Întâmpinarea noului an 2012 la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Noul an 2012 a fost întâmpinat în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ie-rarh Nicolae şi Sf. Apostol Andrei” din Galaţi de un număr mare de credincioşi gălăţeni care s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Pă-rinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Începând cu ora 23,00 credincioşii care intrau în catedrală erau surprinşi de o atmosferă tainică de rugăciune în timp ce se citea, la lumina lumânărilor şi în sunet de cădelniţe, Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos.

Această frumoasă tradiţie a întâmpinării unui nou an în biserică a început în anul 1999 şi se bucură de o participare numeroasă a credincioşilor care doresc să înceapă un nou an având binecuvântarea lui Dumnezeu.

Din acest an, Sfântul Sinod a alcătuit o rânduiala liturgică unitară în Biserica Ortodoxă Română pentru slujba ce se oficiază în noaptea trecerii dintre ani, precum şi pentru respectarea rânduielii citirii Molit-felor Sfântului Vasile cel Mare.

Această rânduială cuprinde  Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, text imnografic prin excelenţă doxologic, care trebuie urmat de rostirea rugăciunii de mulţumire (din Liturghier, Molitfelnic sau Cartea de Te -Deum) şi a rugăciunii de intrare în Noul An (de la slujba Te-Deum-ului) urmată de cântarea Apărătoare Doamnă… . Se recomandă ca slujba Te-Deum-ului să fie săvârşită după Sfânta Liturghie, aşa cum se procedează la nivel panortodox şi cum prevăd îndrumările tipiconale. Rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare să se facă în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, acestea trebuind să fie însoţite de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor.

La miezul nopţii, cuvintele „Binecuvintează, Doamne, cununa anului bunătăţii Tale!” rostite de ierarhul Dunării de Jos au fost primite în suflete de cei prezenţi, cuvinte care îi vor însoţi pe tot parcursul anului 2012.

Toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o mică agapă, gustând din tradiţionalele plăcinte, din vin fiert şi ceai.

Pr. Daniel Popa