Ziua Internaţională a Copilului în Aşezămintele Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Bucuria copilăriei la Muzeul Eparhial

Fiecare clipă de bucurie reprezintă un prilej de a înveşnici timpul. Un astfel de moment a constituit şi 1 Iunie ‑ Ziua Internaţională a Copilului, în Aşezămintele Arhiepiscopiei Dunării de Jos: Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare“ – Galaţi, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos – Galaţi, centrele de zi de la parohiile „Sfântul Ierarh Spiridon“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“ ‑ Galaţi, Grădiniţa „Familia“ din municipiul Brăila şi Grădiniţa Parohială din localitatea Ireasca, judeţul Galaţi.

Ziua Copilului la Aşezământul „Sf. Vasile cel Mare“ 

Ziua de 1 Iunie a însemnat pentru Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare“, o bucurie a porţilor deschise, atât cele ale sufletului, cât şi cele ale instituţiei propriu‑zise. În acest context, aproximativ 400 de copii, împreună cu părinţii şi cadrele didactice, au conturat copilăria în culori duhovniceşti, de frăţietate şi comuniune. Ambele module ale Aşezământului eparhial au contribuit la activitatea de amfitrion. Cei şaizeci de copii din cadrul Centrului Multifuncţional de servicii Sociale „Speranţa“ (în regim de after‑school şi consiliere) şi cele treizeci de tinere din cadrul Centrului Rezidenţial de fete,  împreună cu cele cinci maici au pregătit pentru doritori diverse ateliere de creaţie, precum: icoane, broderie, metaniere, pictură, jocuri interactive, în aer liber.

În urma unui dialog cu câţiva elevi din colectivul unei clase a IV‑a, din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 25 ‑ Galaţi, a reieşit faptul că prichindeii au fost încântaţi de varietatea activităţilor şi a persoanelor cu care au interacţionat. De asemenea, binecuvântarea şi prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a reprezentat un motiv în plus de curiozitate, de mirare şi de bucurie pentru cei mici. Aceştia s‑au manifestat firesc, dezinvolt, în contextul în care Înaltpreasfinţia Sa a fost în mijlocul lor atât în dialog, în rugăciune, la o mică agapă, cât şi la joacă.

Bucuria copilăriei şi la Muzeul Eparhial

În grădina Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, a avut loc un spectacol dedicat copiilor, cu programe artistice interpretate de grupuri de tineri din eparhie. Au fost prezenţi aproximativ şapte sute de copii şi tineri.

În deschidere, Grupul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ din parohia Bărăganu, judeţul Brăila, a pus în scenă piese de teatru şi a prezentat câteva dansuri tradiţionale româneşti. A continuat Grupul folcloric „Doina Bucuriei“ din parohia Brătuleşti, judeţul Galaţi care a interpretat cântece populare  vocal‑instrumentale şi dansuri populare. A urmat, Ansamblul folcloric „Cununiţa Satului“ din parohia Lieşti, judeţul Galaţi, cu dansuri populare şi cântece corale.

Evenimentul s‑a încheiat cu un recital al elevilor de la Şcoala de Artă din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi.  Toţi copiii prezenţi au primit dulciuri, fructe şi iconiţe.

Simona Andra Dogaru