Crăciun multicultural

„…Fiţi gata să primiţi pe Domnul

În ziua Sfântului Crăciun…”

(V. Voiculescu, Colind)

Sărbătoarea Crăciunului este trăită şi simţită de creştinii de pretutindeni ca o reîntoarcere la datinile şi vechile tradiţii, la dorinţa de a retrăi evenimentele petrecute la Naşterea Pruncului Iisus, prin colinde şi piese de teatru popular.

Spectacol de Crăciun realizat de elevii din Brăila
Spectacol de Crăciun realizat de elevii din Brăila

Într-o lume în care ne lovim de ignoranţă, ostilitate, rea-voinţă, surprindem tendinţa din ce în ce mai evidentă de înlocuire a valorilor tradiţionale româneşti – datinile de Crăciun şi de Anul nou – cu împrumuturi ce nu au nimic comun cu sufletul românului ortodox.

Există o singură soluţie de a ne păstra sufletul curat şi pur: credinţa în Dumnezeu, la poporul român credinţa fiind rădăcina spiritualităţii, a legăturii tainice cu Creatorul.

Omenia, iubirea de Hristos şi de neam, generozitatea, stau la baza credinţei sănătoase, păstrată încă vie în sufletele multora dintre noi. Din credinţă curată reuşim să perpetuăm tradiţiile şi datinile noastre strămoşeşti ce vestesc naşterea Domnului şi sosirea noului an.

Cu câteva zile înainte de Crăciun încep să se audă pe la casele creştinilor colindele, prin care este vestită Naşterea Pruncului Iisus, acestea având darul de a ne ajuta să ne pregătim sufleteşte pentru întâmpinarea acestui mare praznic al creştinătăţii. Cei mai entuziaşti se arată întotdeauna tinerii şi copiii – în mod special, ce se adună laolaltă pentru a-şi reaminti vechile colinde sau pentru a învăţa altele. Încărcătura spirituală a colindelor este evidentă, întrucât ne deschid porţile sufletului, trezind dorul de Dumnezeu atunci când sunt cântate din suflet. Venirea Anului Nou trezeşte, de asemenea, în sufletele românilor dorinţa de a se reîntoarce la datinile ce anunţă intrarea într-un nou an.

Toate aceste tradiţii, atât cele de Crăciun, cât şi cele de Anul Nou, ne luminează zilele de sărbătoare şi ne reamintesc că suntem români şi creştini. Acest fapt a constituit imboldul iniţierii, de către Liceul Teoretic „Panait Cerna”, a proiectului şcolar numit „Brăila – evantai multicultural, mozaic de tradiţii şi obiceiuri”, sub coordonarea prof. Adelina Gagu, prof. Petrica Plopeanu şi prof. Cecilia Frîncu, concretizat în spectacolul „Crăciun multicultural”, la care au participat elevi ai Liceului Teoretic „Panait Cerna” şi ai comunităţilor etnice conlocuitoare din municipiu; comunităţile: ruşilor lipoveni (Şcoala „A.S. Puşkin”), rromă (Şcoala „Anton Pann”), elenă (Şcoala „Nikos Kazantzakis”). Acestora li s-au alăturat alţi tineri păstrători ai datinilor strămoşeşti, din comunele Gemenele şi Gropeni, judeţul Brăila. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul Protoieriei Brăila, al Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” şi a fost găzduit de Teatrul Dramatic „Maria Filotti” în ziua de miercuri, 21 decembrie 2011.

Copiii au cântat colinde, au pus în scenă piesa de teatru „Naşterea Domnului”, au recitat poezii specifice sărbătorii. În a doua parte a spectacolului, gazdele i-au primit pe purtătorii tradiţiilor prilejuite de sosirea Anului Nou: ,,Sorcova”, ,,Pluguşorul”, ,,Capra”, ,,Ursul” şi ,,Căluşul”.

La îndemnul gazdelor „Ş-acum că postul s-a gătat,/ Vă invităm la horă-n sat!”, grupurile folclorice din comunele Gemenele şi Gropeni, dar şi copiii de etnie elenă şi rromă, ne-au încâtat privirile prin suitele de dansuri tradiţionale specifice comunităţilor reprezentate.

Strădania copiilor implicaţi în acest spectacol-proiect a fost răsplătită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop  dr.  Casian Crăciun, care a răspuns invitaţiei organizatorilor şi care, la finalul serbării, a cântat colinde alături de copii, a rostit un cuvânt de învăţătură celor prezenţi şi a împărţit daruri tuturor colindătorilor.

Prof. Adelina Gagu,

Liceul Teoretic „Panait Cerna”