Taberele ,,Alege Şcoala!”

DSC00854
Activităţi recreative în cadrul taberei de la Viziru de Jos

Anul acesta, pe perioada vacanţei de vară, 267 de copii din 89 parohii din Eparhia noastră au beneficiat de taberele gratuite oferite prin proiectul „Alege Şcoala!”, proiect desfăşurat de Patriarhia Română, în parteneriat cu fundaţia World Vision. Copiii au fost atent selecţionaţi de preoţii lor, avân-du-se în vedere criterii sociale şi ţinând cont de obiectivul central al proiectului: reducerea riscului de abandon şcolar.
Taberele, sugestiv numite „Licăr de lumină”, s-au desfăşurat la Centrul Cultural – Pastoral „Sfântul Daniil Sihastru” din Durău şi au cuprins activităţi variate: program liturgic zilnic, ateliere de creaţie, drumeţii, activităţi recreative. Atelierele au cuprins trei tipuri de activităţi: de pictură, de creaţie şi literar-religioase. În cadrul atelierului de pictură au avut loc activităţi de pictură icoană, pictură portret, pictură de şevalet etc. În al doilea atelier, cel de creaţie, copiii au învăţat să confecţioneze diverse obiecte, cum ar fi cruciuliţe, metanii, brăţări, felicitări, pungi de cadouri, diverse lucruri modelate, ouă încondeiate, ouă cu mărgele; iar în al treilea atelier, cel literar-religios, copiii au încercat să descopere tainele textelor Sfintei Scripturi, dar şi propriile talente legate de activitatea literară.
Taberele au fost bine primite de copiii din proiectul „Alege Şcoala!”, mulţi dintre ei fiind la prima participare într-o tabără. De asemenea, trebuie menţionat impactul misionar pozitiv în rândul familiilor acestor copii, ce au beneficiat de o tabără gratuită oferită de Biserică.
Cu seriile din acest an s-a încheiat participarea copiilor din Arhiepiscopia noastră la aceste tabere. Numărul total de beneficiari a fost de 549 copii, din 183 de parohii implicate în proiectul „Alege Şcoala!”

Pr. Daniel Zlate, Inspector pentru cateheza parohială

,,Am descoperit oameni veseli în Duhul lui Dumnezeu!”

(impresii ale participanţilor)

,,A fost o experienţă minunată de viaţă, unde am învăţat multe lucruri, dar cel mai important este că ne-am apropiat mai mult de Dumnezeu. Mi-au plăcut foarte mult peisajele de pe Muntele Ceahlău şi jocurile pe care le-am făcut împreună. Mulţumesc lui Dumnezeu, care ne-a binecuvântat din plin în această tabără, şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea ei”. (Daniel Budea,  Parohia Deduleşti, Protoieria Făurei).

„Tabăra „Licăr de lumină” de la Mănăstirea Durău a însemnat pentru mine un loc unde totul era posibil, un loc în care prietenia puteşte în aer, un loc unde am găsit persoane cu acelaşi interes ca şi mine, adevăraţi prieteni. Aici am învăţat foarte multe lucruri despre Biserică şi despre omenie. Pe de o parte am plecat spre acasă cu o bucurie inexplicabilă, pe care nu am mai simţit-o de mult timp, iar pe de altă parte, cu tristeţea gândului că nu îmi voi mai întâlni niciodată cea mai bună prietenă din tabără, pe profesori, precum şi pe toţi cei pe care i-am cunoscut cu acest prilej.” (Daniela Manea, Parohia Bereşti-Târg, Protoieria Tg. Bujor).

„Vorbind despre tabăra de creaţie de la Mănăstirea Durău, trebuie să recunosc că reprezintă un moment care mi-a schimbat semnificativ viaţa. Am trăit o experienţă de neuitat, pentru că acolo iubirea, frăţia şi rugăciunea se îmbina cu răbdarea, transformându-se într-un lanţ puternic al prieteniei. Profesorii coordonatori ne-au îndreptat paşii spre o lume mai fericită. Acolo am învăţat cântece, pilde şi rugăciuni speciale, neştiute de mulţi dintre noi. Acele câteva zile de tabără au reprezentat o gustare dintr-un rai desăvârşit.” (Ştefan Daniel Teliceanu, parohia Bereşti-Târg, Protoieria Tg. Bujor).

IMG_0650
Curs de muzică psaltică omofonă pentru cei mici

– ,,Această tabără a fost o adevărată lecţie de viaţă pentru mine. Aici mi-am făcut mulţi prieteni şi am cunoscut mulţi profesori de la  care am învăţat lucruri noi prin studiul Bibliei, prin lecţii demonstrative, am compus poezii, ghicitori.” (Oana Mungiu, Parohia Viziru de Jos, Protoieria Însurăţei).

– ,,Pentru mine, această tabără a înseamnat un moment deosebit din viaţa mea. Aici am participat la multe activităţi, am mers în drumeţie, dar cel mai mult mi-a plăcut faptul că am deprins tainele icoanei şi că am învăţat să pictez şi eu chipurile sfinţilor”. (Georgiana Avram, Parohia Viziru de Jos, Protoieria Însurăţei).

– ,,Participarea la tabăra de vară „Licăr de lumină” a fost pentru mine o mare binecuvântare. Am întâlnit aici oameni speciali, deosebiţi de persoanele pe care le întâlnim în societatea actuală: veseli în Duhul lui Dumnezeu. Am constatat că activităţile desfăşurate în tabără au fost opusul a ceea ce-mi imaginam că s-ar petrece într-o tabără religioasă. Astfel că după o săptămână petrecută alături de îndrumători am ajuns să le împrumutăm buna dispoziţie, de-a dreptul molipsitoare.

Dar cel mai important lucru este că această tabără redă copiilor plăcerea şi bucuria de a participa la slujbele religioase, de a afla cât mai multe despre viaţa în Hristos.” (Alexandru Marian Mihăilă, Parohia Radu-Vodă, Protoieria Însurăţei).

„Dumnezeu m-a binecuvântat cu această tabără, fiind un loc un loc unde nici nu visam să ajung vreodată. A fost o plăcere, ba chiar o onoare, să plec cinci zile departe de casă, într-un loc cu o frumuseţe uimitoare, de nedescris. La început nu credeam că o să mă simt atât de bine, că pot fi atât de fericită şi departe de cei dragi, dar cu timpul a început să-mi placă, iar în cele din urmă, să îmi pară rău că nu pot rămâne într-un astfel de loc mai mult de cinci zile.

Mi-am făcut mulţi prieteni, prieteni de care nu credeam că voi avea parte, pe parcursul taberei am învăţat foarte multe lucruri la atelierul de creaţie: să fac cruciuliţe, felicitări şi multe alte lucruri, dar nu voi uita niciodată plăcerea şi bucuria pe care le-am avut în suflet participând la Sfânta Liturghie, la rugăciunile de dimineaţă şi de seară, alături de ceilalţi copii. În momentul în care eram în biserică, împreună, uitam de toate problemele, eram cu sufletul împăcat, mereu cu zâmbetul pe buze. Nu pot spune că toţi copiii participanţi erau cuminţi, dar asta în afara bisericii, căci în biserică cu toţii eram liniştiţi şi atenţi.

Despre domnii profesori pot spune că sunt oameni minunaţi. Mereu aveau grijă să presare în viaţa noastră câte o bucurie. La orele de sport îţi era mai mare dragul să participi la diversele jocuri propuse de dânşii.

Mergând la mănăstire, alături de profesorul de atelier, a fost incredibil, iar gogoşile făcute de măicuţe au fost minunate. Iar despre mâncarea pe care o primeam în fiecare zi la cele trei mese, nu pot spune decât că era o bunătate!

Totul a fost minunat în această tabără, inclusiv drumeţia de joi, la care am participat! Urcând pe muntele Ceahlău, drumul a fost obositor, dar incredibil de frumos, iar focul de tabără din ultima seară a fost de neuitat.

IMG_8945
Rugăciune în capela Mănăstirii Cârlomăneşti

Pot spune că m-am simţit minunat în această tabără şi sper că şi ceilalţi copii s-au simţit la fel. Cu siguranţă nu voi uita vreodată clipele minunate pe care le-am petrecut acolo.” (Mariana Isac, Parohia Balinteşti, Protoieria Tg. Bujor).

„Pe parcursul acestei veri, parohiile implicate în derularea proiectului catehetic „Alege şcoala!” au desemnat reprezentanţi din rândul copiilor participanţi pentru a merge într-o tabără de creaţie numită reprezentativ: „Licăr de lumină”. Am avut marea bucurie de a fi unul dintre copiii din parohia noastră desemnaţi să participe la această tabără şi am considerat că această ocazie este un privilegiu, pentru că s-a dovedit a fi o experienţă unică şi foarte frumoasă.

În cele cinci zile de şedere în tabără, programul a fost variat şi foarte multe lucruri inedite, ce nu dădeau cuiva posibilitatea să se plictisească. Fiecare dimineaţă o începeam împreună cu profesorii noştri la rugăciune, apoi mergeam la masă şi continuam ziua la ateliere. Copiii participanţi au fost împărţiţi încă de la început în trei grupe: pictură, creaţie şi religios. Eu m-am numărat printre cei ce au participat la activităţile cercului de creaţie, aici am învăţat să fac brăţări, coşuleţe din aţă sau diferite lucruri din hârtie prin tehnica origami.

La încetarea activităţilor în ateliere, după o pauză de odihnă mergeam cu toţii la ora de sport, unde, organizaţi pe grupe şi îndrumaţi de profesori jucam fotbal, baschet, volei şi alte jocuri distractive. După masa de seară, programul cuprindea vizionarea unui film religios. Într-una din zile am mers să vizităm şi mănăstirea Durău, prilej cu care am admirat frumuseţile locului. Nu pot uita nici drumeţia făcută pe muntele Ceahlău, când am avut ocazia să ne delectăm cu o privelişte ce nu poate fi descrisă prin cuvinte. Cu acest prilej, am revăzut şi «copacul singurătăţii», pe care îl ştiam deja dintr-o excursie făcută în anii trecuţi prin acele locuri.

Tabăra aceasta a fost locul unde am reuşit să-mi fac mulţi prieteni noi. Voi păstra mereu în minte ultima seară petrecută în tabără, când, la luminile unui foc uriaş, toţi copiii participanţi am cântat, ne-am bucurat şi ne-am distrat cu numeroase jocuri noi. Unul dintre cele mai frumoase momente l-a reprezentat jocul în care fiecare copil trebuia să caute bomboane, fără ajutorul mâinilor, într-un vas cu făină.

E greu să surprind în câteva cuvinte emoţiile pe care le-am trăit în cele cinci zile petrecute în tabără, dar pot spune că am trăit o experienţă unică şi de neuitat, iar cu acest prilej am văzut şi am învăţat multe lucruri frumoase. Totul a fost ca un vis frumos, din care nu vroiam să mă trezesc!” (Iuliana Toma, Parohia Moscu, Protoieria Tg. Bujor).


În tabără

Vacanţa de vară a venit aducându-mi o mare bucurie, aceea că am fost selectat pentru a merge în tabăra ,,Licăr de lumină“, la Durău, judeţul Neamţ.

P8100322
Participarea la Sfânta Liturghie

Am mers cu autocarul şi a fost foarte plăcut. Când am ajuns acolo, am simţit aerul curat. Fiind noapte, nu am putut să admirăm priveliştea. A doua zi, dimineaţă, privind în jur, am crezut că mă aflu într-o altă lume. Priveliştea era de vis!

Erau copii din toate zonele ţării. După festivitatea de ,,Bun venit!” am fost împărţit în trei grupe, pentru a merge în cele trei ateliere: de pictură, creaţie şi literatură religioasă. Eu am fost în cel de creaţie. Acolo aveam un program strict, cu oră fixă de trezire, ceva neobişnuit pentru mine. Totul a fost bine organizat, iar domnii profesori erau minunaţi. Am legat prietenii şi am trăit experienţe noi. Într-una din zile am urcat cu toţii pe munte. Aceasta ne-a apropiat şi mai mult unii de alţii. Drumul fiind anevoios, ne ajutam între noi, chiar dacă nu ne cunoşteam prea bine. Cînd am cântat imnul taberei, am simţit că mă aflu într-o mare familie. Într-un cuvânt, a fost minunat!

Proiectul ,,Alege Şcoala!” a avut ca scop încurajarea copiilor de a nu abandona şcoala. Acelaşi mesaj aş vrea şi eu să îl transmit tuturor copiilor pentru că:

Şcoala ne învaţă ce e bun în viaţă,

Şi ne-ncurajează să avem speranţă

Că de vom alege drumul drept şi sfânt.

Nu vom trăi degeaba pe acest pământ.


Şcoala ne descoperă tainele ştiinţei,

Ea ridică iute umbra necredinţei,

Şi îndepărtează orice îndoială

Şi răspunde grabnic la orice-ntrebare.


Ea ne luminează mintea-ntunecată,

Vălul neştiinţei îl ridică-ndată:

Ochii văd mai bine, mintea înţelege

P8110404
Lucrare realizată în cadrul activităţilor culturale

Pe orice făptură ce-n jur se găseşte.


Şcoala este poarta spre o altă lume,

Ea ne ajută sigur să avem renume

Doar atât ne cere: să fim silitori,

Şi vom fi profesori, preoţi sau doctori.

Andrei Stroiu, Clasa a V-a, Parohia Pechea IV, Protoieria Covurlui


Tabăra ,,Licăr de lumină”

Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu spriji-nul părintelui paroh Cătălin Vătafu, căruia îi mulţumesc pe această cale, am putut ajunge vara aceasta în tabăra „ Licăr de lumină”, din cadrul proiectului „Alege Şcoala!” la Durău, Piatra Neamţ.

După un an şcolar foarte aglomerat şi stresant aceasta tabără a fost, pentru mine, o oază de linişte, meditare şi voie bună.

Acolo, în inima munţilor, în mijlocul naturii, ne putem bucura mai mult de frumuseţile lumii care ne înconjoară, dar şi de oamenii care ne sunt alături.

Săptămâna a început cu Sfânta Liturghie, la care au participat cei aproximativ 200 de copii, după care a început lucrul la ateliere.

Cei de la atelierul de pictură au zugrăvit icoane, iar cei de la creaţie şi-au pus îndemnarea la încercare, realizând o serie de lucruri ,,de mână”: brăţări, origami, planşete, poşete şi altele.

P8050024
Discuţii tinereşti

Pe lângă acestea, am scris eseuri, am învăţat câteva jocuri, dar am avut şi discuţii libere pe baza lumii în care trăim. Programul mai cuprindea, de asemenea, rugăciunile de dimineaţă şi de seară, cele două ore de sport şi filmele creştine pe care le-am vizionat împreună.

Clipe de neuitat au fost şi focul de tabără, călătoria pe munte, festivitatea de premiere…

Dar, parcă totul a trecut prea repede… am fost trişti când ne-am despărţit de noii prieteni cu care ne-am bucurat de darurile lui Dumnezeu, în această minunată săptămână.

Profesorii care ne-au supravegheat în acest timp sunt nişte oameni minunaţi şi deschişi oricărui dialog copilăresc, dar şi dornici să ne hrănească oricând curiozităţile. De multe ori se coborau la nivelul nostru, râdeam, cântam şi ne jucam împreună, de aceea, poate, nici nu am simţit lipsa familiei.

După această experienţă am rămas cu multe amintiri frumoase, dar şi cu nenumărate învăţături, care mă vor însoţi de-a lungul vieţii.

Violeta Necula, clasa a X-a, Parohia Pechea IV, Protoieria Covurlui