Călăuză ortodoxă nr. 338 (Cuprins)

2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română Cultul sfintelor icoane Patriarhul Justinian – părinte ocrotitor al Bisericii Ortodoxe Române Viaţa…

2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română

Anul 2017 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ‑ în şedinţa de lucru din 28‑29 octombrie 2015, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Anul omagial sfintelor icoane, al iconarilor şi  pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian…

Cultul sfintelor icoane

„Icoana este o asemănare, un model, o întipăritură a cuiva, care arată în ea pe cel ce este înfăţişat. În general, însă, icoana nu seamănă întru totul cu originalul, adică cu cel repre­zentat. Altceva este icoana, şi altceva este originalul,…

Actualitatea mesajului Sfinţilor Trei Ierarhi

Poate că niciodată nu a fost mai trebuincios modelul vieţuirii Sfinţilor Trei Ierarhi ca, astăzi. Întrucât corabia Bisericii a fost permanent lovită de valuri, poate că niciodată, mai mult decât astăzi nu este nevoie de corăbieri mai curjoşi, de cârmaci…

Boboteaza. Tradiţii, obiceiuri şi credinţe populare

Sub aspectul tradiţiei populare, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor dedicate Naşterii Domnului, fiind o sărbătoare a sfinţirii apelor şi a alungării forţelor răului. Credinţele păgâne au funcţionat ca o bază pentru credinţa creştină care a umplut de sens, sau a corectat…

Acreditare pentru Muzeul Eparhial

Muzeul, Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cu sediul în localitatea Galaţi, ce aparţine Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost acreditat în  21 noiembrie 2016, de Ministrul Culturii, prin Ordinul nr. 3958. Acest pas este o…

Cartea de învăţătură de la Găneşti

În anul 1697 ieşea din teascurile tiparniţei de la Mănăstirea Snagov o Evanghelie românească, imprimată prin strădania egumenului acestui aşezământ mo­nahal, ieromonahul Antim Ivireanul. Pe „poarta“ (foaia de titlu cu ornamente) acestei cărţi Sf. Antim scria: Sf(â)nta şi D(u)mnezeiasca Evanghelie,…

Pagina on-line a Arhiepiscopiei Dunării de Jos

O radiografie a frecvenţei cu care sunt căutate faptele creştineşti, publicate în mediul on‑line, respectiv, pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos ‑ înfiinţată în 23 noiembrie 2015,  cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos ‑…

Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE 13 decembrie  ‑ Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei; Ziua Tipografilor Români ‑ să­vâr­şeşte la Tipografia eparhială „Can­dela cuvântului“ o slujbă de mulţumire pentru tipografii şi lucrătorii ce se ostenesc pentru scoa­terea la lumină a cuvântului tipărit. 17 decembrie –…