Filantropie

În urma centralizării datelor privind perioada Postului Mare şi a Sărbătorii Învierii Domnului, în parohiile din Eparhia Dunării de Jos s-au desfăşurat activităţi social-filantropice concretizate prin ajutorarea a 6.391 persoane nevoiaşe şi bătrâni cu pensii modeste, cărora s-au oferit, în principal, pachete cu alimente, dulciuri, fructe şi obiecte de colportaj.

Acţiunile s-a derulat cu sprijinul membrilor consiliilor şi comitetelor parohiale, coordonate de preoţii slujitori. Suma totală a ajutoarelor oferite de către parohii se ridică la valoarea de 246.924 lei, astfel:

– Protoieria Galaţi –  72.492 lei;

– Protoieria Brăila – 50.263 lei;

– Protoieria Tg. Bujor – 34.052 lei;

– Protoieria Covurlui – 29.432 lei;

– Protoieria Făurei –  18.995  lei;

– Protoieria Însurăţei – 15.749 lei;

– Protoieria Nicoreşti – 25.941 lei.

Mulţumim şi pe această cale parohiilor care au desfăşurat activităţi filantropice, înfrumuseţând astfel icoana milosteniei  şi bucurând inimile celor nevoiaşi.

Pr. Ionel Rotaru, Consilier social – misionar


În perioada Postului Mare şi a marelui Praznic al Învierii Domnului, la parohia „Sf. Treime” din Brăila s-au desfăşurat activităţi social – filantropice în care au fost implicate credincioase din Comitetul Parohial. Acestea, coordonate de asistentul social, au vizitat 20 de familii nevoiaşe depistate anterior pe bază de anchete sociale şi le-au acordat acordat ajutoare financiare în valoare de 200 lei, precum şi ajutoare materiale (îmbrăcăminte, alimente şi literatură de zidire sufletească), în valoare de 450 lei; toate aceste date au fost consemnate în Condica Milei;

Pe tot parcursul Postului Mare, s-a desfăşurat programul de participare a elevilor la slujbele specifice acestei perioade liturgice şi, îndeosebi, al spovedirii şi împărtăşirii lor. Elevii au fost programaţi pe grupe şi s-au repetat cu aceştia, din vreme, cântările specifice acestei perioade liturgice: „Cu noi este Dumnezeu”, „Doamne al puterilor” şi apoi, „Prohodul Domnului”.

În cadrul Săptămânii „Şcoala altfel” (2-6 aprilie a.c.), am invitat la biserică grupele de copii însoţiţi de doamnele educatoare de la Grădiniţa nr. 23  „Pescăruşul şi de la Grădiniţa nr. 23 „Ileana Cosânzeana”,  de pe raza parohiei. Au fost rostite rugăciuni, s-au intonat cântece religioase specifice vârstei lor, apoi în sala cantinei, le-a fost explicată semnificaţia Praznicului Floriilor şi a Învierii Domnlui.

Gabriel Popa, asistent social