„O picătură de sânge salvează o viaţă!“ Campanie umanitară

Zilnic, se nasc şi mor oameni, zilnic, sunt paturi de suferinţă unde se dau adevărate lupte pentru supravieţuire. Ce putem face pentru ei? Firesc este să-i întrebăm: vă putem ajuta cu ceva?

Medicii, cadrele sanitare, îşi dau toată silinţa, însă – uneori – este nevoie şi de ajutorul semenilor pentru ca viaţa să continue. „Ajută-ţi aproapele” nu este doar o poruncă, este jertfa noastră în semn de mulţumire pentru viaţa şi sănătatea care ne sunt date necondiţionat şi pe care, poate,  nu le preţuim întotdeauna aşa cum ar trebui. Mii de pacienţi din spitalele din Romania aşteaptă sânge pentru transfuzii ori au nevoie de preparate sangvine pentru a se vindeca de boli grave. Sângele – acest „fluviu” al vieţii, pe care îl avem şi, slavă Domnului, îl putem oferi fără să ne afecteze propria viaţă, şi el se regenerează, ca prin minune,  în venele noastre. La o donare, se recoltează de regulă 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate care se reface, ca volum, în câteva ore, iar celular în două săptămâni! Donatorul nu pierde nimic, dimpotrivă, câştigă sănătate, o mai bună imunitate, mai multă mobilitate şi posibilitate de a-şi reface mai bine celulele, care oricum se schimbă de mii de ori în cursul unei singure vieţi.

Conform campaniei iniţiate de Patriarhia Română, Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop dr. Casian Crăciun şi prin departamentul de asistenţă socială coordonat de părintele Ionel Rotaru, a îndemnat preoţii şi credincioşii din fiecare parohie să meargă la Centrul Judeţean de Transfuzii şi să doneze sânge.  Actul donării de sânge este, în mod firesc, unul voluntar şi neremunerat. De aceea, satisfacţia împlinirii unui act creştinesc este cu atât mai mare!

Desigur, donatorii trebuie să fie puşi în temă cu condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea dona sânge, dintre care enumerăm: vârsta între 18-60 ani; greutatea între 50-100 Kg femei şi 60-110 Kg bărbaţi; tensiune arterială stabilă, 10 – 18 mmH; să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie: însărcinate, lăuze sau în perioada menstruală; să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu 24 de ore înaintea donării; să nu sufere de boli cronice.

Pe an, frecvenţa donărilor de sânge nu poate depăşi cinci pentru bărbaţi şi trei pentru femei, la cel puţin opt săptămâni între  ele.

Până în prezent, există donatori în toate parohiile Arhiepiscopiei noastre, dar niciodată nu sunt prea mulţi,  iar această campanie se află în derulare.

În prezent, părintele consilier Ionel Rotaru şi părintele protopop Eugen Buruiană, cu care am vorbit,  ne-au spus că urmează a se încheia un protocol între Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Centrele Judeţene de Transfuzii din Galaţi şi Brăila, pentru optimizarea acestor donări.

Programul  de voluntariat intitulat „O picătură de sânge salvează o viaţă”, pe care Arhiepiscopia Dunării de Jos îl derulează acum, are o miză uriaşă. Am donat sânge, am dobândit sănătate, dar mai ales bucuria unei fapte bune: am salvat o viaţă, viaţa aproapelui meu.Viaţa lui sau viaţa mea?

Violeta Ionescu