Încununarea sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, la Brăila

Sfânta Liturghie, la hramul oraşului Brăila
Sfânta Liturghie, la hramul oraşului Brăila

Cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în ziua sa de prăznuire a încheiat seria manifestărilor pastoral-misionare, culturale şi social filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în municipiul Brăila, creionându-se o frumoasă concluzie la împlinirea a 20 de ani de când urbea brăileană a fost așezată sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nicolae.

SfântaLiturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Numărul mare de credincişi prezenţi la Sfânta Liturghie a fost sporit de tineri şi copii, precum şi de reprezentanţii autorităţilor civile şi militare din oraşul de la Dunăre. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi, care, la momentul chinonicului a oferit celor prezenţi un concert de colinde şi alte cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care se află Biserica Ortodoxă.

Pe parcursul întregii luni dedicate Sfântului Ierah Nicolae, preoţii brăileni au desfăşurat ample programe îndreptate către tineri, către persoanele aflate în dificultăţi materiale sau aflate în risc de marginalizare socială dar şi către „mulţimea de credincioşi evlavioşi, rugători care au participat la procesiunea «Călători pe calea sfinţilor» şi s-au închinat la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Apostol Andrei, arătând prin aceasta unitatea dintre cele două oraşe de la Dunăre păstorite de aceşti doi stâlpi ai Ortodoxiei!“ a arătat în cuvântul său de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Activităţile culturale şi catehetice au culminat prin premierea, de către Chiriarhul Dunării de Jos, a 9 tineri olimplici, reprezentanţi ai Liceului Teoretic „Nicolae Iorga“, ai Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu“ şi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila.

Toţi copiii prezenţi au primit în această zi daruri, parohia pregătind în acest scop peste 200 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet.

La final au fost săvârşite rugăciunea de mulţumire şi parastasul pentru ctitori.

Peste 15.000 de credincioşi au fost „călători pe calea sfinţilor“ în cele trei zile de pelerinaj brăilean, aceştia având posibilitatea ca, în evlavie, să se închine şi să sărute moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Apostol Andrei aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada din faţa bisericii „Sf. Ierarh Nicolae“.