,,Icoana milosteniei” la Parohia Lieşti

Parohia Lieşti din Protopopiatul Tecuci este participantă la Concursul naţional „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, organizat de Patriarhia Română, tinerii alături de cei mici, împreună cu părintele paroh Titi Gabor îndreptându-se spre cei bătrâni, bolnavi şi lipsiţi de ajutor din localitate.

tabacaru marghioala 98 de ani
Daruri pentru vârstnicii din localitate

Încă de la început, copiii au fost foarte dornici să participe la acest miniproiect, venind cu propuneri şi soluţii în proiectarea şi desfăşurarea activităţilor. Trebuie să recunoaştem că au fost şi sunt foarte ingenioşi şi foarte dornici de a participa la activităţile propuse, de altfel, după prima activitate numărul lor a crescut foarte mult, ajungând la 80. Alături de ei s-a aflat de la început o întreagă echipă, formată din preotul paroh, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, profesori de la şcolile din localitate şi voluntari.

Beneficiarii au fost, în total, 30 de bătrâni singuri şi bolnavi, care s-au bucurat de atenţia celor mici, precum şi 14 copii cu dizabilităţi de la centrul de zi din localitate, opt copii orfani de un părinte sau de ambii părinţi şi chiar 10 copii lăsaţi singuri acasă sau lăsaţi în grija rudelor.

Mai întâi, copiii au vizitat bătrânele din sat, cărora le-au oferit flori şi mărţişoare din iconiţe, apoi ,,mucenici”. Aşa am aflat că o bunică are 102 ani!

Apoi copiii s-au deplasat la centrul de zi, unde au fost oferite iconiţe şi mărţişoare copiilor cu dizabilităţi. Copiii de la atelierul de pictură au oferit câte o icoană pictată de ei.

Câteva zile mai târziu, pe 11 martie, în parteneriat cu Primăria şi Căminul cultural din Lieşti, tinerii au organizat un moment cultural artistic şi folcloric, dedicat mamelor şi bunicelor din Parohia Lieşti, intitulat „De ziua ta, mămico!”. În spectacolul artistic au participat peste o sută de copii; între aceştia au fost implicaţi şi copii „singuri acasă” sau lăsaţi în grija bunicilor. La acest spectacol, pentru prima dată, au participat şi copii cu dizabilităţi, care s-au bucurat foarte mult de faptul că au fost aduşi aici. Fiecare bunică şi mămică a primit, din partea copiilor, câte o floare. La acest eveniment au participat 400 de persoane.

Bucuria din inimile celor mângâiaţi a fost de nedescris. Aceleaşi simţăminte de dragoste şi de compasiune au fost trezite şi în sufletele calde ale copiilor. Iată câteva mărturii sugestive:

Vizită la copiii cu dizabilităţi
Vizită la copiii cu dizabilităţi

„Pe mine m-au impresionat acei copii cu dizabilităţi. Faptul că i-am văzut cum se chinuie, m-a făcut să mă schimb un pic, fiindcă dintr-o greşeală  banală pot ajunge ca ei. Cred că, dacă i-aţi vedea, v-aţi schimba părerea despre ei. Ar trebui să vă bucuraţi că puteţi merge şi vorbi cu propriile voastre puteri. Acei copii nu pot merge, nu pot vorbi şi nici mânca. Ei sunt ajutaţi să mănânce. Ei nu pot merge la şcoală, dar îşi doresc foarte tare asta. Aşa că, nu cred că aţi vrea să fiţi în locul lor.” (Emanuel Broască, cls. a VIII-a, Şcoala nr. 1 Lieşti).

„Mie mi-a lăsat impresia că, dacă au dizabilităţi sunt şi ei copii ca noi. Chiar dacă nu pot vorbi, ei se bucură în felul lor şi, sunt foarte fericiţi când primesc ceva sau când vorbeşte cineva cu ei. După ce am plecat de acolo, ne-am dus la nişte bătrânele pe care nu-i vizita nimeni. Le-am dus şi lor o iconiţă şi un mărţişor. Ele s-au bucurat foarte mult când ne-au văzut.” (Lăcrămioara Crăciun, cls. a VI-a,  Şcoala nr. 1 Lieşti).

„Când am fost să dăruim mărţişoare bătrânelor, a fost mult  mai plăcut decât la copiii cu dizabilităţi. Am rămas şocat când am văzut ce era acolo; îmi era şi milă, în acelaşi timp. Mi-am dat seama cât sunt de norocos fiindcă sunt sănătos, pot vorbi şi sunt un copil normal. Copiii erau atât de neputincioşi, încât nu puteau să se hrănească. Îmi dădeau lacrimile când am văzut că doamna care îi îngrijea avea doi copii cu dizabilităţi. Îmi închipui cum ar fi dacă aş fi părintele unui asemenea copil!” (Cătălin Băraru, cls. a VIII-a, Şcoala nr. 1 Lieşti).

Aceste activităţi au fost susţinute şi de autorităţile locale, în frunte cu domnul primar Iulian Boţ, de directorii celor două şcoli de pe raza parohiei şi, mai ales, de societăţi comerciale, care au dorit în mod special să participe la acest miniproiect, oferind foarte multe bunuri pentru a fi date celor în nevoi.

Dar miniproiectul „Icoana milosteniei” nu se termină aici! În perioada următoare, în cadrul său vor mai avea loc şi alte activităţi specifice, având ca argument iubirea faţă de semenii noştri.

Pr. Titi Gabor, Parohia Lieşti