Sfinţirea apelor Dunării de Jos

În fiecare an, în oraşele de la Dunăre Galaţi şi Brăila, de ziua Bobotezei, credincioşii ies în număr foarte mare pe malul fluviului care le străbate, pentru a participa la slujba Sfinţirii celei Mari a Apei, şi pentru a lua Agheasmă Mare, din care să guste în fiecare zi, până în ziua odovaniei praznicului Bobotezei şi să-şi sfințească locuinţele şi lumea din jur.

Botezul Domnului, sfinţirea oamenilor

Slujba de sfinţire a apei la Galaţi
Slujba de sfinţire a apei la Galaţi

Sărbătoarea Botezului Domnului în Iordan, sau Boboteaza – așa cum este numită în popor, are un mod aparte de prăznuire în orașele în care apele râurilor, lacurilor, fluviilor și apele mării sunt aproape și oamenii pot ajunge ușor, după Sfânta Liturghie, pentru a participa la sfințirea lor, de către slujitorii Bisericii.

Botezarea Domnului nostru Iisus Hristos în Iordan de către Sfântul Proroc Ioan a adus şi sfinţirea apelor Iordanului. Datorită circuitului complex şi complet al apei în natură, Iordanul, prin apele sale, a sfinţit şi celelalte ape cu care s-a unit atât la suprafaţă, cât şi sub pământ. Sfinţirea Iordanului a dus de fapt la sfinţirea întregii lumi: s-au sfinţit apele oceanelor, apele mărilor, ale râurilor, ale izvoarelor şi lacurilor; s-a sfinţit pământul, prin care trece şi se filtrează apa, s-a sfinţit cerul, prin norii evaporaţi din mări şi oceane; s-au sfinţit plantele, care au tras apă din pământ, s-au sfinţit animalele, care au băut apă din mediul lor, s-au sfinţit oamenii care s-au atins de ape, fiecare la casa lui.

Intrarea Domnului Hristos în Iordan este, de fapt, sfinţirea întregului cosmos, sfinţirea creaţiei.

Acesta este aspectul cosmic al Bobotezei: apa este elementul esenţial al vieţii pe pământ şi în tot universul. Apa stă la temelia întregii creaţii, ca principiu fundamental. Apa dă viaţă, apa hrăneşte, apa curăţă, apa dizolvă, apa răceşte, apa încălzeşte, apa se evaporă, apa îngheaţă, apa sfinţeşte, apa luminează, apa e unită încă de la începutul creaţiei cu Duhul Sfânt.

Toate aspectele vieţii noastre sunt dominate în mod covârşitor de prezenţa apei, pentru că apa este cea care mereu înnoieşte, mereu pune „început bun” pentru ca, în final, să conducă spre Creator, Domnul Dumnezeu, Cel fără de început.

Apa este prezentă în tot, de la cel mai mic până la cel mai mare element al Creaţiei, de la oceane până la cea mai mică celulă, de la oameni până la furnici, de la ierburi până la cei mai mari copaci, de la pietre până la zgârie nori. Apa este determinantă pentru climă şi pentru întreaga societate.

Nu întâmplător Biserica a ales ca substanţă de sfinţire, de împărtăşire a harului lui Dumnezeu, chiar apa. Aspectele ştiinţifice şi teologice legate de apă se întretaie în chip minunat şi creează, de fapt, imaginea completă asupra uneia dintre marile minuni ale lumii: apa.

Iată de ce creștinii se adună în număr foarte mare la sărbătoarea Bobotezei, în biserici și în zonele unde se sfințesc apele.

Sărbătoarea Bobotezei la Brăila

Procesiune către faleza Dunării din Brăila
Procesiune către faleza Dunării din Brăila

În Arhiepiscopia Dunării de Jos sărbătoarea a început de dimineață, în orașul Brăila, unde Înaltpreasfințitul Părinte Casian a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului”, începând cu ora 8.30, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După un scurt cuvânt de învățătură, ierarhul Dunării de Jos a ieșit pe esplanada Catedralei, unde a stropit cu agheasmă și a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

A urmat îndătinata procesiune către fluviul Dunărea: în dangăt de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi au pornit de pe esplanada catedralei către faleza Dunării, unde a avut loc slujba de sfinţire a apelor. Alaiul a mers pe Calea Călărașilor până în fața Primăriei Municipiului Brăila, după care a coborât spre faleza Dunării unde, pe scena amenajată, s-a săvârșit slujba Aghesmei Mari. La faleza așteptau cu răbdare sute de oameni.

După sfințirea apei, Înaltprea-sfinția Sa a ținut un frumos cuvânt de învățătură în care a spus: „Iordanul vrea să ne spună că noi suntem izvoare ale binelui. Dorim ca Boboteaza anului 2012 să însemne izvor de zâmbet acolo unde este întristare,” i-a încurajat pe brăileni chiriarhul locului.

După sfințirea apelor, toată atenția s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinția Sa a lansat în apele reci crucea de lemn, după care au sărit câțiva tineri credincioşi şi temerari. Tradiția și credința poporului român spune că acela care va „pescui” crucea din ape, va fi binecuvântat de Dumnezeu și El îi va purta de grijă în tot cursul anului.

Praznicul Botezului Domnului la Galaţi

Binecuvântarea apelor Dunării
Binecuvântarea apelor Dunării

Aproape de orele amiezii, Arhiepiscopul Dunării de Jos a plecat spre Galați, pe faleza superioară a Dunării, unde a săvârșit Sfințirea cea Mare a apei. După ce a rostit un minunat cuvânt de încurajare, ale cărui cuvinte cheie au fost ,,credinţă şi demnitate”, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a urcat în pânzarul ştefanian „Sfântul Ştefan cel Mare”, reconstituit în anul 2004, la cinci sute de ani de la trecerea Binecredinciosului Voievod în veşnicie.

De pe această navă s-a lansat crucea de lemn, care a fost prinsă de Viorel Preda, de 44 de ani, care participă de 16 ani la acest moment, şi este pentru a patra oară când reuşeşte să ridice sfânta cruce din apele reci ale Dunării.

Claudiu Bălan