Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“: Un acasă, pentru şcolarii din Insula Mare a Brăilei

Şcolarii din Insula Mare a Brăilei, oaspeţi ai parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi“
Şcolarii din Insula Mare a Brăilei, oaspeţi ai parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi“

Între 22‑28 august, în parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din municipiul Galaţi, a fost larmă de copii. Aproximativ cincizeci de elevi din parohie ‑ între care şi treisprezece şcolari din localităţile Titcov şi Frecăţei din Insula Mare a Brăilei ‑ s‑au bucurat de ospitalitatea din cadrul Şcolii de vară din amintita parohie care îi are ocrotitori şi pe „Sfântul Cuvios Patapie” şi „Sfântul Luca al Crimeii”. Atât micii oaspeţii, cât şi copiii din parohia gălăţeană gazdă, înscrişi la Programul „Hristos împărtăşit copiilor” au fost antrenaţi la diferite activităţi cultural‑spirituale şi filantropice, în cadrul Şcolii de vară. Iniţiativa este rodul unui pro­iect mai vechi, de înfrăţire şi într‑ajutorare a parohiilor sărace cu cele cu un po­tenţial economic sporit. La biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, parteneriatul funcţionează de aproximativ zece ani, vreme în care creştinii din parohia gălăţeană au pus mână de la mână şi au dăruit din puţinul lor şi semenilor din Insula Mare a Brăilei. Rugăciunea s‑a armonizat cu Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, dar şi cu nenumărate activităţi recreative, mult preferate de copii. În principal, zilnic, cei mici s‑au bucurat şi de un program consistent de meditaţii la principalele materii şcolare, activi­tăţi susţinute de profesorii‑volun­tari: Cănănău Viorica şi Veronica Grigore, la disciplina Matematică, de doamnele profesoare Marlena David şi Mihaela Capriş, la Limba română. Tot prin acţiunile de vo­luntariat, cei mici şi‑au făcut temele de vacanţă şi la Limba engleză, prin generozitatea  doamnelor profesoare Angelica Diaconu, Daniela Ancuţă şi Mihaela Oană; Limba franceză a fost predată de profesoara Marlena David. Cursurile la Fizică au fost susţinute din dragostea creştinească a doamnei profesoare Elena Leon şi a profesorului universitar dr. Nicolae Cănănău.

Rugăciunea a fost armonizată cu nenumărate activităţi în cadrul atelierelor tematice, structurate pe teme, precum: „Să cunoaştem tradiţiile româneşti creştine din zona Dunării de Jos”, prilej cu care micii creştini care au aflat despre cum se face costumul tradiţional de la Dunăre şi din zona Covurlui. Nu mai puţin interesante au fost dezbaterile susţinute de profesor universitar dr. George Enache, în cadrul atelierului „Să ne cunoaştem Voievozii! Importanţa zonei Dunării de Jos în Istoria naţională a României şi a Europei”.   O activitate aparte a fost şi cea dedicată poeziei româneşti şi mu­­zicii clasice, momente în care elevii au recitat din creaţia marilor poeţi români, au ascultat muzică clasică şi instrumentală, la flaut şi vioară.  A fost  seara în care  participanţii  l‑au  ascultat şi aplaudat pe maestrul Gheor­ghe V. Gheorghe, actorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. „Lecţia de desen şi caricatură”, susţinută de maestrul Doru Crihană,  a fost un alt prilej pentru ca şcolarii să intre puţin în tainele acestei profesii vocaţionale, să înveţe care este rolul fiecărei culori în pictură, ce reguli im­plică „arta pamfletului prin desen”, anume, caricatura.

Seară de dezbateri, în tinda Bisericii
Seară de dezbateri, în tinda Bisericii

De mare folos au fost prezenta­rea laboratoarelor de Fizică şi Chimie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, misiunea profesorului universitar dr. Cătălin Fetecău şi a lectorului universitar  dr. Simona Patriche, unde şcolarii au avut parte şi de câteva experimente şi  demostraţii de fizică şi chimie.

Nu au lipsit din program pelerinajele la Catedrala Galaţilor, vi­zitele la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos, Muzeul de Ştiinţele Naturii, la Grădina Botanică, Planetarium, Grădina Publică şi Faleza Dunării,  vizionarea unor filme istorice şi educative. Pentru buna desfăşurare a activităţilor şi‑au dat concursul, din plin, mai mulţi enoriaşi care au deschis uşile caselor lor pentru a‑i găzdui pe copiii din Brăila. Mai multe mironosiţe femei din parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”, prin rotaţie, au pregătit agapa frăţească de zi cu zi, pentru oaspeţii din Brăila.

„Prima tabără din viaţa mea!”…

„Pentru aproape toţi colegii mei care au participat la programul Şcolii de vară de la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi˝ din Galaţi a fost o bucurie faptul că au plecat de acasă. Unii dintre noi au ieşit pentru întâia dată din Insula Mare a Brăilei. Eu am fost prima dată într‑o tabără de vară şi mi‑a fost drag să revăd prieteni, să fim împreună la rugăciune…

În fiecare zi, am făcut pregătire la Matematică, la Limba română şi la Limba engleză. De neuitat au fost excursiile şi concursul de bicilete pe Faleza Dunării. Mi‑a plăcut şi gazda la care am locuit peste noapte, iar bucatele au fost ca la mama acasă. De fapt, toate au fost ca acasă, motiv pentru care le mulţumim creştinilor, mai ales, părinţilor de la Galaţi şi de la noi din sat!”, ne‑a  spus Da­niel Bălaşa, clasa a VIII‑a, parohia „Sfântul Nicolae” din Fre­căţei ‑ Insula Mare a Brăilei.

Copii şi tineri, participanţi la concursul de biciclete
Copii şi tineri, participanţi la concursul de biciclete

„Nu cred că a fost vreo seară care să nu îmi placă. Nici nu avea cum să nu‑mi placă, pentru că am avut oameni buni în preajmă. Sper ca vara viitoare să nu se schimbe nimic, să fie cel puţin la fel de frumos!”, ne‑a spus Maria Adriana Cristea.

„Em am mai participat la astfel de activităţi în parohia „Sfântul Dumitru˝ din Galaţi cu care suntem înfrăţiţi. În tabăra de la „Sfinţii Trei Ierarhi˝ n‑am ratat niciun program, începând cu meditaţiile pentru materiile de la şcoală şi atelierele de lucru şi până la concursul de bicilete… A fost interesant atelierul de lucru în care am învăţat să facem prescuri şi colivă. Pe parcursul programului, am mers la Catedrala Galaţilor, ne‑am închinat la Sfintele Moaşte, am vi­zitat multe obiective, pe care altfel nu le‑am fi văzut. În plus, am legat multe prietenii cu colegii din parohia gălăţeană, pe care‑i aşteptăm să vină şi ei la noi. Noi nu avem atâtea mijloace moderne de trai, dar e mult mai multă linişte”, ne‑a spus Larisa Stroe, 14 ani, clasa a VIII, din parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Frecăţei ‑ Insula Mare a Brăilei.

„Le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul pentru ca în această tabără de vară să nu simţim lipsuri şi nici plictiseală”, apreciază Ionela Mihalache.

„Şcoala de vară de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi˝ a fost ca o binecuvântare pentru toţi. M‑au impresionat jocul de‑a gramatica, expoziţia de caricatură, serile de tradiţii şi de poezie, vizitele la Universitate şi la Planetariu… Toate activităţile au fost minunate. La vară aş dori ca profesorii să ne înveţe mai multe cântece, imne bisericeşti, câtece folk şi tradiţionale, să vizităm mai multe biserici şi mănăstiri. Mulţumim părinţilor de la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi˝, profesorilor, doamnelor de la bucătărie, tuturor voluntarilor care ne‑au fost ca nişte părinţi”, spune Ştefan Caciuc, clasa a V‑a B, Şcoala Gimnazială nr. 28  ‑ Galaţi.

Maria Stanciu

Foto: Arhiva parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi”