Prăznuirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului, la Galaţi

DSC_0036
Slujba Privegherii la biserica ,,Sf. Atanasie” din Galaţi

Una dintre cele mai mari sărbători trăite în Arhiepiscopia Dunării de Jos o constituie cea a prăznuirii Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului. Începând cu anul 2009, la Proclamarea solemnă a introducerii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, el a devenit unul dintre ocrotitorii eparhiei, alături de Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Cuvios Rafail de la Agapia şi Bursucani.

Pelerinaj cu moaştele Sfântului Atanasie

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh, în locurile prezenţei sale harice de la Galaţi, şi anume la Catedrala Arhiepiscopală, la biserica „Sfântul Nicolae” şi la biserica „Sfântul Atanasie”, dreptmăritorii creştini l-au cinstit, în comuniune, prin pelerinajul la sfintele sale moaşte, pe cel ce le-a fost „povăţuitor sfinţit” în veacul al XVII-lea.

Prima comunitate care s-a bucurat de prezenţa sfântului a fost parohia „Sf. Atanasie Patriarhul”, din cartierul gălăţean Micro 18, care, la ceas de priveghere pentru sărbătoarea sfântului, a primit binecuvântarea sfintelor sale moaşte, aduse de către chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoţit de o mare mulţime de slujitori şi credincioşi de la parohiile din oraş.

În ziua hramului, biserica „Sf. Atanasie” a fost binecuvântată prin Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Mihail, Episcopul Ortodox al românilor din Australia şi Noua Zeelandă.

Sărbătoarea Sfântului Atanasie la Galaţi

aaDSC_0077
Pelerini la racla cu moaşte ale Sfântului Ierarh Atanasie

Duminică, 2 mai, la prăznuirea sa, şi la biserica „Sfântul Nicolae”, fosta mănăstire unde sfântul a păstorit 12 ani după alungarea sa din scaunul ecumenic de la Constantinopol, enoriaşii au primit moaştele sfântului, la care s-au închinat cu evlavie.

De asemenea, în aceeaşi zi, credincioşii din toate colţurile eparhiei au fost aşteptaţi şi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde racla cu moaştele sfântului a fost aşezată într-un baldachin special, pentru a primi venerare.

După săvârşirea Sfintei Li-turghii arhiereşti, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhi-episcop Casian al Dunării de Jos, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit şi de binecuvântatul moment al proclamării solemne a introducerii sărbătorii Sfântului Atanasie în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, petrecut în zilele de 2-3 mai 2009: „Astăzi, acest sfânt minunat, Atanasie, uneşte pe toţi ortodocşii, şi pe cei din Ucraina, şi pe cei din Constantinopol, şi pe cei din ţara lui şi din ţara noastră. El i-a iubit pe toţi, i-a iertat pe toţi, iar acum, din ceruri, ne învaţă cum trebuie să folosim timpul pentru împăcare, pentru binecuvântare şi pentru apropierea noastră, aşa cum el a făcut-o în viaţa lui!

DSC_0080
Sfânta Liturghie în Catedrala Dunării de Jos

Ne mai arată o taină mare: dacă el pe pământ nu a fost lăsat să slujească pe tronul Constantinopolului, de mai bine de 350 de ani nimeni nu îl mai poate da jos de pe tronul sfinţeniei! Căci pe cine întronizează Dumnezeu prin sfinţenie, nimeni nu mai poate să îl detroneze. Dar Sfântul Atanasie vrea tron în inimile noastre, în viaţa noastră şi ne învaţă arătându-ne viaţa lui, pătimirile lui, dar ne arată, deopotrivă, şi biruinţele lui!

În acest oraş, fără prezenţe de sfinţi, Sfântul Atanasie a arătat semnificaţia primei canonizări care consfinţeşte şirul lung de martiri din primele veacuri creştine, la Dunăre! Nu orice oraş are cinstea aceasta, slava aceasta!

DSC_0136 crop
2 mai 2010: Sărbătoarea Sfântului Ierarh Atanasie al Constantinopolului la Galaţi

Câtă cinste a dat Sfântul Atanasie locului acestuia şi cât de mult trebuie să cinstim noi astăzi locurile în care a trăit Sfântul Atanasie! Pentru că, deşi a trăit şi la Constantinopol şi la Tesalonic şi în Creta şi în Ucraina, a trăit şi la noi, şi a devenit şi «un sfânt al nostru»! Se va ruga mai mult la Dumnezeu, căci ne cunoaşte, iar noi ne vom ruga mai mult la el pentru că ştim că vrea să ne ajute!”.

DSC_0003
Închinători la Sfintele moaşte

Referindu-se la viaţa Sfântului, Înaltpreasfinţia Sa a mai adăugat: „Sfântul Atanasie este un sfânt răbdător, un sfânt ajutător, un sfânt milostiv şi un sfânt care uneşte creştinii între ei! Prin el avem posibilitatea să înţelegem mai bine cum îi răsplăteşte Dumnezeu pe cei ce îi sunt credincioşi Lui, cum «nu piere niciodată dreptul», cum nu poate nicio suferinţă sau vreo prigonire să ne depărteze de Dumnezeu, şi cum ne ajută Domnul, totdeauna!”.

DSC_00036
Sfânta Liturghie arhierească la hramul bisericii ,,Sf. Atanasie” din Galaţi

La sfârşit, în faţa sfintelor moaşte, Înaltpreasfinţia Sa a rostit, împreună cu tot poporul cel binecredincios, Acatistul Sfântului Atanasie, mulţumind apoi tuturor pelerinilor care au înfrumuseţat sărbătoarea.

IMG 0098

Până spre seară, aproape 3.000 de pelerini din toate zonele eparhiei s-au închinat la sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Atanasie, arătând încă o dată că sfântul ierarh „trăieşte” în sufletele creştinilor de la Dunărea de Jos. Prin credinţă şi rugăciune, sărbătoarea sa „va creşte” de la an la an, devenind cu adevărat un hram „de vară” al oraşului Galaţi.

Adrian Portase