A XXII‑a ediţie a Taberei de vară de la Viziru

Între 1‑15 august, în parohia Viziru de Jos, Protopopiatul Însurăţei, ju­deţul Brăila, s‑a desfăşurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Parinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, cea de‑a XXII‑a ediţie a taberei de vară pentru tineri.

Ierarhul Dunării de Jos în mijlocul tinerilor participanți la tabără

La activităţile taberei au fost antrenaţi, pe lângă cei douăzeci de tineri din Centrul pilot de tineret din Viziru, şi patruzeci de tineri din diferite parohii ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, dar şi din toată ţara.

Tema generală după care s‑au desfăşurat activităţile a fost Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti“.

Ca structură cultual‑educativă, programul‑cadru al taberei a cuprins activităţi liturgice şi ateliere de creaţie, cultural‑artistice, de formare a liderilor şi animatorilor de grup, sportive şi recreative.

Programul propriu‑zis al taberei din acest an a constat în organizarea de jocuri şi activităţi de animare, în vederea însufleţirii relaţiilor dintre tineri, mult lezate în ultima perioadă de virtual şi ieşirea din individualismul pe care îl produce virtualul în viaţa tinerilor, prin aducerea acestora către activităţi care pot îmbunătăţi, în mod real, relaţiile interpersonale.

Duminică, 5 august 2018, în această parohie s‑a săvârşit Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi din Protoieria Însurăţei, în prezenţa unui număr mare de tineri şi credincioşi din localitate şi nu numai. Răspunsurile la strană au fost oferite de copiii participanţi la tabără.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din acea zi, în care se relatează despre vindecarea unui copil lunatic, care adesea îşi pierdea controlul şi pătimea mult. Arhiereul Dunării de Jos a vorbit şi despre misiunea Bisericii în mijlocul tinerilor şi despre implicarea activă a tinerilor în viaţa Bisericii.

 „În duminica vindecării unui copil bolnav de către Mântuitorul Iisus Hristos, prin medicamentele aflate la îndemâna Bisericii şi a celor ce cred în puterea vindecătoare a Domnului, cu mai multă credinţă, post şi rugăciune, ne‑am întâlnit împreună cu modelul de slujire a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, românul care s‑a ostenit în Țara Sfântă, care sfinţeşte atât Țara Sfântă, cât şi ţara noastră. Dar, harul lui Dumnezeu îi sfinţeşte şi pe  cei şaizeci de tineri în această locaţie, destinată unei tabere pentru tineri – cu iz naţional – din Eparhia Dunării de Jos. Aici participă ‑ pe lângă tinerii din zonă ‑ şi tineri din judeţele Brăila şi Galaţi, dar şi tineri din judeţele Ilfov şi Iaşi, care în fiecare an revin în acest spaţiu al câmpiei pe care îl transfigurează în urcuş spre un «Tabor fericit». Aceasta este lumina pe care ne‑o împărtăşeşte Dumnezeu prin tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale, tineri care cântă în această perioadă imne închinate Maicii Domnului şi socializează, reuşind astfel să‑i facă tineri chiar şi pe părinţii şi bunicii lor“, a spus Chiriarhul.

La chinonic, tinerii participanţi la tabără au cântat antifonic Paraclisului Maicii Domnului, dar şi alte cântari închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, în curtea Bisericii s‑a săvârşit slujba de pomenire pentru toţi înaintaşii, ctitorii şi binefăcătorii acestei comunităţi.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa i‑a binecuvântat pe toţi cei prezenţi, le‑a dăruit iconiţe şi i‑a invitat la agapa pregătită chiar de tinerii din tabără.

De asemenea, Chiriarhul Dunării de Jos a participat la programul taberei propunând tinerilor teme de actualitate care‑i preocupă şi pentru care ei doresc să afle răspunsuri.

„Tinerii participanţi la această tabără sunt făclii aprinse pentru alţi tineri şi exemple demne de urmat pentru petrecerea cu folos a timpului liber într‑o societate în care tehnologia acaparează din ce în ce mai mult din bucuriile reale ale copilăriei“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului,  în ziua de 15 august, activităţile taberei au fost încununate de oficierea slujbei de hram a Bisericii.

Pr. Sică Bănică