Itinerarul pastoral al ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos

LITURGICE

IPS Casian18 februarie – săvârşeşte Sfânta Liturghie, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, cu prilejul împlinirii a 26 de ani de la primirea cerescului dar al hirotoniei întru arhiereu.

20 februarie – participă, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii urmată de Te-Deum pentru deschiderea lucrărilor Adunării Eparhiale.

21 februarie – săvârşeşte Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

24 februarie – participă, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la slujba Sfintei Liturghii, urmată de Te-Deum, cu prilejul deschiderii şedinţei Adunării Naţionale Bisericeşti.

25 februarie – participă, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la slujba Sfintei Liturghii, urmată de Te-Deum, cu prilejul deschiderii lucrărilor Sfântului Sinod.

28 februarie – participă, împreună cu PS Corneliu, Episcopul Huşilor şi PS Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, la Parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ din Galaţi, la slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

29 februarie –  Sf. Cuv. Ioan Casian – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, împreună cu Înaltpresfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor şi Preasfinţitul Mihail, Episcopul Ortodox Roman al Australiei şi Noii Zeelande.

5 martie – participă, la biserica veche din localitatea Lopătari, judeţul Buzău, la Sfânta Liturghie şi parastasul pentru mama ÎPS Sale.

6 martie –  săvârşeşte  Sfânta  Liturghie la Catedrala Arhiepis­copală  din Galaţi, şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

8 martie – oficiază slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici” din municipiul Galaţi, rostind la final un cuvânt de învăţătură.

11 martie – săvârşeşte slujba parastasului la 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a dlui Sergiu Dumitrescu, precum şi slujba de sfinţire, în spaţiul expoziţional temporar al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos care a primit numele regretatului om de cultură gălăţean.

12 martie – săvârşeşte Taina Sfântului Botez la Biserica Seminarului Teologic din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 martie – săvârşeşte  Sfânta  Liturghie,  la  Catedrala   Arhiepiscopală din Galaţi, şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

14-17 martie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi rosteşte cuvinte de învăţătură.

16 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

18 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

19 martie – Sâmbăta Sfântului Teodor – săvârşeşte, în Catedrala Arhiepiscopală, slujba Parastasului pentru cei adormiţi, rostind cuvânt de învăţătură.

20 martieDuminica Ortodoxiei – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia hirotoneşte întru diacon pe tânărul teolog Fănuş Crăciun, şi rosteşte cuvânt de învăţătură;  participă la procesiunea cu icoane care are loc în fiecare an pe traseul Catedrala Arhiepiscopală – Muzeul Eparhial.

24 martie – săvârşeşte, la Biserica ,,Buna Vestire“ din Galaţi, slujba Vecerniei cu Litie, rostind cuvânt de învăţătură.

25 martieBuna Vestire – slujeşte Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Ves­tire” (Paraclis Episcopal) din municipiul Tulcea, împreună cu PS Visarion, Episcopul Tulcii, cu ocazia hramului acestui sfânt locaş şi împlinirii a 8 ani de la întronizarea PS Sale, rostind cuvânt de învăţătură.

26 martie – participă  la slujba Privegherii din Catedrala Arhiepiscopală – Galaţi, după care săvârşeşte o slujbă specială în cadrul căreia rosteşte rugăciuni de mulţumire şi pentru ocrotirea tinerilor şi a familiei, dar şi rugăciuni pentru copiii trecuţi la Domnul, în prezenţa participanţilor la Marşul pentru Viaţă, organizat de filialele locale ale Asociaţiei ProVita şi ale Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi din România, în cooperare cu Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor“ şi Liga Studenţilor din Galaţi.

27 martieDuminica Sf. Grigorie Palama – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia hirotoneşte întru diacon pe tânărul teolog Neculai Voineag şi pe c. diac. Fănuş Crăciun întru preot pe seama parohiei Salcia-Tudor, jud. Brăila, şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL-CULTURALE

20 martie – participă, la Centrul de expoziţii al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la vernisarea expoziţiei de icoane „2016 – Anul omagial al educaţiei creştine a tineretului ortodox şi Anul comemorativ al Sf. Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, înmânează diploma  „Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele şi pensule şi blaturi pentru icoane, elevilor participanţi de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, secţia Patrimoniu şi pictură bisericească, de la Centrele parohiale pentru tineret din Lieşti şi Barcea, judeţul Galaţi, de la Palatul Copiilor din Galaţi şi Brăila, Clubul Copiilor din Tecuci, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi Liceul de Artă „Haricleea Darclée“ din Brăila.

 ADMINISTRATIV-SINODALE

17 februarie prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

18 februarie – prezidează, în Sala „Arhiepiscop Antim Nica” din cadrul Centrului Eparhial, lucrările Adunării generale a Casei de Ajutor Reciproc a Clerului şi Salariaţilor mireni din Arhiepiscopia Dunării de Jos; prezidează, la Centrul Eparhial, întrunirile cu tinerii liceeni din municipiile Galaţi şi Brăila, olimpici la diverse discipline sau care au obţinut rezultate remarcabile la învăţătură, respectiv, cu tinerele familii şi membri ai consiliilor parohiale din municipiile Galaţi şi Brăila.

19 februarie – prezidează, în Sala „Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrului Eparhial, lucrările Consiliului Eparhial, de analiză a activităţii bisericeşti pe anul 2015 a Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi de proiectare a priorităţilor pe anul 2016; prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa cu ppcc. protoierei şi cu contabilii protopopeşti, pentru analiza activităţii financiare a subunităţilor pe anul 2015.

20 februarie – prezidează, la Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” din cadrul Centrului Eparhial, lucrările Adunării Eparhiale de validare a activităţii bisericeşti pe anul 2015 a Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi de aprobare a proiectelor pe anul 2016.

23 februarie – prezidează, la Sala de conferinţe a Protoieriei Galaţi, şedinţa administrativă a preoţilor din respectivul protopopiat şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

24 februarie – participă, în Sala de Festivităţi a Centrului Naţional de formare continuă ,,Dumitru Stăniloae” din Bucureşti, la şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti.

25-26 februarie – participă, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

10 martie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

21 martie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

24 martie – prezidează, în Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrului Eparhial, examenul de capacitate preoţească, sesiunea de primăvară.

28 martie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

29 februarie – primeşte, la Centrul Eparhial pe Înaltpresfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor şi Preasfinţitul Mihail, Episcopul Ortodox Roman al Australiei şi Noii Zeelande, preoţi din parohiile judeţelor Galaţi şi Brăila, autorităţi locale, alături de tineri şi copii.

7 martie – primeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe Excelenţa Sa Thenjiwe Mtintso, Ambasadorul Republicii Africa de Sud în România.

Pr. Gelu Aron, secretar eparhial