Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost adusă şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos Duminica Femeilor Mironosiţe Tecuci, oraşul Sfântului Gheorghe Prăznuirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului, la Galaţi Sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir, eveniment liturgic şi expresie…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 258
Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost adusă şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Pentru al doilea an consecutiv, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfânta Lumină de la Biserica Învierii Domnului de la Ierusalim, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române şi în ţara noastră, a fost oferită şi credincioşilor din Arhiepiscopia Dunării…
Duminica Femeilor Mironosiţe
În a treia duminică după Sfintele Paşti, a Femeilor Mironosiţe, parohia „Sf. Mc. Antim” din Galaţi şi-a serbat cel de-al doilea hram. La această sărbătoare a participat şi ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, care a săvârşit…
Tecuci, oraşul Sfântului Gheorghe
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), municipiul Tecuci îşi serbează ocrotitorul spiritual. La catedrala oraşului, închinată tot ocrotirii Sfântului Gheorghe, numeroşi credincioşi au putut participa la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte…
Prăznuirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului, la Galaţi
Una dintre cele mai mari sărbători trăite în Arhiepiscopia Dunării de Jos o constituie cea a prăznuirii Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului. Începând cu anul 2009, la Proclamarea solemnă a introducerii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, el…
Sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir, eveniment liturgic şi expresie a Autocefaliei
În Sfânta şi Mare zi Joi din Postul Mare (1 aprilie 2010) la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, a avut loc sfinţirea Marelui Mir, în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia. Slujba Sfintei Liturghii şi sfinţirea Marelui Mir…
Concursul Naţional de Oratorie ,,Crezul meu”, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În seria de manifestări dedicate Anului omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat în întreaga Patriarhie Română Concursul Naţional de Oratorie „Crezul meu”. Concursul a fost adresat copiilor de…
Premiul I – Crezul, Lumina vieţii veşnice
Premiul I Crezul este o scurtă şi limpede mărturisire de credinţă creştină. Un adevărat creştin simte nevoia să cunoască şi, totodată, să mărturisească învăţătura de credinţă. Cât timp a fost pe pământ, Mântuitorul Iisus Hristos a pro-povăduit credinţa oamenilor. După…
Premiul II – Crezul ortodox
„Uşile, uşile, cu înţelepciune, să luăm aminte!” În liniştea profundă a chemării liturgice se aude îndemnul grav al părintelui: „Să rostim cu toţii Crezul!”. Şi deodată, ca într-o ade-vărată simfonie, vocile line şi calme ale bătrânelor, grave ale bărbaţilor şi…
Câştigătoarea etapei eparhiale a concursului “Crezul meu”
Câştigătoarea etapei eparhiale, eleva Cocei Sorina-Maria, împreună cu preotul care a pregătit-o – pc pr. Gabriel Molocea, de la parohia Hanu Conachi – vor reprezenta Arhiepiscopia Dunării de Jos la manifestările organizate în zilele de 20-21 mai a.c. la Patriarhia…
Premiul III – Crezul meu
Crezul meu Crezul sau Simbolul de credinţă este, fără îndoială, învăţătura de credinţă pe care orice creştin trebuie să o cunoască şi să o însuşească. Când eram mic, am învăţat la şcoală, printre primele ore de religie pe care le-am…
Premiul special – Crezul meu
Crezul meu Din cele ce am învăţat la scoală despre Crez, ştiu că a fost alcătuit la primele două Sinoade Ecumenice, în anii 325 – la Niceea şi 381 – la Constantinopol. În cele 12 articole ale Crezului este prezentată…
Simpozionul ştiinţific ,,Personalitatea Episcopului Melchisedec Ştefănescu şi rolul său în dobândirea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”
În contextul Anului omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti, Arhi-episcopia Dunării de Jos, în colaborare cu Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, a organizat luni, 19 aprilie 2010, simpozionul ştiinţific cu tema „Personalitatea Episcopului Melchisedec Ştefănescu…
Pelerinaj al Cercului pedagogic al profesorilor de religie din Galaţi
Sâmbătă, 17 aprilie 2010, a avut loc Cercul pedagogic al profesorilor de religie din Galaţi. Aşezată sub genericul: „Călătorind cu Dumnezeu – pelerinajul la biserici şi mănăstiri”, întâlnirea s-a dorit a fi o lecţie practică, în care să se îmbine…
Sfinţii, mai aproape de copii
În săptămâna 19 – 23 aprilie 2010, Şcoala Generală Nr. 24 „Gheorghe Naum” din Brăila a desfăşurat programul „Zilele şcolii”, prilej prin care se cinsteşte ocrotitorul spiritual – Sf. Mc. Gheorghe. Evident că în acest context nu putea lipsi elementul…
Iubirea aproapelui, ulei bun în candela Învierii
Iubirea aproapelui, ulei bun în candela Învierii Aşa cum nu putem aprinde candelela fără ulei, tot aşa nu putem păşi spre luminare fără faptele milosteniei creştine. Redăm, în continuare, câteva din faptele bune ale slujitorilor şi ale credincioşilor noştri, săvârşite…
Curăţire sufletească şi cuminecare în viaţa deţinuţilor minori de la Tichileşti
Curăţire sufletească şi cuminecare în viaţa deţinuţilor minori de la Tichileşti La Penitenciarul de Minori şi Tineri – Tichileşti, perioada pascală din acest an a fost marcată de activităţi moral-religioase prin care s-a dorit a se răspunde nevoilor duhovniceşti ale…