Acţiuni filantropice pentru familiile afectate de căderile masive de zăpadă

IMG_2498
Localitatea Făurei lovită de furia ninsorilor

În urma evenimentelor meteorologice extreme de viscol şi ninsori, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Centrul Eparhial, protopopiate şi parohii a iniţiat şi coordonat ample manifestări filantropice pentru cei aflaţi în suferinţă, în urma căderilor masive de zăpadă din luna februarie.

Insula Mare a Brăilei a fost complet izolată din cauza sloiurilor mari de gheaţă de pe Dunăre. După deschiderea circulaţiei navale, în data de 11 februarie a.c., preoţii Constantin Tureac de la parohia Măraşu, George Postolache de la parohia Frecăţei şi Ştefan Davidov de la parohia Ţăcău au trimis medicamente în valoare de peste 550 lei persoanelor bolnave. De asemenea, au trimis în zonă apă plată sau minerală.

În parohia Florica izolată aproximativ o săptămână, până când a fost  redeschis drumul Tătaru – Roşiori, pc pr. Teodor Popa din parohia Colţea, împreună cu membrii Consiliului parohial, au deblocat 4 gospodării şi au oferit alimente de primă necesitate.

În data de 13 februarie a.c., Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin Sectorul social-filantropic a organizat o acţiune filantropică prin care au fost trimise ajutoare constând în alimente neperisabile (în valoare de 1.000 lei) în parohiile Câineni, Plăsoiu, Galbenu, Vişani şi Jirlău  din Protopopiatul Făurei.

Preoţii din Protoieria Galaţi au venit în sprijinul celor 123 de persoane de la Centrul de Primire a Persoanelor fără Adăpost „Elisabeta Doamna”, prin oferirea de obiecte igienico-sanitare şi articole de îmbrăcăminte.

Ajutoare pentru parohiile din sud-vestul judeţului Brăila

IMG_2477
Ajutoare pentru credincioşii afectaţi de ninsorile abundente

În continuarea activităţii filantropice din 13 februarie de la parohia Jirlău, urmare colectelor efectuate în municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci (dar şi în alte parohii), în data de 16 februarie, un al doilea transport de alimente neperisabile, obiecte igienico-sanitare şi medicamente a  fost   trimis către parohiile din Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila.

Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a aflat într-o frumoasă cooperare cu un grup de 35 de voluntari de la Arcelor Mittal – Galaţi, care au pornit către parohiile Galbenu şi Zamfireşti (Protoieria Făurei) cu utilaje de dezăpezire, camioane pentru transportat zăpada din curţile oamenilor şi alimente neperisabile (5.000 euro). Aceştia, pe întreg parcursul zilei, au rămas în parohiile menţionate, ajutând la deblocarea gospodăriilor afectate, precum şi la eliberarea drumurilor laterale.

În celălat mare municipiu al eparhiei, Brăila, a fost organizat un  transport de alimente neperisabile, medicamente şi obiecte igienico-sanitare în valoare de peste 24.000 lei (4 tone). Acestea au fost donate de credincioşii parohiilor din municipiul Brăila, în urma apelului făcut de preoţii slujitori. La această injiţiativă au răspuns cu promptitudine şi elevii Şcolii Gimnaziale „Ion Băncilă” din Brăila, care, coordonaţi de prof. Ana Maria Dumitriu, directoarea unităţii de învăţământ şi prin implicarea cadrelor didactice, au colectat alimente şi obiecte de primă necesitate în valoare de 4.500 lei.

Transportul a fost asigurat de cadrele militare din Garnizoana Brăila, prin care s-a realizat acest parteneriat filantropic şi care au ajutat la încărcarea alimentelor, precum şi la distribuirea lor. Tot Garnizoana Brăila a pus la dispoziţie şi mijlocul de transport.

Alimentele au fost trimise către parohiile Târlele Filiu, Vişani, Câineni, Plăsoiu şi Zamfireşti, adică în zona în care se aflau şi cei care au plecat dimineaţă de la Arcelor Mittal, Galaţi.

Acestea au fost distribuite familiilor aflate în dificultate prin grija preoţilor parohi şi a organismelor parohiale.

Ajutorarea creştinilor din judeţele Buzău şi Vrancea

IMG_2479
Transport umanitar în parohia Târlele Filiu, judeţul Brăila

Continuând activităţile filantropice din 13 şi 16 februarie a.c., când mai multe transporturi de alimente au fost trimise către parohiile izolate din Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, în data de 22 februarie a fost organizată cea de a treia etapă din programul filantropic iniţiat de Centrul eparhial pentru familiile sinistrate.

Prin implicarea efectivă a bunilor credincioşi de la Dunărea de Jos din Protoieriile Galaţi, Tecuci, Covurlui şi Nicoreşti au continuat colectele din bisericile parohiale şi în această săptămână. Aşa a fost posibilă organizarea a încă două transporturi cu 1.775 de pachete (peste 7,5 tone) cu alimente neperisabile şi obiecte igienico-sanitare de primă necesitate, pentru parohiile din protopopiatele Râmnicu-Sărat, judeţul Buzău şi Focşani II, judeţul Vrancea, din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Valoarea ajutoarelor acordate de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în cadrul acestei campanii de întrajutorare este de 28.000 lei.

Mijloacele de transport au fost asigurate de cele patru protoierii gălăţene, ppcc. protoierei aflându-se în fruntea voluntarilor care au efectuat deplasarea către parohiile Greabănu, Amara, Vâlcele, Dăscăleşti, Boldu (Protopopiatul Râmnicu-Sărat) şi Tătăranu, Spătărelu, Bogza, Căiata, Percheşti, Cătăuţi (Protopopiatul Focşani II).

Pachetele cu alimente au fost distribuite protoiereilor din cele două protopopiate ale Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei sau au fost preluate de preoţii parohi şi de membrii organismelor  parohiale, din localităţile vizitate.

Până în momentul de faţă valoarea ajutoarelor acordate este de 85.080 lei.

Pr. Gabriel Molocea,

consilier misionar şi comunicare media