Alegerea noului Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei

În şedinţa de lucru din 15 februarie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe arhimandritul Teofil Roman, în demnitatea de Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu titulatura „de Iberia“.

Arhimandritul Teofil Roman s‑a născut la 13 mai 1971, în localitatea Deseşti, jud. Maramureş, din părinţii Gheorghe şi Maria, primind la botez numele de Petru. Între anii 1985‑1989 a urmat cursurile Liceului Industrial nr. 2 din Sighetul Marmaţiei, iar între 1989‑1992 Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca.

Între anii 1992‑1996 a fost student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca, pe care a absolvit‑o susţinând teza de licenţă cu titlul: „Familia şi monahismul în viaţa Bisericii“.

Nou alesul Arhiereu‑vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, arhimandritul Teofil, a început viaţa monahală la Mănăstirea Nicula, la 5 noiembrie 1991, fiind tuns în monahism la 8 martie 1992. A fost hirotonit ierodiacon la 25 martie 1992 şi ieromonah la 16 iulie 1992. A fost hirotesit protosinghel în anul 1998 şi arhimandrit la 15 august 2002, cea din urmă hirotesie fiind oficiată de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist. La 10 mai 2013 i‑a fost acordată distincţia „Crucea Patriarhală“.

Din anul 1995 şi până în prezent a îndeplinit următoarele ascultări şi responsabilităţi: duhovnic al Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii“ din Salva (1995‑2008), preşedinte al Consistoriului Monahal Eparhial (1998‑2002 şi 2008‑2018), Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului (2002‑2008), eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj‑Napoca (2008‑2018).

De asemenea, părintele arhimandrit Teofil a fost colaborator timp de 20 de ani al postului de radio „Renaşterea“, unde a realizat săptămânal emisiunea „ABC‑ul credinţei“. Totodată, a avut o bogată activitate culturală şi pastorală, susţinând nenumărate conferinţe.

„Sunt convins că această alegere este chemarea lui Dumnezeu. De asemenea, nu pentru dreptăţile mele s‑a întâmplat una ca aceasta; mai mult ca sigur, Domnul a căutat la rugăciunea şi la credinţa Bisericii, care se roagă neîncetat să scoată lucrători la secerişul Său (…). În acest moment, nu mă pot gândi decât la a‑i face ascultare Preasfinţitului Părinte Timotei şi împreună să slujim Domnului şi sfintei Sale Biserici“, a evidenţiat arhimandritul Teofil Roman, după alegerea sa în noua demnitate.

Părintele arhimandrit a transmis un cuvânt atât credincioşilor de la Cluj, cât şi membrilor comuni­tăţii ortodoxe române din Peninsula Iberică: „Sper să fie o întâlnire frumoasă cu credincioşii din Spania şi Portugalia, să vină binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noastră. Mă gândesc şi la credincioşii de la Cluj, pentru care mă rog la Dumnezeu să-i mângâie aşa cum numai El ştie şi poate. Celor care mă vor primi în diasporă le cer să se roage Domnului pentru mine, ca să-mi dea întotdeauna cuvânt cu putere multă şi putere pentru a îndeplini ceea ce sunt chemat să fac”.

Întru mulţi, buni şi rodnici ani de arhierie!

Preluare de pe www.basilica.ro