Tânăra generaţie ‑ „forţa Bisericii“!

Bucuria mărturisirii lui Hristos

„Se aude în mine o chemare, o șoaptă/ Ești născut să devii… nemuritor!“

Delegaţia de tineri din Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost alcătuită din cincizeci şi trei de tineri elevi şi studenţi din judeţele Galaţi şi Brăila, îndrumaţi de şase preoţi din Eparhia Dunării de Jos, în fruntea delegaţiei fiind Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

 

Reveniţi acasă, unii dintre participanţi şi‑au aşezat impresiile, experienţele, sentimentele şi emoţiile în aceste rânduri…

Duhul bisericii este liantul care ne uneşte

„Emoţiile, trăirile, sentimentele care m‑au încercat la această întâlnire se trăiesc, nu se definesc în cuvinte. Timp de patru zile, Iaşiul a fost a doua noastră casă. Cel mai emoţionant moment a fost Marşul Tinereţii, când am mers prin istoricul oraş şi ne‑am afirmat credinţa, fără ca nimeni să ne agreseze. Am cântat,  chiar şi pe stradă, tropare şi cântece bisericeşti şi primirea ieşenilor ne‑a convins, încă o dată, că Moldova este, într‑un fel anume, Patria Ortodoxiei.

Cu adevărat, noi chiar suntem generaţia «FB», adică «Forţa Bisericii» şi nu neam ruşinat nici măcar o clipă să arătăm acest fapt. Cum zice un părinte: «Trebuie să încetăm să ne mai cerem scuze că suntem Biserica Ortodoxă!»“.

Florentina Simona Atanasiu, elevă, clasa a XII-a,

Colegiul Naţional „Costache Negri“‑  Galaţi, parohia „Sfânta Filofteia“ – Galaţi

Exerciţiu al credinţei şi al comuniunii

„Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Iaşi a fost un exerciţiu al credinţei şi al comuniunii.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, întreaga ceată de elevi şi studenţi, din Brăila şi Galaţi, a pornit de la Dunărea de Jos, cu iubire pentru fraţi şi a împărtăşit momente îmbucurătoare, pline de dragoste şi recunoaştere. Întregul program a fost conceput pentru ca noi, tinerii, să înţelegem rostul şi rolul pe care Biserica noastră Ortodoxă şi Sfânta Tradiţie le au în devenirea noastră ca persoane, ca neam. Tema libertăţii, pe care am dezbătut‑o la ITO‑2017, nu a fost una deloc indulgentă cu minţile noastre, iar din mesajul adresat nouă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel am înţeles că libertatea este prea cuprinzătoare pentru a fi îngrădită în vreo definiţie. La ITO Iaşi, asumarea identităţii noastre creştin ortodoxe s‑a dovedit a fi un act plin de naturaleţe şi de simplitate“.

 Iulian Ion, student anul II,

Universitatea Petrol‑Gaze din Ploieşti,  Parohia Chiscani II „Sfântul Nicolae“, jud. Brăila

„Maria, o tânără din Siria, fericită că poate,

în România, să spună că este creştină!“

Tineri de la Dunărea de Jos

„«Hristos în mijlocul nostru!», «Este şi va fi!», aceste două fraze au reuşit, la Iaşi, imposibilul: să unească aproximativ şapte mii de tineri creştini. Pentru mine, această întâmplare mi‑a arătat cât de mare şi frumoasă este familia creştin‑ortodoxă. Pe 1 septembrie, odată ce ne‑am acomodat unii cu alţii, ceea ce a fost foarte uşor, am avut parte de un moment ce nu se afla în programul evenimentului, dar care pe mine m‑a impresionat: Maria, o tânără din Siria, mutată în România, se afla în faţa căminului nostru. Cu toţii ne‑am aşezat cât mai aproape de ea şi a început să ne povestească momentele groaznice prin care a trecut acolo, dar şi cât de fericită este că aici poate fi liberă să spună că este creştină. Mi s‑a ridicat sufletul la cer când biserica aceea mare şi tânără, de la ITO‑Iaşi, era în rugăciune, iar fiecare rostea «Tatăl nostru» în limba lui. Asta demonstrează că nu contează ce origine ai, că în Hristos suntem una“.

Mihăiţă Gabriel Chiosea,

Absolvent al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi

Zâmbetul lui Dumnezeu

Să rosteşti  «Tatăl Nostru» împreună cu alte mii de tineri este ca şi cum ai primi un zâmbet de la Dumnezeu, iar acel surâs devine o lumină care îţi face sufletul să strălucească…

La ITO Iaşi, toţi cei peste şase mii de tineri, am înţeles că în Hristos toţi suntem una şi El nu Se uită la faţa noastră, ci la sufletul nostru.

Tema din acest an ‑ «Tânărul, în căutarea libertăţii!» ‑ ne‑a dat prilejul să înţelegem că în Hristos nu suntem niciodată singuri, că alături de El suntem în raza de lumină a Duhului Sfânt. Toate activităţile de la Iaşi au avut darul de a ne aduna gândurile, de a ne arăta direcţia în care să pornim. Conferinţa părintelui Constantin Necula, concertele de muzică uşoară şi populară şi atelierele de discuţii cu tinerii din toată ţara şi din toată lumea ortodoxă m‑au îmbogăţit cu amintiri, cu sfaturi inedite atât de necesare nouă, tinerilor.

Pentru mine, ITO nu e un eveniment de care să uiţi la două zile după ce revii acasă. De la an la an, cred cu tărie că ITO devine, mai degrabă, un motto pentru toate generaţiile, prezente şi viitoare. ITO ne dă speranţa că Hristos este şi va fi în mijlocul nostru!“.

Maria Drăgoi, clasa a XII‑a, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ Galaţi

Rugăciune, comunicare, libertate

„Aduc slavă şi recunoştinţă lui Dumnezeu pentru darul minunat de a participa la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de la Iaşi. Tinereţea reprezintă, în opinia mea, un mod de a fi şi, în acelaşi timp, o alegere. La ITO‑2017 ni s‑a oferit cel mai frumos model de rugăciune, comunicare, libertate şi voie bună, întreaga atmosferă de Duh şi efervescenţă aflându‑se sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

ITO este o sărbătoare a li­bertăţii exprimată prin bunătate, prietenie, rugăciune, iubire şi prin curajul mărturisirii lui Dumnezeu! «Iubeşte şi fă ce vrei!», ne îndeamnă Fericitul Augustin. Mă rog ca aceste valori să fie răspândite de tinerii participanţi atât în parohiile de care aparţin, cât şi în familiile lor, pentru a lărgi şi a întregi comunicarea şi comuniunea simţite la Iaşi“.

Ana‑Maria Fotache, studentă, anul II,

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş

„Biserica vie şi mărturisitoare“

„Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Iaşi din 2017 ne dă mărturie, peste ani, despre o împreună venire şi o comuniune a mii de tineri purtători şi trăitori ai identităţii ortodoxe. Pentru ce? Pentru a săvârşi împreună slujba de mulţumire lui Dumnezeu şi a ne întări, la început de an bisericesc, pentru a recunoaşte că Biserica este vie şi mărturisitoare. Tema a fost foarte generoasă şi interesantă: libertatea. Ce înseamnă libertatea pentru un ortodox? Din cele aproximativ şapte mii de nuanţe şi definiţii ale libertăţii, adunate şi puse la un loc s‑a observat o constantă, Iisus Hristos“.

Georgiana Tudor, studentă anul III,

Facultatea de Litere – Universitatea Bucureşti

„Bucurie pentru sufletul nostru“

Delegaţia Arhiepiscopiei Dunării de Jos la ITO-2017

Totul a fost minunat, de la ospitalitatea gazdelor, frumuseţea şi sfinţenia locului şi până la
oboseala copleşitoare, toate ne‑au motivat într‑un mod dătător de viaţă şi de speranţă. Deschiderea ITO‑2017 a avut ceva aparte, prin căldura adusă odată cu binecuvântarea şi cuvântul Părintelui Patriarh Daniel. Dezbaterile pe ateliere ne‑au pus mintea în mişcare, ocazie cu care am avut posibilitatea să ne punem la curent cu aspectele care ţin de libertatea noastră interioară şi exterioară“. 

Violeta Hăbelea, anul III,

Școala Postliceală „Christiana“

„Singura limbă a Ortodoxiei este Iubirea în Hristos“

„Pentru mine a fost un moment de o solemnitate şi o emoţie copleşitoare clipa în care au fost înălţate steagul Țării, drapelul Eparhiei, cel al ITO‑Iaşi. Am rămas impresionată de grija pe care a avut‑o Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, faţă de noi, tinerii delegaţi ai eparhiei. Pe tot parcursul întâlnirii a fost mereu alături de noi, întrebându‑ne dacă avem tot ceea ce ne este de trebuinţă, dacă suntem cazaţi bine sau dacă ne lipseşte ceva, ne‑a ocrotit şi ne‑a purtat în rugăciuni, cu iubirea părintească. Prin grija Ierarhilor şi preoţilor noştri, am simţit că Biserica este alături de tineri, că tinerii sunt în Biserica dragostei şi a speranţei, că Hristos stă în fruntea ei şi veghează asupra noastră cu iubire, prin Părintele Patriarh, prin ierarhii care, la vederea tinerilor sosiţi, participanţi la «Marşul Tinereţii», s‑au ridicat şi ne‑au binecuvântat, trezind în noi o bucurie de nedescris“.

 Maria Mihaela Ilie, clasa a XII‑a,

Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ ‑ Tecuci, parohia „Sfântul Nicolae“, Brătuleşti

Miile de tineri de la Iaşi, o Icoană a tinereţii

„În cadrul dezbaterilor, am înţeles că libertatea este cel mai frumos dar pe care Tatăl Ceresc l‑a făgăduit oamenilor. Adevărata icoană a iubirii pentru Dumnezeu s‑a zămislit prin miile de tineri uniţi în rugăciune. În timpul Sfintei Liturghii arhiereşti am înţeles că sufletul unit cu Dumnezeu este veşnic liber, ca zborul unui fluture plăpând, cu o aripă în Cer şi una pe pământ. Am fost toţi un singur suflet, împărtăşind aceleaşi lacrimi, de bucurie, de mulţumire şi făgăduinţă, L‑am mărturisit pe Hristos întregii lumi, prin puterea glasului nostru tânăr. Am fost cu toţii purtaţi de braţele părinteşti ale Tatălui Ceresc, ne‑am eliberat de patimi, de prejudecăţi, ne‑am reîntors în primele clipe ale Facerii, ale copilăriei, resimţind iubirea veşnică a Tatălui“.

Diana Sandu, elevă, clasa a XII‑a,

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ şi „Sfântul Mc. Gheorghe“, Bereşti