Conferinţa Internaţională a Preoţilor Capelani de Penitenciar

În perioada 4-8 iunie, la Mânăstirea Brâncoveanu din localitatea Sâmbăta de Sus a avut loc Conferinţa Internaţională a Preoţilor Capelani de Penitenciar (IPCA EUROPE CONFERENCE 2012). Această asociaţie are un număr de 120 de capelani, din toate țările Europei. Alături de toţi aceşti reprezentanţi, au fost invitaţi la lucrări, pentru prima dată de la înfiinţarea Asociaţiei, şi preoţii din sistemul penitenciar românesc.

Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, trei reprezentanţi la lucrări, şi anume: preotul Ioniţă Obreja, de la Penitenciarul Galaţi, preotul Dănuţ Bogdan, de la Penitenciarul Brăila şi subsemnatul, de la Penitenciarul de Minori şi Tineri din localitatea Tichileşti, judeţul Brăila. Scopul principal al întâlnirii a fost alegerea celor cinci membri ce urmau să facă parte din comitetul de conducere.

Dintre capelanii români, doar 10 au avut drept de vot. De la înfiinţarea Asociaţiei, în 1973, şi până la 7 iunie 2012, data alegerilor, din comitetul de conducere nu a făcut parte nici un preot ortodox. Anul acesta, după alegeri, în comitet a fost ales preotul Vaseliu Ionuţ, cu 50 de voturi. Pe lângă susţinerea celor 10 capelani români, acesta a fost susţinut de reprezentanţii ortodocşilor din Rusia, Slovacia, Ucraina şi Slovenia.

După votare, s-a propus organizarea de întâlniri internaţionale la nivel european ale preoţilor capelani ortodocşi, datele urmând a fi comunicate prin preotul Florin Smarandi, coordonatorul preoţilor capelani din România la nivel de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. S-au făcut propuneri ce urmează a fi înaintate conducerii Administraţiei Penitenciarelor în scopul aprobării votului ce priveşte desemnarea reprezentanţilor coordonatori zonali ai capelanilor. Propunerile făcute la şedinţă au ţinut seama de prezenţa în teritoriu a Centrelor de pregătire şi formare profesională a cadrelor din Ministerul Justiţiei. În cadrul atelierelor de lucru s-a discutat şi despre bunele practici din diverse penitenciare. Preoţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos au prezentat aspecte întâlnite în pastoraţia din penitenciar, pe suport digital.

Pr. capelan Sorin Pleşca