Părintele Teodor Cudritescu s-a mutat la cele veşnice

La câteva zile după praznicul Înălţării Sfintei Cruci a adormit în Domnul părintele iconom stavrofor Teodor Cudriţescu, cel care, o întreagă viaţă de om, aproape 70 de ani, „s-a lepădat de sine” şi i-a urmat Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ducând „crucea” preoţiei.

Părintele Teodor s-a născut la 22 februarie 1917 în Basarabia, care pe atunci era parte integrantă a României Mari, în satul Echinăuţi din judeţul Orhei. Prin truda tatălui său, care, în ciuda condiţiilor grele, a asigurat şcolarizarea celor patru copii ai săi, a absolvit şcoala elementară din satul natal, după care a urmat cursurile Seminarului de la Chişinău. După terminarea cursurilor ce au durat opt ani, a cunoscut-o pe Tatiana Machedon, absolventă a Liceului General Berthelot, cu care s-a căsătorit în data de 21 februarie 1941. La numai un an după căsătorie, în data de 23 februarie, tânărul Teodor Cudriţescu a fost hirotonit pe seama Parohiei Puhoi din judeţul Lapuşna. Datorită condiţiilor vitrege ale acelor timpuri, după numai doi ani, părintele, din dragoste faţă de limbă şi ţară, s-a refugiat cu familia în zona Târnăvenilor. Mai apoi a slujit în zona Olteniei, la Segarcea, timp de

trei ani, dar dragostea faţă de Moldova îl aduce pe meleagurile Eparhiei Dunării de Jos. Din 1947 până în 1956, părintele Teodor slujeşte ca paroh la Bălăbăneşti, iar din 1956 a slujit lui Dumnezeu şi enoriaşilor din parohia Bereşti-Târg până în acest an, când Bunul Dumnezeu l-a chemat la slujirea cea de sus.

Trupul său, ostenit de povara celor 92 de ani, a fost depus chiar în seara zilei de 17 septembrie 2009 în biserica parohială, unde credincioşii păstoriţi vreme de peste 50 de ani, au venit să-i mulţumească, să-l pomenească în rugăciune şi să-i sărute pentru ultima dată dreapta sa plină de binecuvântare.

Slujba de prohodire s-a oficiat în ziua de 20 septembrie 2009 de un sobor de preoţi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În cuvântul rostit, Înaltpreasfinţia Sa a amintit de momentele importante din viaţa părintelui Teodor, făcând referire şi la multele încercări pe care a trebuit sa le înfrunte de-a lungul vieţii sale. A fost amintită, de asemenea, prietenia şi preţuirea pe care a avut-o vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica faţă de părintele Teodor. Nu a fost uitat nici muzeul de la Bereşti-Meria,

fondat de părintele cu multă jertfă şi dragoste. Totodată, cuvântul rostit de Înaltpreasfinţia Sa ne-a adus aminte de entuziasmul şi de grija pe care părintele a ştiut să o poarte celor mai mici. A fost evocată în cuvinte alese calitatea de proistos a părintelui Teodor, care a ştiut să adune în jurul său preoţii tineri şi să-i înveţe ceea ce nu poate fi învăţat din cărţi. Trebuie amintit faptul că nouă dintre copiii ce au învăţat de la părintele cum se slujeşte lui Hristos urmează astăzi pilda înaintaşului lor şi slujesc la Sfântul Altar.

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian a încheiat cuvântarea sa prin evocarea chipului plin de iubire al părintelui, al celui ce din dragoste faţă de enoriaşii săi a păstorit mai bine de 50 de ani parohia aceasta.

După încheierea cuvântului, sicriul cu trupul adormit al părintelui Teodor a fost depus în cavoul familiei, din curtea bisericii parohiale, locul în care, cu doi ani înainte a mers spre veşnică odihnă şi doamna preoteasă Tatiana Cudriţescu, cea care a fost sprijinitoarea tainică a activităţii pastoral-misionare a părintelui în cei peste 90 de ani de viaţă.

Pr. Traian Chirilă, Parohia Bereşti Târg