala, Ecuador şi Venezuela.

Programul ITO – 2018, Sibiu a cuprins, pe lângă programul liturgic, „Procesiunea Unităţii“ pe traseul Sala „Transilvania“ ‑ bd-ul Mihai Viteazul ‑ Calea Dumbrăvii ‑ Piaţa Unirii ‑ str. Andrei Șaguna ‑ str. Mitropoliei ‑ Piaţa Mare, itinerar la care tinerii participanţi au fost invitaţi să se alăture membrilor Corului „Timotei Popovici“ al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, să interpreteze cântece de dragoste de neam şi de ţară, în acorduri de fanfară. Tinerii au participat la conferinţa „Unitate, Credinţă, Neam. De 100 de ori România“, susţinută de ambasadorul Emil Hurezeanu şi părintele Constantin Necula. Întâlnirea din acest an nu a fost lipsită de workshop‑uri care au avut în vedere analizarea posibilităţii de adaptare a mesajului Bisericii la specificul comunicării virtuale, folosită de tineri prin reţelele de socializare, dar şi modul implicării tinerilor în programele Bisericii noastre, la activităţi cultural‑artistice, cuprinzând vizitarea obiectivelor religioase, culturale şi istorice din Sibiu, concert de muzică uşoară susţinut de Andra şi formaţia Compact şi de muzică populară susţinut de Junii Sibiului.                      

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în mijlocul tinerilor

Ziua de prăznuire a Naşterii Maicii Domnului a oferit participanţilor la programul ITO – Sibiu prilejul unor momente de neuitat, întreaga zi derulându‑se în Muzeul „Astra“, unde Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită pe un podium, în aer liber, amplasat pe lacul muzeului din Dumbrava Sibiului. Dumnezeiasca Liturghie a fost urmată de agapa la Târgul de ţară. Au urmat apoi atelierele „Satul român în Centenarul Marii Uniri“, unde participanţii au descoperit cultura poporului român prin locuinţele tradiţionale care descoperă vizitatorului satul românesc de odinioară.

Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu s‑a încheiat duminică, 9 septembrie, cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, la sfârşitul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a adresat tinerilor un mesaj, iar o delegaţie a transmis făclia reprezentanţilor  Arhiepiscopiei Craiovei care va organiza ITO – 2019.

La despărţirea de frumoasa cetate a Sibiului ne‑am închinat şi am sărutat moaştele Sfântului Andrei Șaguna, flacăra vie care a contribuit la cristalizarea conştiinţei unităţii de neam şi de credinţă a românilor din Ardeal, şi nu numai.

La Catedrala Mitropolitană din Sibiu, împreună cu gazdele ITO 2018

Mulţumim Înalt­preasfin­ţitu­lui nostru Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru rugăciunea în care ne poartă în toate zilele, pentru binecuvântarea arhierească dată fiecărui participant din cei optzeci, câţi au alcătuit delegaţia de la Dunărea de Jos, la ITO ‑ Sibiu, 2018. De asemenea, mulţumiri avem şi pentru susţinerea financiară care a răspuns nevoilor inerente unor astfel de activităţi, acest gest contribuind la îndepărtarea grijilor şi la atmosfera de bucurie şi comuniune.

Pr. Sică Bănică