,,De Crăciun, Îl rog pe Domnul Hristos să se nască în sufletul meu şi să rămână acolo!”

49Stare de bine, bunătate, bucurie în Domnul, curăţie sufletească, iubire de sărbătoare… iată cum redau elevii din şcoli şi licee frumuseţea duhovnicească a sărbătorii Naşterii Domnului, la care ne invită să participăm şi noi:

Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi:

„De Crăciun sunt foarte veselă şi nimic nu mă poate supăra.” (Irina Şelaru, cls. a Vl-a A)

„Sărbătoarea Naşterii Domnului o primesc cu bucurie şi bunătate în suflet. Învăţ cu adevărat cum trebuie să fac fapte bune şi să-mi ajut aproapele. Atunci toată lumea trebuie să fie mai bună!” (Andreea Făşie, cls. a Vl-a A) „Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului este mai aproape de sufletul creştinului deoarece cu Naşterea Domnului Iisus Hristos s-a arătat mântuirea lumii şi oamenii s-au făcut mai buni, recunoscând în faţa lui Dumnezeu păcatele pe care le-au săvârşit.” (Teodora Mihalache, cls. a VI-a A)

„Naşterea Domnului este o sărbătoare importantă deoarece Domnul Iisus a fost trimis de către Dumnezeu Tatăl tuturor pentru ca Fiul Său să fie răstignit pe cruce pentru păcatele noastre.” (Monica Onofrei, cls. a Vl-a A)

„De când Dumnezeul nostru Iisus Hristos S-a născut, se simte o credinţă mai mare în noi!” (Tiberiu Remeny, cls. a Vl-a B)

„La Sfânta sărbătoare a Naşterii Domnului simt o căldură sufletească şi o bucurie că ni s-a născut un Împărat.” (Cosmin Butură, cls. a Vl-a B)

„Atmosfera Crăciunului mă face mereu să fiu mai bună şi mai darnică. În general mă duc la colindat, pentru a aduce bună-stare înainte de Crăciun celor pe care îi colind.” (Alexandra Basalic, cls. a IX-a C)

„Eu simt Sărbătoarea Naşterii Domnului altfel decât orice altă sărbătoare de peste an. Atmosfera creată e una de basm, în aer pluteşte armonia Sărbătorilor mult aşteptate de copii.” (Geanina Rusu, cls. a IX-a C)

50„Crăciunul este o sărbătoare care schimbă unele lucruri în bine şi ne face să avem cât mai multă încredere în noi toţi şi în Dumnezeu. Ne bucurăm că de Crăciun ne simţim bine şi ne înţelegem cu toţii, fiindcă Dumnezeu ne-a oferit atâtea sărbători frumoase tocmai pentru a fi mai credincioşi şi să vedem lucrurile altfel… În seara de Crăciun merg la Biserică şi simt cum dispar toate grijile şi gândurile rele din minte şi din suflet, mă simt iubită şi împlinită datorită Sfintei Biserici.” (Roxana Nechifor, cls. a IX-a C)

„În pragul acestei sărbători şi nu numai, trebuie să ne deschidem inima şi să dăruim.” (Iulian Munteanu, cls. a IX-a C)

„Sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de bucurie pentru toţi oamenii creştini-ortodocşi. Sărbătorim Naşterea Domnului şi o vestim prin colinde. Sărbătoarea este foarte aproape de sufletul nostru.” (Nicoleta Zaharia, cls. a IX-a C)

„Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos o simt ca şi cum Domnul ar fi intrat în mine şi mi-ar vesti că din momentul în care s-a născut credinţa trebuie să stea în mine şi să respingă tot răul şi păcatul ce vine asupra mea. Deci această sărbătoare este cea mai plăcută pentru toţi creştinii deoarece este ziua Mântuitorului.” (Vlăduţ-Marius Stan, cls. a IX-a B)

„Eu simt Naşterea Domnului ca şi cum aş fi fost martor la acest moment din viaţa Mântuitorului şi cred că de aceea s-a născut, pentru a ne mântui.

Naşterea Mântuitorului stă ca dovadă la baza existenţei lui Dumnezeu.” (Gabriel Mariescu, cls. a iX-a B)

„Un prunc sau o naştere este simbolul bucuriei şi al iubirii. De aceea de Crăciun toţi oamenii simt bucuria de a dărui şi iubirea transmisă de mesajul Naşterii Domnului prin colinde. De Crăciun sentimentele pe care le am şi pe care le simţim cu toţii se reunesc într-unul singur, minunat – iubirea. Vă doresc Sărbători cu bucurie!” (Petru Cosmin Bălan, cls. a Viii-a B)

51„Sărbătoarea de Crăciun este o zi importantă în viaţa fiecărui om, fie adult, fie copil. Deşi majoritatea nu o priveşte din punct de vedere creştin, eu cred că ceea ce ne uneşte în ziua de Crăciun este Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos. Pentru mine este cea mai importantă zi a anului, nu numai pentru că primesc cadouri, ci şi pentru că pot petrece Naşterea Mântuitorului alături de cei dragi. În această zi, pur şi simplu, nu ai voie să te cerţi! Îmi place foarte mult să mă duc la biserică în dimineaţa de Crăciun şi îmi parerău că nu sunt înconjurat de mulţi copii. În orice direcţie mă îndrept, întâlnesc numai bătrâni. Copiii sunt prea fericiţi, datorită cadourilor pe care le găsesc sub brad, pentru a înţelege adevărata semnificaţie a Crăciunului. Dar poate că şi eu am fost aşa! Dar cel mai semnificativ lucru este acela că toţi avem o faţă veselă. Simţim cu toţii acea căldură din suflet de nedescris. Chiar şi acum, când înşir aceste cuvinte pe hârtie mă apucă un dor de acea zi specială. Mi-e dor să mă trezesc în dimineaţa de Crăciun cu sufletul şi cu trupul odihnit şi să îmi pup mama urându-i «Crăciun fericit, mamă!»”. Mi-e dor să plec grăbit dimineaţa la Biserică şi să devin una cu aceasta şi toate sufletele creştinilor care cântă şi vestesc Naşterea Domnului. În ziua de Crăciun cu toţii primim un dar: darul familiei. De aceea trebuie să îl preţuim mai mult.” (Cristian Adelin Blănaru, cls. a Viii-a B)

„Crăciunul a devenit în timp cu totul altceva decât era odată. Cu toate acestea, încă mai sunt unii oameni ce nu au uitat adevărata semnificaţie. Crăciunul nu e doar o sărbătoare, e chiar trăire profundă, pace sufletească, o alinare după tot anul greu, după atâtea probleme. Această sărbătoare uneşte familia, de altfel uneşte şi sufletul nostru cu Dumnezeu.” (Livia Fălcaru, cls. a Viii-a B)

„Iisus Hristos e singura Cale spre Dumnezeu şi viaţa Lui poate deveni a noastră, dacă noi vrem să o primim jertfită pentru noi.” (Alina Gârneţ, cls. a Viii-a B)

„Sărbătorile Naşterii Domnului sunt un bun prilej de meditaţie asupra relaţiei noastre cu Dumnezeu. După o cercetare sinceră, eu mă gândesc serios dacă Domnul Iisus este Stăpân în cetatea sufletului meu. Dacă îmi dau seama că prin păcate L-am alungat, Îl rog să se nască în sufletul meu şi să rămână acolo, inundând fiecare colţişor cu Lumină Sfântă.” (iustiniana iordache, cls. a Viii-a B)

„Eu simt Crăciunul ca fiind un dar de la Dumnezeu pentru mine şi familia mea, deoarece o sărbătoresc împreună cu cei dragi Naşterea Domnului. În preajma Sfintelor Sărbători ale Crăciunului am un sentiment că acestea îmi dau o căldură interioară ce simt să o dăruiesc celor dragi.” (Vincenţiu-Gabriel Mantu, cls. a Viii-a B)

„Când e Sărbătoarea Naşterii Domnului simţi că Domnul Iisus Hristos este în fiecare casă şi în fiecare zi te ajută; este la fiecare pas când ai nevoie de El.” (Mihaela Manolache, cls. a Viii-a B)

„De Crăciun tradiţia e să dăruieşti. Când vine Crăciunul avem ocazia de a ne arăta recunoştinţa faţă de persoanele dragi, să dăruim şi noi la rândul nostru. Să cântăm colinde şi să vestim prin case Naşterea Domnului.” (Alexandra Penciu, cls. a Viii-a B)

„Anunţată an de an prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul, Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători religioase, fiind un prilej de pace, bucurie şi linişte spirituală. De asemenea, este perioada anului în care avem ocazia de a petrece timp preţios alături de familie şi prieteni.

Pe lângă mâncarea tradiţională care nu lipseşte din nicio casă cu ocazia acestei sarbători, brad, cadouri, reunirea întregii familii şi colinde, Crăciunul este o stare de spirit, care se răsfrânge asupra fiecărei persoane în funcţie de intensitatea individuală a trăirilor sufleteşti şi de capacitatea fiecăruia dintre noi de a ne bucura şi de a fi mai buni unii cu alţii.

De Crăciun nimeni nu trebuie să fie supărat, ci toţi trebuie să ne bucurăm de această sărbătoare sfântă care ne aduce lumină în suflete!” (Roxana Ajder, cls. a Xii-a B)

Colegiul Tehnic „Traian”-Galaţi:

„Crăciunul este sărbătoarea care îmi dă o stare de bine. Simt că devin 0    persoană mai bună, mai aproape de Dumnezeu şi de cele sfinte. E bucuria noastră. Simt că iubesc această sărbătoare.” (Eliza Ciripenco, cls. a Xii-a C)

„Eu mă simt cu sufletul mai curat. Ajunul Crăciunului, când colindătorii ne luminează sufletele şi casele, mă copleşeşte. Este cea mai frumoasă sărbătoare.” (Silvia ionescu, cls. a Xii-a B)

„Venirea Sfintei sărbători îmi umple sufletul de bucurie. Simt că Dumnezeu este mai aproape acum decât de obicei. Iată ocazia să-ţi deschizi sufletul în faţa lui Dumnezeu.” (Andreea Manoliu, cls. a X-a A)

„Este ziua în care Ocrotitorul nostru, Domnul Iisus Hristos, S-a născut. Un prilej, în plus, de a fi mai buni unii cu alţii şi a oferi mai multă dragoste decât de obicei. Iar oamenii sunt mai uniţi şi uită toate relele pe care le au. Atunci şi familia este mai unită şi mai puternică ca niciodată.” (Georgiana Stan, cls. a X-a A)

„Este unul dintre momentele importante ale anului, pentru că, pe lângă Sfintele Paşti şi Sfânta Maria, atunci simt cu adevărat căldura oferită de Dumnezeu mie, cât şi celor din jurul meu. Este ziua în care ar trebui să ne apropiem mai mult de El, împlinindu-I poruncile, nu o simplă zi în care ne bucurăm doar de lucrurile pământeşti. Cine înţelege cu adevărat spiritul acestei sărbători cunoaşte şi fericirea trecătoare, dar şi cea nemuritoare. Crăciunul este speranţa lui Dumnezeu că vom fi ce Şi-a dorit, fără a ne abate prea mult de la calea cea dreaptă!” (Ştefania Movilă, cls. a XII-a A)

„O zi a familiei este Crăciunul, întâmpinarea minunatei Întrupări a Fiului lui Dumnezeu din Preasfânta Lui Maică, Fecioara Maria. O mângâiere, zi din veci gândită de Dumnezeu, cu Fiul Său, spre plinirea comuniunii, în iubire. Aşa înţeleg eu sărbătoarea Naşterii Domnului. (Adrian Nechita, cls. a X-a B)

„Când vine Crăciunul simt că mă lipesc de Dumnezeu. Trăiesc eliberarea păcatelor, primesc mai multă încredere, simt că Dumnezeu Însuşi ar veni pe pământ. Iar odată cu El şi Pruncul Domnului…” (Marius Lupuliac, cls. a X-a B)

„Este cea mai frumoasă sărbătoare. Toţi copiii aşteptăm daruri, suntem o familie, avem sufletul plin de sărbătoare.” (Laurenţiu Oprea, cls. a IX-a D)

„Sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de bucurie pentru toţi creştinii, mai ales pentru copii, care, de mici, învaţă de la părinţi şi bunici însemnătatea acestei mari sărbători. An de an, în aceste zile, o mare parte din timp o dedicăm celor dragi, şi, împreună, ne bucurăm de Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos” (Dănuţ Gîţă, cls. a X-a B)

„Postul Crăciunului îmi oferă putinţa curăţirii trupeşti şi sufleteşti. Gândindu-ne la importanţa acestei sărbători, ne îndemnăm să ţinem post şi să ne împărtăşim. Odată cu venirea sărbătorii, avem bucatele tradiţionale pregătite, dar şi trupul şi mintea binecuvântate de Sfânta Naştere a Mântuitorului şi Sfânta Împărtăşanie. După ce L-am slăvit pe Pruncul Iisus la Biserică, ne întoarcem acasă împăcaţi, bucurându-ne de sărbătoare!” (Andreea Rusu, cls. a IX-a A)

„Odată cu Naşterea Lui, au intrat în lume: speranţa, viaţa, bucuria. S-a deschis o cale spre viaţă. Din păcate foarte mulţi oameni au pierdut însemnătatea Crăciunului, au uitat valoarea acestuia şi în afară de cadouri şi cumpărături, pentru ei Crăciunul nu mai reprezintă nimic!” (Daniela Stroia, cls. a XII-a A)

„Prinfaptulcă El, cu marea bunătate şi imensa Lui iubire, a coborât în locul cel mai de jos ca să ne ridice, chiar şi pe cei mai căzuţi, la înălţimea cerului şi a veşniciei. sărbătoarea Naşterii cu trup a Domnului este Sărbătoarea fericirii sufleteşti!” (Călina Trifan, cls. a XIII-a A).

Sondaj realizat de prof. Monica-Ştefana Trifan şi prof. Ciprian Nazare