Unirea Principatelor Române: Sărbătoare la Costache Negri, judeţul Galaţi

Ziua de 24 ianuarie reprezintă, pentru românii de pretutindeni, o sărbătoare naţională cu dublă importanţă, atât istorică, cât şi religioasă. Din punct de vedere istoric, ziua de 24 ianuarie, reprezintă data când Principatele Române Moldova şi Ţara Romanească s-au unit sub conducerea aceluiaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza.

Importanţa religioasă a acestei sărbători nu arată altceva decât împlinirea poruncii lui Dumnezeu de a fi totdeauna în iubire şi, prin iubire, în unitate.

Plămada, frământătura, scânteia acestui ideal al unităţii concretizat prin „Mica Unire“, aşa cum mai este numită în istorie, a pornit din localitatea gălăţeană Mânjina (astăzi, comuna Costache Negri), unde marele scriitor şi om politic, Costache Negri, împreună cu marii oameni de cultură şi paşoptişti Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica puneau la cale realizarea acestui ideal, al unităţii.

Astăzi, în comuna Costache Negri, lângă Consiliul Local se găseşte Casa memorială „Costache Negri”- o casă ţărănească, cu două cerdace pe stâlpi de lemn, specifică zonei Covurluiului. Ea a fost deschisă publicului la data de 2 iunie 1968, iar astăzi se desfăşoară ample reparaţii, în urma stricăciunilor provocate de inundaţiile din data de 11 septembrie 2013.

Credincioşii din comună nu au uitat de înaintaşul lor Costache Negri şi de idealul său pentru Unire astfel că, la această dată de 24 ianuarie au desfăşurat mai multe activităţi în parohie:

Duminică dimineaţă, la biserica parohială s-a săvârşit Sfânta Liturghie; a urmat apoi slujba parastasului, săvârşită pentru toţi patrioţii români şi creştini care au înfăptuit această unire.

După slujba parastasului a fost rostit un cuvânt de învăţătură despre importanţa duhovnicească şi românească a sărbătorii din 24 ianuarie. A urmat apoi un program artistic, de cântece patriotice şi poezii, realizat de profesorii şi elevii de la Şcoala „Elena Negri” din localitate şi de un grup de credincioşi din parohie.

La acest eveniment deosebit din viaţa comunităţii au participat şi oficialităţi locale, cadre didactice şi alţi invitaţi

Preot Mihai Ionuţ, Parohia „Costache Negri”