Hramul Aşezământului Filantropic ,,Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi

În prima zi a noului an 2012, Așezămâtul Filantropic ,,Sfântul Vasile cel Mare” din Galați și-a sărbătorit hramul.

1 ianuarie 2012: Binecuvântarea noului an, la hramul Aşezământului social-filantropic
1 ianuarie 2012: Binecuvântarea noului an, la hramul Aşezământului social-filantropic

Sărbătoarea a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii în capela așezământului, la care au participat fetele din cadrul orfelinatului, copiii asistați în Centrul de zi, împreună cu părinții lor, cu maicile din mănăstire și cu cadre didactice din cadrul instituției.

După un scurt cuvânt de învățătură adresat celor prezenți de către pc pr. Ionel Rotaru, consilier la Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, copiii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.  A urmat apoi o slujbă de Te-Deum, la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a venit însoțit de pc pr. Tudorel Popa în vârstă de 93 de ani, care era diacon pe vremea vrednicului de pomenire, episcop Cosma Petrovici, ctitorului acestui așezământ filantropic.

Ierarhul Dunării de Jos a adus spre închinarea celor prezenți, racla cu o părticică din moaștele Sfântului Vasile cel Mare.

La rândul lor, copiii l-au ,,sorcovit” pe Întâistătătorul Dunării de Jos,  au recitat colinde și au spus și ,,Plugușorul” de Anul Nou, compus special de ei pentru această sărbătoare.

Înaltpreasfinția Sa și-a arătat recunoștința față de toți cei care trudesc la creșterea și educarea acestor copii, conform învățăturilor și faptelor Sfântului Vasile cel Mare, apreciind în special pe pc pr. Cristian Podașcă, directorul acestui așezământ și pe maica stareță, Monahia Ieronima Bitere.

La final, copiii au primit daruri și s-au închinat ocrotitorului lor, Sfântul Vasile cel Mare.

Claudiu Bălan