Duminica Ortodoxiei la Brăila

DSC05021
Premii pentru inimoşii iconari

Activităţile educative religioase, ocazionate de Duminica Ortodoxiei şi desfăşurate la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila, au redescoperit frumuseţea lăuntrică a sufletelor noastre, în deplin acord cu dreapta învăţătură de credinţă, cu cântările liturgice şi, nu în ultimul rând, cu încercările smerite de lucrare iconografică. Îmbinarea educaţiei teologice înalte cu manifestările artistice diverse, inedite,  reprezintă o soluţie pentru dezvoltarea complexă a tinerilor. Deşi învăţăm într-un liceu cu filieră teoretică, iubiţii noştri elevi au acceptat cu mult entuziasm provocarea de a realiza reprezentări iconografice având la dispoziţie modelele  icoanelor bizantine.

Evaluarea reprezentărilor iconografice nu  a fost deloc uşoară, deoarece autorii şi-au lăsat amprenta personală asupra lucrărilor. Juriul a avut ocazia să vizualizeze, în reprezentările iconografice, nuanţele copilăriei, trăsăturile adolescentine tipice autorilor, dar şi expresivitatea ochilor Maicii Domnului. În concluzie, icoanele au fost asemănătoare cu cei care le-au pictat. Astfel, această activitate a prilejuit înţelegerea şi aplicarea practică, a învăţăturii dogmatice despre crearea omului, icoană făcută de Dumnezeu după chipul şi asemănarea Sa.

În Duminica Ortodoxiei, elevii au fost prezenţi la biserica „Sf. Ier. Nicolae” şi au dat răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie, evidenţiind prin acordurile cântărilor, tinereţea lor şi nevoia de iubire în relaţia cu Dumnezeu şi cu semenii.

La sfârşitul Sfintei Liturghii cele mai reuşite lucrări  au fost recompensate de pc pr. paroh dr. Leontin Popescu cu daruri menite să sporească mai mult dorinţa de a ne îndrepta spre perfecţiune, în realizarea icoanelor ortodoxe.

Prof. Liliana Stănescu


DSCN4209
Premianţii concursului de iconografie

La Şcoala cu clasele I – VIII Radu Tudoran”-Brăila, în perioada 27 – 29 februarie a.c. s-a desfăşurat Concursul judeţean de schiţe şi planşe cu tematică religioasă, realizate de elevi sub îndrumarea profesorului de religie. Elevii au primit, în prealabil, drept model icoane bizantine autentice.

În cadrul orelor de religie din perioada 27 februarie – 2 martie, profesorul de religie a prezentat elevilor importanţa cinstirii Sfintelor Icoane de către creştinii ortodocşi şi a repetat cu aceştia cântările Sfintei Liturghii şi altele (,,Cu noi este Dumnezeu…” şi ,,Doamne al puterilor”).

În data de 1 martie 2012, comisia de evaluare, formată din prof. Valentina Vasiliu (Educaţie plastică) şi prof. Petruş Dorobanţu (Religie) a ales 30 de lucrări. Primele 10 lucrări au fost premiate de către Consiliul parohial al Bisericii ,,Sf. Mina” în Duminica Ortodoxiei, iar 20 de lucrări din donaţie cu diplome, iconiţe şi dulciuri.

În data de 4 martie 2012, elevii au participat la Sfânta Liturghie, au dat răspunsurile la strană, iar la final au fost premiaţi cu diplome, cărţi de rugăciune, iconiţe şi dulciuri. Elevii înscrişi la Proiectul catehetic ,,Hristos împărtăşit copiilor” s-au mărturisit în prima săptămână din post şi s-au împărtăşit în Duminica Ortodoxiei. În data de 5 martie a.c. s-a realizat expoziţii cu icoanele şi schiţele pictate de elevi la Parohia ,,Sf. Mina” şi la Şcoala ,,Radu Tudoran” Brăila.

Prof. Petruş Dorobanţu