Sfântul Nicolae, ocrotitorul oraşului şi al Muzeului Brăilei

Simpozion la Muzeul Brăilei
Simpozion la Muzeul Brăilei

La 6 decembrie 2013 se împlinesc 20 de ani – mulți şi puţini – de când, după o strămoşească rânduială, în biserica ,,Sf. Nicolae” din Brăila, – fostă cândva catedrală a oraşului – a fost aşezat, după slujba arhierească susţinută de PS dr. Casian Gălăţeanul – Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop de astăzi – , drept Patron şi Ocrotitor al Brăilei, Sfântul Mare Ierarh Nicolae.

A fost, suntem convinşi, un eveniment spiritual binecuvântat în istoria recentă a oraşului de la Dunăre, venit pe fondul deprecierii vieţii noastre sufleteşti sub regimul ateu şi comunist, dar care a reaprins licărul speranţei în normalitate, la Brăila.

An de an am încercat să menţinem, aşa cum ne-a îndemnat ierarhul nostru, legătura vie între cult şi cultură, aducând şi producând de fiecare dată, de Sf. Nicolae, Patronul şi Ocrotitorul brăilenilor, evenimente culturale majore.

Anul acesta, sărbătoarea Patronului și Ocrotitorului oraşului Brăila, succede, ca în fiecare an, de fapt, sărbătorii Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României şi al Galaților. Sărbătorile de iarnă la Dunărea de Jos stau, prin urmare, rezemate pe rădăcini adânci şi puternice, „duhul sărbătorilor” de care vorbeşte Vasile Băncilă, îndemnând la o mai adâncă privire în noi, la fapte şi gânduri creştineşti.

Ce ne-am propus pentru Sfântul Nicolae 2013, moment încărcat şi de alte semnificaţii cultural-spirituale în viața oraşului?

1. Celebrarea unui veac şi jumătate de existenţă şi lucrarea în slujba ştiinţei şi culturii de cea mai înaltă calitate a Gimnaziului – Liceului – Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu”, întemeiat în 1863 a fost un reper cultural al întregului an. Câteva ecouri se află şi în „Analele Brăilei” nr. 13/2013, pentru veșnica amintire a contribuției unei citadele a învățământului secundar românesc, aici, la Dunărea de Jos, cândva de o excepţională calitate, la progresul neamului şi al ţării. Profesorii și absolvenţii liceului „Nicolae Bălcescu” din Brăila sunt vârfuri ale învăţământului românesc, ale culturii naţionale.

Invitaţii la simpozion
Invitaţii la simpozion

Ce oraş, ce şcoală din România şi chiar din Europa se poate mândri cu Nae Ionescu, Anton Dumitriu, Vasile Băncilă și Petre Andrei, absolvenți ai aceluiaşi liceu? Dar tot un elev al liceului este și autorul busturilor ce-și aşteaptă la Muzeul Brăilei turnarea în bronzul eternității şi aşezarea în Piața ce va trebui să se numească Nae Ionescu sau a Filosofilor sau, de ce nu, Nicăpetre.

Să nu mai spunem că acum jumătate de veac ministrul învățământului, la Centenarul Liceului „Nicolae Bălcescu” (1963) era academicianul Ștefan Bălan. Astăzi, la un veac şi jumătate de lumină răspândită cu atâta rodnicie se împlinesc o sută de ani de la naşterea lui Ştefan Bălan şi el destoinic fiu al oraşului.

2. Dar anul 2013 va rămâne în istoria culturală a Brăilei prin apariția Atlasului istoric al Brăilei, sub egida Academiei Române, respectiv a Comisiei de Istorie a Oraşelor din România. Este încununarea muncii de mai bine de patru ani pentru o lucrare complexă, în care am avut un sprijin substanţial în persoana domnului Dan Dumitru Iacob de la Institutul de cercetări socio-umane al Academiei Române, filiala Sibiu, coordonator alături de noi al Atlasului Brăilei, precum şi a doamnei Maria Stoica, de la Muzeul Brăilei.

Atlasul Brăilei va avea o ţinută grafică deosebită, conţinutul ştiinţific fiind bogat ilustrat, inclusiv cu descoperiri de ultimă oră în Turcia sau SUA.

3. În 2013, Sfântul Nicolae oblăduitorul şi patronul nostru spiritual vine cu daruri spirituale bogate, pe care oameni de seamă ai locului le întorc spre oraşul de unde au plecat în lume.

Amintim de donaţia dnei Ioana Manolescu, ale dlui Romeo Voinescu şi iată, acum chiar de Sf. Nicolae, donaţia dnei Anca Ghiţescu (opere ale sculptorului Nicăpetre). Oraşul Brăila şi Muzeul s-au îmbogăţit astfel nu numai material, ci şi-au sporit zestrea spirituală, prin gestul creştinesc şi atât de nobil al donatorilor.

4. Tot în aceste zile se pregăteşte să ofere Muzeului Brăilei, secţiei de artă, doamna Ioana Feodorov, fiica savantului Virgil Cândea, o serie de bunuri ce au aparţinut reputatului academician.

IMG_1038
Participanţi la simpozion

Ce sunt toate aceste gesturi atât de frumoase şi atât de nobile decât lucrarea Sf. Nicolae care dăruind, mai ales copiilor şi celor tineri, a rămas asupra veacurilor şi va dăinui pururea.

Aşezată la începutul lui decembrie, sărbătoarea patronului şi Ocrotitorului Brăilei, Sf. Nicolae, adună, în mod firesc, toate faptele bune de peste an.

În 2013 suntem la 20 de ani de la aşezarea sa la Brăila, deasupra noastră, a tuturor creştinilor, drept călăuză spirituală.

În fiecare an, brăilenii au avut astfel bucuria sufletească de a se întâlni cu Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în cadrul liturghiilor arhiereşti, dar şi al unor evenimente cultural-spirituale săvârşite, mai ales, cu copiii şi tinerii, cu elevii.

Cuvântul de învăţătură şi apoi darurile au marcat de fiecare dată la 6 decembrie, aceste întâlniri.

Dar 6 decembrie 2013 este încoronarea acestei sărbători, sfinte pentru noi. Să ajute Domnul ca şi urmaşii noştri să înţeleagă acest lucru şi să lucreze în continuare pentru a perpetua cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae, la Brăila.

Prof. dr. Ionel Cândea, director al Muzeului Brăilei