Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa. Cluj – Napoca, 4-7 septembrie 2015

În perioada 4-7 septembrie a avut loc la Cluj-Napoca întâlnirea Tinerilor Ortodocşi dinEuropa 2015 sub genericul „Bucuraţi-vă pururea, rugaţi-vă neîncetat!” (Tes. 5, 16-17).

Sobor de ierarhi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa – Cluj Napoca

Acest eveniment a reunit un număr de 6110 tineri din 24 de ţări şi  a fost binecuvântat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit în deschidere cuvântul „Tinerii ortodocşi – mărturisitori ai iubirii lui Hristos şi misionari ai Bisericii”.

Au fost prezenţi tineri din Ucraina, Rusia, Polonia, Cipru, Grecia,  Macedonia,  Serbia, Iordania, Bulgaria, Georgia, Palestina. Toţi tinerii au fost întâmpinaţi, la sosirea în Cluj, cu mare bucurie şi au primit  tricouri inscripţionate cu genericul evenimentului din capitala Ardealului: „Tinerii ortodocşi, împreună pentru viitorul Europei”.

Grupele tinerilor ortodocşi din afara ţării au fost grupate sub câte o pancartă de la 1 la 12. Tinerii ortodocşi din România, au primit pancarte de organizare şi deplasare între 13 şi 55. Tinerii din Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut nr. 36. Acestea au fost purtate pe toată durata şederii la Cluj de câte un voluntar, care conducea respectiva grupă la Catedrala Mitropolitană, Complexul Haşdeu – la cazare, în Parcul Mare, la Procesiune, la ateliere, concerte, întâlniri, spectacole etc.

Participare la activităţi

Totul a fost organizat ca la carte. Cel mai mult m-a impresionat răspunsurile date de cei 6.110 tineri în dimineaţa zilei de 6 septembrie. Este o ocazie  aproape unică în viaţa fiecăruia dintre noi să poţi auzi Antifoanele de la Sfânta Liturghie, Fericirile, Sfinte Dumnezeule şi alte cântări intonate de 6000 de inimi şi glasuri.

M-a impresionat rugăminţile Preasfinţitului Părinte Iona, Episcop de Obuchovo (Ucraina), dar şi ale ÎPS Părinte Justinian, Arhiepiscop de Elista (Patriarhia Moscovei şi a Întregii Rusii), care ne-au implorat să facem câte o rugăciune, noi românii şi cei care eram acolo, la Cluj, pentru pacea dintre ortodocşii din ţările lor, care se ucid unii pe alţii, că acolo, pacea nu mai poate fi adusă de nici o putere omenească, decât de Dumnezeu. Cu aceeaşi rugăminte s-a adresat şi PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient), care aproape cu lacrimi pe obraz ne-a spus că este foarte frumos în România, la Cluj, unde este libertate, bucurie, tinerii cântă şi se plimbă pe străzi fără teamă şi fără frica morţii, ca în Palestina unde zilnic, tinerii palestinieni cad victime ale extremismului şi fanatismului religios.

Duminică, 6 septembrie, Preafericitul Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Părinte Justinian, Arhiepiscop de Elista (Patriarhia Moscovei), PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient), PS Părinte Iona, Episcop de Obuchovo (Biserica Ortodoxă Ucraineană), PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. La săvârşitul  Sfântei Liturghii, Preafericirea Sa  a rostit cuvântul de învăţătură „Haina de nuntă cerească – lumina sufletului curat”.

O parte a delegaţiei Arhiepiscopiei Dunării de Jos prezentă la Cluj Napoca

Toţi cei de faţă au trait momente sfinte de conştientizare a faptului că au dat curs unei chemări a lui Dumnezeu. Preafericirea Sa a mai arătat, în cuvântul său, că Dumnezeu a chemat şi pe cei buni la nuntă, dar şi pe cei răi şi toţi trebuiau să se pregătească, chiar dacă erau buni sau răi. Unul nu s-a pregătit, iar acesta nu era rău şi nici bun. El a fost scos de la nuntă pentru că nu s-a pregătit. Nu s-a bucurat de întâlnire. Pentru el întâlnirea a fost ratată. Nu s-a pregătit prin curăţirea de gânduri întunecate, fapte întunecate, care s-au impregnat în fiinţa sa. A intrat fără haină de nuntă, fără haină de lumină. „Aleşi devin cei care prin nevoinţe multe, prin lacrimi de pocăinţă îşi curăţă haina de la Botez, pătată de păcate, şi se luminează prin Sfânta Spovedanie şi prin Sfânta Împărtăşanie. Ca să redobândim această haină luminoasă, de nuntă, dăruită nouă la Botez, pentru a participa la ospăţul euharistic, trebuie să ne pocăim de păcate şi să alungăm întunericul din gândurile noastre, din cuvintele noastre şi din faptele noastre, înlocuindu-le cu gânduri bune, cuvinte şi fapte ale credinţei, pline de harul Mântuitorului Iisus Hristos, de dragostea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl şi de lumina Duhului Sfânt. Toate acestea se realizează mai ales prin rugăciune şi spovedanie, considerate a fi un botez al lacrimilor”.

Ecteniile din cadrul Liturghiei au fost rostite în română, greacă şi rusă, iar răspunsurile au fost date de Corul „Psalmodia Transylvanica”, dirijată de părintele Vasile Stanciu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Ceea ce a marcat apogeul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi a fost cu adevărat Procesiunea Tinereţii din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană. Pe tot parcursul procesiunii, tinerii, unii îmbrăcaţi în porturi populare specifice fiecărei regiuni, au intonat cântece religioase şi patriotice şi au strigat în mijlocul tuturor celor veniţi să-i vadă „Hristos în mijlocul nostru! / Este şi va fi!”. Aceste fapte de pioşenie au exteriorizat emoţiile tinerilor, mândria lor pentru ceea ce sunt, dar mai ales râvna cu care sunt dispuse braţele tinerei generaţii să poarte religia noastră strămoşească. Grupurile de tineri din Maramureş, dar şi cei din Eparhia noastră au purtat costume populare.

Procesiune pe străzile Municipiului Cluj Napoca

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că, pentru anul viitor, ştafeta este preluată de Arhiepiscopia Bucureştilor, care va organiza întâlniri cu tinerii şi cu profesorii de religie. „În 2016 vom avea la Bucureşti o Adunare Naţională a Tinerilor Ortodocşi, urmată de un Congres internaţional al responsabililor cu educaţia religioasă. 2016 este, în Patriarhia Română, Anul omagial al educaţiei tineretului creştin-ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti. Dorim să abordăm tema educaţiei creştine într-o formă mai intensă şi să ne ocupăm şi de cei care ajută la formarea tinerilor, la educaţia lor religioasă, într-o lume care se secularizează, într-o lume în care valorile creştine nu sunt apreciate”, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Patriarhul României a dăruit Diploma şi medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” următorilor ierarhi străini şi oficialităţilor publice care au sprijinit evenimentul de la Cluj-Napoca: ÎPS Justinian, Arhiepiscop de Elista, PS Qais, Episcop de Erzurum, PS Iona, Episcop de Obuchovo, dlui Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj, dlui Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţului Cluj, dlui Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit, de asemenea, pentru Catedrala Mitropolitană o cruce de binecuvântare, Sfânta Evanghelie şi mai multe cărţi de folos liturgic, pastoral şi teologic, iar credincioşilor prezenţi, iconiţe cu chipul Maicii Domnului.

Tineri Ortodocşi din Europa adunaţi la Cluj Napoca

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa a continuat la Cluj-Napoca cu mai multe evenimente şi acţiuni, dintre care amintim procesiunea tinerilor de la Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană, unde a fost oficiată rugăciunea de seară şi a avut loc momentul aprinderii  lampioanelor.

Festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Europa a avut loc loc la ora 10, în  Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Doresc, în chip deosebit, să aduc mulţumiri sincere Înaltpreasfinţitului nostru Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru faptul că a binecuvântat plecarea unui număr de aproape 110 tineri din Eparhia noastră,  la acest eveniment de la care noi am învăţat foarte multe lucruri şi am primit de la Dumnezeu binecuvântare.

Pr. Costel Toma