Părintele Vasile Ispas s-a mutat la cele veşnice

63Sâmbătă, 6 noiembrie 2009, la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din oraşul Ianca, judeţul Brăila, a fost săvârşită slujba parastasului de 40 de zile pentru preotul iconom stavrofor Vasile Tomi Ispas care a trecut la Domnul în urma unei fulgerătoare lovituri a morţii, la vârsta de 58 de ani. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un numeros sobor de preoţi din protopopiatele Făurei şi Însurăţei. De asemenea, au participat o mulţime de credincioşi, care s-au rugat împreună pentru fericita odihnă a păstorului lor duhovnicesc.

Cu această ocazie Înaltpreasfinţia Sa a elogiat personalitatea şi slujirea exemplară a părintelui care şi-a înnobilat misiunea preoţească cu o frumoasă pregătire teologică, pastorală şi culturală, lăsând în urmă o familie îndoliată – soţia şi fiica, dar şi o întreagă comunitate care s-a bucurat vreme de 35 de ani de cuvintele pline de înţelepciune şi blândeţe ale parohului lor.

La eveniment au participat atât cei apropiati părintelui Vasile, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, care i-au conferit diploma de Cetăţean de onoare a oraşului Ianca, postmortem. De asemenea, a fost lansată cartea părintelui Vasile Tomi Ispas „Arvună pentru veşnicie”, editată la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos cu sprijinul Primăriei Ianca, volum ce cuprinde „sinteza hărniciei spiritual-culturale şi pastorale… a unui autentic păstor al credincioşilor cu care s-a identificat, ca un autentic părinte, prieten, frate, dar şi a unui teolog de ţinută morală şi intelectuală”, cum a afirmat ÎPS Casian în prefaţa antologiei.

Părintele Vasile Toma Ispas s-a născut la 8 ianuarie 1951, în satul Soreşti, comuna Blăjani, din judeţul Buzău. A fost al cincilea copil al preotului Bănică Ispas şi al preotesei Elena. La vârsta de patru ani a rămas fără mamă, fapt ce a marcat semnificativ formarea sa. Tânărul Vasile a plecat mai târziu la Ploieşti, unde s-a înscris la Şcoala de muzică şi arte plastice, apoi a urmat Liceul Teoretic nr. 2 între 1966-1970 şi timp de patru ani a frecventat cursurile Institutului Teologic din Sibiu, obţinând licenţa în Teologie Pastorală, specialitatea Drept bisericesc, cu media 8,50. A fost hirotonit în data de 11 mai 1975 pe seama parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din Ianca, jud. Brăila, pe atunci în cadrul Episcopiei Buzăului, slujind aici cu mult devotament timp de 35 de ani.

Ca preot paroh s-a ocupat, cu ajutorul enoriaşilor, de refacerea locaşului de cult după cutremurul devastator din 1977. Paralel cu lucrările de consolidare şi restaurare a picturii bisericii, între anii 19801981 a fost construită în curtea bisericii o frumoasă casă parohială, iar în 23 martie 1983, biserica a fost resfinţită, părintele primind rangul de sachelar. În anul 1988 primeşte angul onorific bisericesc de iconom. Din 1990 a fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei Dunării de Jos şi misionar protopopesc, primind pentru activitatea sa merituoasă rangul de iconom stavrofor, din partea Preasfinţitului Părinte Dr. Casian Crăciun. În data de 8 noiembrie 2008, pc pr. Vasile Ispas s-a bucurat de prezenţa chiriarhului locului care a resfinţit biserica parohiei, după ce a fost supusă unui amplu proces de renovare şi restaurare.

64Din voia lui Dumnezeu, preotul Vasile Ispas, în vârstă de 58 de ani, s-a stins din viaţă vineri, 25 septembrie 2009, fără a se mai putea bucura şi participa la ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos, pe care a slujit-o, cu nestrămutată credinţă, zeci de ani. Soţia şi fiica, rudele, cât şi enoriaşii au primit cu multă durere vestea trecerii la Domnul a părintelui. Slujba de înmormântare a avut loc luni, 28 septembrie, la biserica în care vreme de 35 de ani preotul Vasile Ispas a slujit, a povăţuit, a învăţat şi a îndrumat generaţii de iencani, care i-au adus cu dragoste şi recunoştinţă un ultim omagiu celui care le-a fost părinte duhovnicesc. Preotul Vasile Ispas a fost foarte activ din comunitatea în care şi-a desfăşurat activitatea în calitate de preot şi profesor, sprijinind editarea şi apariţia unor reviste şcolare, pregătindu-şi, din amvon ori de la catedră, credincioşii parohiei.

Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-l primească întru Împărăţia Sa pe vrednicul părinte Vasile şi să-l aşeze în rândul celor ce au ştiut să-şi arvunească încă din viaţă petrecerea cea fericită întru Domnul.

Pr. Cristian Ion