Sărbătoarea Sfântului Nectarie Taumaturgul, la Galaţi

Rugăciune de mulţumire către Sfântul Ierarh Nectarie
Rugăciune de mulţumire către Sfântul Ierarh Nectarie

În cadrul programelor pastoral-misionare şi social filantropice înscrise în calendarul eparhial pentru luna Sfântului Apostol Andrei se înscrie şi cinstirea Sfântului Ierarh Nectarie, sărbătorit în fiecare an de Biserica Ortodoxă la data de 9 noiembrie.

Evenimentele de astăzi au debutat în Capela Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“, care are ca ocrotitor şi pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. Pentru evlavia elevilor seminarişti, Chiriarhul Dunării de Jos a adus în procesiune spre venerare, icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Adresându-se tinerilor elevi seminarişti, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „de doi ani  Sfântul Ierarh Nectarie ocroteşte această capelă, împreună cu Sfântul Apostol Andrei. Ce poate fi mai frumos astăzi, decât comuniunea cu toţi pelerinii de la Eghina, cu pelerinii de la locurile unde există sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie, ca şi aici, acum, ce poate fi mai potrivit la sărbătoarea Sfântului Nectarie decât sosirea Sfântului Nectarie şi în seminarul de la Galaţi, ca mare dascăl şi ca mare vindecător al tinerilor, în drumul lor spre sluijirea preoţească?“.

În timpul Sfintei Liturghii, tânărul diacon şi pedagog al şcolii seminariale gălăţene, Gheorghe Laurenţiu Mocanu a primit hirotonia întru preot.

La finalul Sfintei Liturghii un copil de numai 9 ani, fără vedere, care se află într-o instituţie de ocrotire socială, a impresionat pe cei prezenţi prin rostirea pe de rost a unui fragment din Paraclisul Sfântului Nectarie Taumaturgul.

***

Procesiunea cu sfintele moaşte, la care s-a adăugat şi racla cu moaştele Sfântului Apostol Andrei a continuat şi la Spitalul de Urgenţă din municipiu, care are ca ocrotitor pe Apostolul românilor.

Icoana cu moaştele Sf. Nectarie, la Spitalul de Urgenţă ,,Sf. Ap. Andrei” din Galaţi
Icoana cu moaştele Sf. Nectarie, la Spitalul de Urgenţă ,,Sf. Ap. Andrei” din Galaţi

Aici, un sobor de preoţi slujitori în instituţiile sociale ale Bisericii  a săvârşit Sfânta Liturghie în capela din curtea instituţiei medicale, după care, în holul mare al spitalului a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu. Lucrarea Bisericii prin preoţii – doctori ai sufletelor a chemat la rugăciune, în jurul sfintelor moaşte, o mulţime de credincioşi bolnavi, internaţi în această instituţie medicală, dar şi din afara ei.

La final, după ce credincioşii s-au închinat cu evlavie la sfintele moaşte şi au fost unşi cu untdelemn sfinţit, preoţii, purtând pe braţe raclele cu odoarele sfinte au vizitat toţi bolnavii din spital, în saloanele şi la paturile lor,  aducându-le alinare în suferinţă şi oferindu-le câte o iconiţă cu chipul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Pr. Gabriel Molocea